Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 02. 2020. 11:23 2

"Građani, srećno vam novo zaduženje od 207 miliona evra"

Potpredsenik Narodne stranke i narodni poslanik, Miroslav Aleksić na današnjoj konferenciji za novinare predstavio je novo zaduženje od ukupno 270 miliona evra koje će građani i Republika Srbija morati da isplaćuju u narednim godinama.

- Predviđeno je novo zaduženje od ukupno 207 miliona budžeta Republike Srbije i građana. Kada se neka država zadužuje kao što to čini Republika Srbije, onda nema govora o nikakvom ekonomskom napretku. Godinama slušamo priče o ekonomskim reformama, suficitu i rastu, ali to sve padne u vodu kada uporedite poratke na kraju 2019. i 2018. godine. Iznos javnog duga Republike Srbije je 24,5 milijarde evra u ovom trenutku duguje budžet Republike Srbije, odnosno građani. Pre godine dana iznosio je 23,3 milijarde evra, dakle za godinu dana ova vlast je podigla javni dug za 1,2 milijarde evra. Javni dug je u ovom trenutku 53 posto BDP-a - rekao je potpredsednik Narodne stranke, dodavši da su to podaci iz Republičkog zavoda za statistiku i Uprave za javni dug.

"Danas će biti razmatrano povećanje duga za još 200 miliona evra. Građani, srećno vam novo zaduženje za 207 miliona evra", kazao je Aleksić.- Danas je u Srbiji dobro samo onima koji su na vlasti i tajkunima koji su bliski režimu. Dobro im je jer institucija tendera ne postoji u Srbiji, jer se danas grade stadioni za koje se izdvaja po 250 miliona evra, fontane, jarboli, grade se auto-putevi duplo skuplji nego u nekim normalnim vremenima. Na primer, za Moravski koridor predviđeno je umesto 500 miliona 900 miliona evra - rekao je on.

Aleksić je povukao paralelu između života ljudi na vlasti i onih koji žive na ivici siromaštva.

- U Srbiji danas živi 1,8 miliona stanovnika koji su na ivici apsolutnog siromaštva. Svaki četvrti je na ivici siromaštva. To je slika današnje Srbije. Poljoprivredni proizvođači u Srbiji plaćaju naftu 160 i 165 dinara, pre osam godina, nafta je bila 110 i 115 dinara. Paralelno sa time, cena mleka je bila 30 dinara za male poljoprivredne proizvođače, danas je 25 dinara, cena malina je 2011. bila 200 dinara, a danas je od 80-120 dinara, cena pšenice je bila 28 dinara, a danas 15 dinara, cena kukuruzua je bila 24 dinara, danas 16. To je politika uzimanja novca iz džepova građana i onda trošenje na besmislene projekte. Grade Beograd na vodi, nekakve kule, a građani beže iz zemlje, jer ne mogu da sastave kraj sa krajem - rekao je potpredsednik Narodne stranke."Jasno je da Srbija i dalje nastavlja politiku zaduživanja koja će na kraju rezultirati potpunim ekonomskim krahom. Ako neka zemlja ekonomski napreduje, logično je i da se razdužuje. To govori kakvo je stanje u državnoj kasi", istakao je on.

- Kada se govori o prosečnoj plati od 500 evra, na osnovu informacija Zavoda za statistiku, medijalna plata u Republike Srbije, a to je plata koju primi 50 procenata građan Srbije, iznosi do 360 evra. To je danas situacija života u ovoj zemlji. Ova vlast je za osam godina pokazala i šta zna i šta ume. Pored toga što je ekonomski razorila ovu zemlju, razorila je i institucije ove države, pogazila zakone - napomenuo je on.Takođe, Aleksić je na ovoj konferenciji pozvao građane na bojkot predstojećih izbora.

- Pozivam sve građane u bojkot za Srbiju, da ne učestvuju na izborima koji će biti zakazani za 26 april. To su lažni izbori koji će produžiti osmogodišnju laž Aleksandra Vučića. Svi zajedno moramo da se izborimo za fer i slobodne izore. Tek onda biće građanima jasno da su svih ovih godina živeli u jednoj predstavi i bili manipulisani i lagani. Svi oni koji su glasali za SNS nadajući se boljem životu, mogu da vide danas kako žive. Siguran sam da je mnogo više onih koji su duboko razočarani jer su shvatili da svih ovih godina manipulisani i da žive u zarobljenoj državi - zaključio je Miroslav Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati