Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

26. 02. 2020. 16:01 0

"Mihajlović s Misijom MMF o investicionom planu Srbija 2020-2025"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas obavestila šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je Vlada Srbije pokrenula investicioni plan "Srbija 2020-2025" od 16 milijardi evra.

- Upoznati smo s tim da Srbija kreće u novi investicioni ciklus i da infrastruktura predstavlja veliki deo tog plana. Verujemo da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti privrednom rastu zemlje - rekao je šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn i istakao da su sprovedene reforme važne za dalje investicije i privredni napredak.


Ministarka je, kako se navodi u njenom saopštenju, rekla da je "sprovedena reforma železničkog sektora koja je omogućila ulaganja u projekte izgradnje i rekonstrukcije pruga".

Vrednost projekata koji su u toku je oko milijardu evra za 370 kilometara pruga, u pripremi je dokumentacija za još 520 kilometara pruga u vrednosti od 1,9 milijardi evra, a u planu je da se rekonstruiše još oko 850 kilometara pruga čija je vrednost 3,3 milijarde evra, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je prošle godine završen autoput "Koridor 10", kao i deonica puta od Surčina do Čačka, počela je izgradnja četiri nova auto-puta od ukupno 240 kilometara, i priprema se dokumentacija za još pet auto-puteva ukupne dužine 305 kilometara.

Ministarka je rekla da se radi na "reformi putnog sektora u cilju kvalitetnijeg održavanja putne mreže", ali i "dobijanja profitabilnog javnog preduzeća koje će efikasnije poslovati i imati jasno definisane obaveze i odgovornosti".


Mihajlović je podsetila da je od poslednjeg sastanaka sa predstavnicima MMF "otvoren i treći medjunarodni aerodrom" u Srbiji, planirane su investicije u izgradnju novog kontrolnog tornja na aerodromima u Beogradu i Nišu - koji je 2019. godine imao 420.000 putnika, a 2014. godine svega 1.300.

Ulaže se i u vodni saobraćaj u Srbiji, više od 300 miliona evra za luke, regulaciju Dunava i rekonstrukciju brodskih prevodnica, rekla je Mihajlović.

Misiju MMF je obavestila i o uvodjenju elektronskih gradjevinskih dozvola, e-katastra i e-planova.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati