Društvo i ekonomija

Lj. Stanković

24. 02. 2020. 15:12 0

PROTEST "Sramota Srbijo, šta to radite roditeljima?!"

"Država ćuti i ne želi da reši problem roditelja i majki nestalih beba", rekla je Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba na današnjem protestu koji se održao ispred Narodne skupštine povodom predloga zakona o nestalim bebama.

- Vlada 2018. ponovo stavlja na dnevni red zakon koji je neprihvatljiv za roditelje i hiljade dopisa i hiljade naših izlaganja. Ovaj zakon ne valja zato što nema istraga sa posebnim ovlašćenjima gde će se saznati istina svakog pojedinca i svakog roditelja. On nije dobar i nije prihvatljiv za nas, jer mi suštinski po njemu nikada nećemo doći do istine. On ima član 21. u kom kaže da ako ne može da se utvrdi šta se dogodilo sa našom decom - daju nam nadoknadu. Sramota! - rekla je ona.

Novokmet je, takođe, naglasila da su se baš zbog svega navedenog okupili ispred Skupštine Srbije kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Dan ranije, javnost i potpredsednica SSP takođe je reagovala.- Tražimo paralelne DNK analize, istrage sa posebnim ovlašćenjima, da deca koja sumnjaju u svoje biološko poreklo imaju pravo da dođu do svojih bioloških svojih roditelja, da ne žive u lažima. Takođe, ne postoji stavka koja pravno reguliše šta se radi ukoliko se pronađe živo dete. Podnećemo Skupštini zahteve i tražićemo da se oni u celosti ispune. Ukoliko ne, naše zahteve ćemo tražiti i van granica naše zemlje - kazala je predsednica Beogradske grupe roditelja nestalih beba."Da li mislite da bi ijedan roditelj pristao da mu se kaže "ne možemo da utvrdimo istinu o vašem detetu, dobićete 10.000 evra. Sramota Srbijo, šta radiš sa ovim majkama i očevima! Sram vas bilo!", zaključila je ona. 

Podsetimo, vladajuća koalicija je danas u Skupštini Srbije govorila o predlogu da se usvoji zakon koji bi pravično novčano nadoknadio roditelje kojima su u bolnicama u Srbiji navodno godinama kradena deca, a ta novčana nadoknada bi iznosila 10.000 evra.

Sanda Rašković: Povucite janičarski zakon!

Potpredsednica Narodne stranke i poslanica Sanda Rašković Ivić pozvala je poslanike vladajuće većine da "ako imaju obraza, povuku sraman Zakon o nestalim bebama", jer se tim aktom "ozakonjuje ponovni otkup dece" i predstavlja bruku i poniženje za sve građane Srbije, a najviše za roditelje nestale dece.

.- To je janičarski zakon i ne priliči evropskoj državi kakva je Srbija, jer se njime ozakonjuje otkup roditeljske tuge novcem u zamenu za ćutanje. Ne može se tolika tuga i rana otkupljivati novcem. Da li to znači da je najskuplje dete ono koje vredi 10.000 evra, a da postoje deca koja vrede 300 evra ili 500 evra? Strašno je da živimo u društvu u kojem se prodaju bebe a kao rešenje se nudi novčana naknada za ukradeno dete do 10.000 evra - podvukla je Sanda Rašković Ivić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati