Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 02. 2020. 14:05 1

U ČIJE IME GOVORI ZEKIĆ: Bojkot ugrožava javni interes

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić rekla je, povodom teme zastupljenosti učesnika u predstojećem izbornom postupku, da mediji sa nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor i zastupnicima izbornog bojkota i da bi to bilo protivno javnom interesu.

- Bojkot je odluka dela političkih stranaka, njihovo pravo, baš kao što je pravo nekog da bude apstinent, ali niko ne može da kaže da izbori nisu javni interes, a bojkot jeste - rekla je Zekić za današnje Večernje novosti.

Pema njenim rečima, "samim tim, ne samo da nacionalni pružaoci ne moraju da daju prostor zastupnicima bojkota nego bi, kada bi to uradili, ozbiljno ugrozili javni interes, i jedno od osnovnih ljudskih prava da biraju i  budu izabrani".

Ona je rekla i da opozicija "nikako da shvati da REM nema prava da utiče na uređivačku politiku privatnih medija".

Za dokumentarni film "Vladalac", rekla je da je za nju ta "emisija  klasični propagandni uradak, zasnovan na defamaciji i demonizaciji", ali da REM "nije cenzor" i da je "daljinski upravljač taj koji odlučuje šta neko hoće da gleda".

Ona je rekla da je razlog što opozicija kritikuje REM "nedostatak politike koja daje odgovore na važna pitanja, i koja, umesto toga, sve vreme traži krivca". 

- Za sve, pa i za sopstvene nedostatke i neuspehe. Imaš mali rejting, neko mora za to da odgovara. Ne možeš da pobediš na izborima, neko mora da bude kriv. Tako je stvorena i fama oko REM. Glasina koja širi jednu apsolutnu laž, da REM odlučuje ko će da pobedi na izborima - rekla je Zekić. 

Posle ovakvog izlaganja, postavlja se logično pitanje: u čije ime govori Olivera Zekić? Jasno je da ona, kao član REM-a nema pravo da govori u ime REM-a. To pravo imaju samo predsednik ili zamenik predsednika ovog regulatornog tela. Ona nije ni jedno, ni drugo.

Olivera Zekić, poznata je i po tome što joj je saopštenje protiv ministra Vladana Vukosavljevića, koji je osudio rijaliti programe tokom Dana medija u Istri, diktirao lično Aleksandar Vučić.

Šta je novo u tome što je rekla? Da na televizijama sa nacionalnom frkevencijom neće biti Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića, Sergeja Trifunovića, Zorana Lutovca? Ko je iole gledao televiziju u poslednje vreme, video je da lidera opozicije nije bilo ni prethodnih godina, a posao REM-a je da to sankcioniše.

Takođe, Zekić je iznela neistinu kako REM nije nadležan za privatne emitere. I te kako jeste. Nadležan je da kontroliše sve elektronske emitere i da utvrđuje da li poštuju zakon i da li koriste nacionalni resurs, frekvenciju da objektivno informišu građane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati