Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

25. 02. 2020. 13:47 0

"Ljudi koji su radili svoj posao, proglašeni su krivcima"

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je "farsa i marketinški trik" vlasti donošenje zakona koji rešava status ratnih vojnih veterana pred izbore, a da se vidi kako se oni stvarno ponašaju na slučaju davanja otkaza petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog "nedostojnosti" da vrše tu dužnost, medju kojima je i jedan pripadnik žandarmerije koji je ranjavan na dužnosti i dobitnik više priznanja i medalja.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića da "povuče ovu nezakonitu odluku i da vrati na posao pripadnike niške žandarmerije", koji su dobili otkaz nakon što su uslovno osuđeni zbog incidenta tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu u septembru 2014. godine, u kome su učestvovali Andrej Vučić i Predrag Mali, braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

- Policija nije znala ko su, hteli su da prođu na silu i izazvali incident. Žrtve koje su samo radile svoj posao predstavljeni su krivcima, to je dramatična slika vlasti u Srbiji danas. To licemerje je slika života koji mi danas živimo i slika kako vlast, njihovi očevi, kumovi, braća, mogu sve i neće odgovarati nizašta. Mogu da švercuju oružje, mogu da gaje i čitave plantaže marihuane i da za to dobijaju policijsko obezbedjenje - rekao je Obradović.

Novinarima se obratio i jedan od petorice žandarma koji su zbog incidenta 2014. dobili otkaz, Zlatko Gigić.

On je rekao da je rešenje o otkazu, u kome se navodi da mu je radni odnos prestao u decembru, dobio 21. februara, a da je u međuvremenu obavljao sve dužnosti.

Gigić je rekao da se u rešenju o prestanku njegovog radnog odnosa navodi da je "nedostojan uniforme i nedostojan rada u MUP-u", a zatim je novinarima pokazao izveštaj stacionarne ustanove posle ranjavanja na dužnosti 1999. godine.

- Tada sam bio dostojan. Ukazom predsednika Savezne republike Jugoslavije, kao jedan od najmlađih službenika odlikovan sam 2001. godine, i tada sam bio dostojan službovanja u MUP. Nakon samo godinu dana povodom dana MUP dodeljuje mi se nagrada za izuzetne postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka za šta sam dobio zlatnik "Jakov Nenadović". Uvek sam izvršavao zadatke u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Tako sam došao (u Beograd 2014.godine) po naredbi komande Žandarmerije i izvršavao svoje planom postavljene zadatke - kazao je Gigić.

Gigić je odgovarajući na pitanje novinara da opiše incident rekao da se "sve brzo odvijalo i da nije neposredno video ko je započeo incident", ali da na osnovu snimka i na osnovu onoga što se čulo na suđenju može da kaže da je prvi kontakt nastao između službenika policije i službenika vojne policije koji su bili sa Andrejom Vučićem i Predragom Malim.

- Ja sam čuo kada je intervencija završena, kada je slomljen otpor kod pojedinaca, jedan od njih je izvukao službenu značku i pokazao - rekao je Gigić i dodao da je nakon toga jedan od njih rekao "vojna policija imamo štićeno lice".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati