Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 02. 2020. 21:11 1

Na "B92" će raditi samo politički podobni novinari

Kako je već Direktno.rs došao do saznanja i pisao o tome, televizija "O2" bi početkom marta trebalo da promeni ime u "B92", kako bi bila izgovor za slobodu medija u Srbiji, a da se tako nešto sprema, govore i kadrovske promene unutra.

Sama ideja vraćanja imena "B92" i poturanja kao kukavičjeg jajeta, građanima Srbije, ali i Zapadu, kao dokaz postojanja slobode medija i demokratičnosti, kod iskusnog novinara, kakav je Ranko Pivljanin, jasno ukazuje na namere.

- Ako se to ispostavi kao tačno, to može značiti samo još jednu igrariju, kojom se površinsko i fasadno pokušava predstaviti suštinskim, uz veru da će ta prevara proći i primiti se. Valjda se računa na potencijalnu inerciju objektivnosti, uslovno rečeno opozicionarstva, koji su se vezivali za ime i brend "B92", pa će sad i ovi "poželjni opozicionari" pojavljujući se pod tim logom, dobijati na opozicionosti i autentičnosti. Prenebregava se i zaboravlja da je brend pod imenom "B92" odavno rastočen i devastiran i da je on, sa druge strane, marka nekog potpuno drugog vremena i simbol protiv ovakve i sličnih vlasti - rekao je Ranko Pivljanin za Direktno.rs.

On ističe i da sama takva ideja, pokazuje da su tvorci režimske propagande uvideli kontraefekat koji se pojavljuje trenutnom medijskom manipulacijom.

- Ako se neko i seti šta je "B92" bio i vidi ga u ovom novom kontekstu, biće samo zbunjen. Više će biti sumnjičav nego što će se toj televiziji verovati. Ta ujdurma pokazuje jednu drugu stvar, meštri režimske propagande su postali svesni bumerang efekta i kontraproduktivnosti propagandne mašinerije nekoliko televizija sa nacionalnom frekvencijom, koji izvode višegodišnji desant na zdrav mozak nacije, pa bi sad da probaju sa nečim nevinim, neuprljanim, neupitnim, pokušavajući da zloupotrebe ime pod kojim je nekad bitisalo objektivno i pošteno novinarstvo. Šta su mu uradili - Prvo smo ga satrli sa crnom zemljom, a sad bismo da mu spomenik upotrebimo za sopstvene ciljeve - kaže Pivljanin.

Budući da "O2" i "Prva TV" pripadaju Srđanu Milovanoviću, urednici obe televizije direktno su postavljeni od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dragan Karadžić na "O2", Maja Ćorac na "Prva TV". Kako Direktno.rs saznaje, Vučić je dao nalog da svi novinari na televiziji "O2" mogu da odu, već su i otišli oni kojima je rečeno da su "politički nepodobni", ali da Maja Ćorac, istaknuti član Srpske napredne stranke, mora da ostane i da rukovodi kadrovima. Kako sada tvrde novinari zaposleni kod nje u redakciji, ona je non stop sa Vučićem i on diriguje vesti. 

- Transfer novinara ne bih komentarisao, ali načelno, ako do toga dođe, to će biti jedna više tužna priča i pokazna vežba o novinarima kao potrošnoj robi, čijim sudbinama raspolažu nove gazde, vlasnici ili centri moći i da je priča o razdvojenosti vlasništva i uređivačke politike, koja je neophodna da bi novinarstvo bilo što bi trebalo da bude, odavno poželjena laka noć. Bez nade da će skoro svanuti - zaključuje Pivljanin za Direktno.rs.

Takođe, ne bi trebalo izgubiti iz vida da je vlasnik Srđan Milovanović pod netransparentnim okolnostima, dobio novac od Telekoma Srbija za kablovsku mrežu "Kopernikus", da bi krajem 2018. godine kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, "Prvu" i "O2". Njegov rođeni brat Zvezdan Milovanović je glavni poverenik SNS u Nišu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati