Društvo i ekonomija

Milan Zarić

24. 02. 2020. 21:50 0

Kome se priviđa raskol u Americi?

U senci hrišćanske pobune u Crnoj Gori,  nastaloj nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, i bez preteranog interesa javnosti, koja praktično nema gde da se istinito informiše, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu pokrenuta je operacija uklanjanja tri episkopa na teritoriji SAD.  Operacijom rukovodi bački episkop Irinej Bulović, koji šalje patrijarha u SAD  sa zadatkom da se u Beograd ne vraća bez tri njemu dragocena glasa u Saboru. Te glasove, razume se, neće dobiti, ukoliko Longin, Irinej Dobrijević i Maksim „prežive“ posetu iz Beograda, najavljenu za sam kraj februara.

U senci hrišćanske pobune u Crnoj Gori, nastaloj nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, i bez preteranog interesa javnosti, koja praktično nema gde da se istinito informiše, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu pokrenuta je operacija uklanjanja tri episkopa na teritoriji SAD. Operacijom rukovodi bački episkop Irinej Bulović,  koji šalje patrijarha u SAD  sa zadatkom da se u Beograd ne vraća bez tri  njemu dragocena glasa u Saboru.

Te glasove, razume se, neće dobiti, ukoliko Longin, Irinej Dobrijević i Maksim „prežive“ posetu iz Beograda, najavljenu za sam kraj februara. Iako društvene mreže, posebno opskurni portali vrve od dezinformacija o srpskim vladikama u SAD i navodnim problemima u SPC, najugledniji članovi Crkve iz SAD otvorenim pismom patrijarhu i Sinodu staju u zaštitu svojih episkopa i jedinstva Crkve. Za potrebe diskvalifikacije episkopa u SAD išlo se dotle da su  na različitim portalima izmišljani intervjui sa ličnostima koje ne postoje. 

Naše informacije govore da su te izmišljene ličnosti u komunikaciji i sa Sinodom SPC, što će, dokaže li se kao istinito, biti prvorazredni skandal. Iako nikada zvanično  nije objavljena nijedna informacija iz vrha SPC o „problemima u SPC u Americi“, bački episkop Irinej Bulović je preko mitropolita Porfirija selektivno izbacivao   informacije, koje su bile u funkciji više zbunjivanja nego informisanja javnosti. Paralelno sa plasiranjem onih informacija, koje bi trebalo da bace sumnju na srpske vladike u Americi, tabloidi, po nalogu, u javni  diskrus uvode reč raskol, čime je javna presuda za ova tri episkopa napisana. 

Trojici vladika u SAD se na dušu stavlja da su usvojili novi Ustav SPC u SAD, i od njih se traži da ga povuku. Čak ih i Sveti arhijerski sinod poziva da to učine, iako čuveni sinodalac Bulović  i ostali članovi Sinoda odlično znaju da u SAD nije usvojen novi Ustav SPC. Znaju svi u SPC da Longin, Maksim i Irinej Dobrijević nisu doneli novi Ustav SPC.

Čemu onda problematizacija stanja u Crkvi u SAD, posebno u situaciji kada je gotovo sva hrišćanska Crna Gora na nogama, ko su episkopi SPC u SAD i kome su se još zamerili? Trojica srpskih pravoslavnih episkopa u SAD, Longin, Irinej i Maksim, primer su transparentnog vođenja svojih eparhija. Jedino oni imaju eparhijske skupštine na kojima se javno, u prisustvu na stotine delegata, diskutuje o životu Crkve, pretresaju se pitanja vezana za misiju i finansije, episkopi podnose izveštaj, kao i sve parohije. U tim crkvenim sredinama, ne samo da se zna gde odlazi i poslednji cent,  nego i koje su brige i problemi sveštenika i njihovih porodica, sa kojim izazovima se suočava monaštvo, kako sačuvati vernike u veri i Crkvi, koji model parohijske uprave priliči Crkvi u 21. veku.

Iz ovih eparhija najveći prilozi stižu u otadžbinu, posebno na Kosovo i Metohiju. Vladike slove za velike  patriote: Irinej kao borac za srpsku istinu posebno pred američkim institucijama, Maksim kao predani borac za Kosovo u najtežim vremenima 1998-2002, koji je, pored toga, objavio preko stotinu knjiga na engleskom jeziku popularizujući srpsku duhovnost i teologiju. Longin kao najstariji i najiskusniji među njima uspešan je koordinator između našeg naroda u matici i dijaspori. 

Sva trojica su bili izuzetno  aktivni na diplomatskom polju. Samo tokom 2018. godine uputili su desetinu dopisa američkoj administraciji vezanih za Kosovo i Metohiju (protiv razgraničenja i unutar granica Srbije), ali i za Republiku Srpsku.

Naši izvori govore da njihovo oglašavanje nije bilo po volji režimu u Beogradu, koji je upravo poslednjih godina aktivno radio na razgraničenju sa Kosovom i Metohijom. Udar na tri episkopa u SAD bez ijednog valjanog razloga, u trenutku kada je SPC izložena otovorenom progonu u Crnoj Gori, upućeni u crkvene prilike vide kao nestrpljenje bačkog episkopa, koji bi da tri glasa u Saboru „reši“  pre održavanja majskog zasedanja Sabora SPC.

Patrijarh Irinej je na najozbiljnijem ispitu od stupanja na patrijaršijski tron. Hoće li delovati po svojoj savesti ili  će ostati pod uticajem svog imenjaka iz Novog Sada biće poznato za nekoliko dana. Istorija će  pamtiti samo izvršioca tog  nedela, i o tome bi Patrijarh Irinej svakako mogao da razmisli pre leta u SAD!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati