Društvo i ekonomija

[ Izvor: BBC ]

03. 02. 2020. 11:15 0

BBC u Beogradu zbog aerozagađenja!

Naša prestonica Beograd je vrlo često prv grad po zagađenosti, ne samo u Evropi, već i u celom svetu. Ta činjenica šokirala je i britanski javni servis "BBC" i navela da napravi reportažu o tome kako izgleda baviti se sportom i voziti bickl u gradu čija je stopa aerozagađenja u samom svetskom vrhu.

Uprkos tome što pojedini državni zvaničnici pokušavaju da relativizuju zagađenost vazduha u Beogradu i Srbiji, tvrdeći da to nije ništa novo i da nema razloga za paniku, podatak koji posebno treba da zabrine naše stanovništvo jeste to da je Srbija prema podacima Globalne Alijanse za zdravlje i zagađenje zemlja sa najvećom stopom smrtnosti usled aerozagađenja u Evropi (5.400 ljudi gošnje umre od aerozagađenja), što posebno potencira i BBC.

Britanski novinari razgovarali su sa Beograđankom Jasnom Cizler, koja se bavi promocijom sporta i zdravog života, a odnedavno zagovara kampanju vožnje bicikla umesto automobila, kako bi zagađenost vazduha bila manja.

- Voziti bicikl u Beogradu isto je kao da se bavite ekstremnim sportovima. Veliki je izazov zbog gužvi u saobraćaju, a i zbog zagađenja vazduha. Počela sam da izbegavam da vozim bicikl od kada je aerozagađenje znatno povećano, naročito poslednjih meseci kada se vreme menjalo. Kako je zima dolazila, zagađenje je bilo veće. Uvek proveravam kolika je stopa zagađenosti vazduha i ukoliko je ona niska ili umerena, vozim bicikl, ali kada je visoka zagađenost, izbegavam to da radim - kaže Jasna.

Ona je potom pokazala kako izgleda vožnja Brankovim mostom gde je saobraćaj konstantno intenzivan, a biciklisti moraju da udišu izduvne gasove koje vozila ispuštaju, što možete i videti na snimku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati