Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

25. 02. 2020. 16:30 0

Poslanici predložili da se Vidovdan proglasi Danom borca u Srbiji

U raspravi o Zakonu o pravima boraca i vojnih invalida poslanici su predložili da se zakonom utvrdi 28. jun, odnosno Vidovdan, kao Dan borca u Srbiji.

Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić rekao je da se zakon o pravima boraca i vojnim invalidima čekao 28 godina i da je dobro što se o njemu raspravlja, ali da ipak nisu rešena sva otvorena pitanja, te da je država borcima dala ona prava koja nisu zahtevala mnogo velike troškove za budžet.

Za generala Delića dobro je što će borci dobiti knjižice, spomenice i uniforme, kao i što je predlagač delimično uvažio predlog da ne bude vremenskog roka za utvrđivanje posttraumatskog stresa.

Uvredljivo je što je za iznos boračkog dodatka kao osnovica uzeta najniža penzija u Srbiji, odnosno oko 13 hiljada dinara, a uslovi za dobijanje dodatka su rigorozni, pa dodatak može ostvariti samo onaj ko ne radi, nema imanje, ne prima socijalnu pomoć tek kad napuni 60 godina, i zato radikali neće podržati ovaj zakon, istakao je Delić.

On se založio da se za Dan borca proglasi Vidovdan, 28. jun, jer je to u skladu sa našom tradicijom. Ovu ideju podržala je i poslanica Jedinstvene Srbije Jelena Vujić Obradović koja je istakla da Vidovdan treba ozakoniti kao Dan borca i Dan veterana.

Ona je u ime svoje poslaničke grupe najavila podršku svim zakonima, ali i amandmanima kako bi se dodatno definisao pojam boračkog dodatka i njegove visine, kao i zdravstvena zaštita boraca.

Zakon o borcima kao i ostali predlozi ove sednice trebalo bi da budu usvojeni do kraja nedelje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati