Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

24. 02. 2020. 18:36 0

Prve optužnice protiv osumnjičenih bivših pripadnika OVK

Glavni tužilac suda za zločine OVK Džek Smit najavio je podizanje prvih optužnica, a predsednica tog suda Ekaterina Trendafilova imenovala je pretprocesnog sudiju čiji je zadatak da optužnice razmotri i potvrdi, saopšteno je iz sedišta tog suda u Hagu. Optužnice će, prema saopštenju, dok ih sudija ne potvrdi, ostati zapečaćene.

- Tužilac je obavestio predsednicu... o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima (zvaničan naziv suda) i zatražio je da, u skladu sa zakonom, bude imenovan pretprocesni sudija - piše u saopštenju suda.

Predsednica Trendafilova je, po saopštenju, potom, "postavila pretprocesnog sudiju....koji će pregledati optužnice koje će podneti specijalni tužilac. Sadržaj optužnica ostaće poverljiv, sve dok ih pretprocesni sudija ne bude potvrdio".

Tužilaštvo sprovodi istrage o zločinima navedenim u izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina organima na Kosovu" iz 2011. godine.

Sud za zločine OVK, čiji je zvanični naziv Specijalizovana veća Kosova, do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu. Sud je nadležan za "zločine započete ili počinjene na Kosovu" od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vadjeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati