Društvo i ekonomija

P. Đukanović

19. 02. 2020. 12:41 0

Akademska zajednica RTS-u: Radite u službi SNS!

Neispunjenje zahteva za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS), koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice, kao i oglušivanje na sve ostale zahteve, jasan je pokazatelj da javni servis radi u službi režima, istakao je naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović u današnjem obraćanju ispred RTS-a.

Povodom neispunjenja zahteva, akademska zajednica će organizovati proteste 29. februara na Trgu Nikole Pašića, gde će govoriti profesori i novinari, a potom će uslediti šetnja do RTS-a, gde će zaposlenima biti predat Zakon o javnim servisima, koji se, kako tvrde akademski radnici, ne poštuje.

Profesor Slobodan Prvanović podsetio je hronološki kako su tekli zahtevi akademske zajednice upućenih RTS-u.

- Pre nekih mesec dana krenuli smo sa prvim zahtevom ka RTS-u. Tražili smo promenu uređivačke politike RTS-a, tražili smo da poštuju zakone o javnim medijskim servisima o potpunom i istinitom obaveštavanju građana bez cenzure i služenja interesima bilo kojoj stranci. Oni su se oglušili na naše zahteve. Nakon toga tražili smo da celokupno rukovodstvo RTS-a podnese ostavke. I na taj naš zahtev su se oglušili. Nekoliko puta sam pozivao predstavnike vladajuće stranke da se izjasne javno o našim zahtevima, ali i oni su se oglušili. Sada možemo da konstatujemo dve činjenice. Prvo, da javni medijski servis ne služi interesima građanima i javnosti, već interesima vladajuće stranke i da svojim obmanjivanjem pokušava da omogući vladajućoj stranci da ostane na vlasti. Na drugoj strani to što se vladajuća stranka nije oglasila o našim zahtevima pokazuje da oni ostaju na vlasti na osnovu tog obmanjivanja od strane RTS-a, uz svesrdnu pomoć drugih režimskih medija - naveo je Prvanović.

Naučni savetnik Instituta za fiziku rekao je da je akademska zajednica rešila da izađe u susret zahtevima građana koji su očekivali od njih da budu pokretači društvenih promena.

- Nastavićemo da radimo ono što smo pokrenuli, a sledeći korak koji ćemo preduzeti jeste organizacija protesta 29. februara na Trgu Nikole Pašića. To će biti isključivo građanski protest, obratiće se kolege profesori i novinari. Neće biti obraćanja nijednog političara. Mi ovo što radimo, radimo u interesima javnosti Srbije i svi su dobrodošli. Pozivam sve one koji su lupali u šerpe zbog izveštavanja RTS-a, pozivam i sve mlađe koji nikad nisu imali prilike da vide kako izgleda objaktivno informisanje od RTS-a - istakao je Prvanović.

Na protestu će se obratiti profesori, kao i novinari Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, i Gordana Suša. Na kraju protesta profesori i okupljeni građani doći će do zgrade RTS-a, gde će zaposlenima predati Zakon o javnim medijskim servisima, pošto, kako kažu, zaposleni na RTS-u očigledno ne znaju šta u tom zakonu piše.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati