Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 01. 2020. 07:03 4

PLJAČKA 12 miliona evra za očitavanje plombi na brojilima?

"Ljudi, pa da li je ovo moguće“, bio je legendarni usklik čuvenog TV komentatora Mladena Delića. Ovo danas iz dana u dan izgovaraju mnogi širom Srbije čudeći se svemu što nas je snašlo.

Najnoviji dokaz da je u Srbiji danas sve moguće je namera EPS-a da krene u posao provere plombi na brojilima. Znate ono, da li je neko skinuo plombu, pa krade struju. I ništa tu ne bi bilo sporno kada EPS ne bi za taj posao imao nameru da angažuje privatnu firmu i plati joj ni manje ni više nego 1,4 milijarde dinara, odnosno oko 12 miliona evra!?

EPS već angažuje privatnu firmu "Sequester "za očitavanje brojila, a sada se namerava da joj se poveri i ovaj odgovoran posao obilaska brojila i provera da li imaju plombu. "Sequester" u vlasništvu Dejana Jeremića je naprosto eksplodirao u poslednjih pet godina. Sa dva miliona evra godišnji prihod kompanije je za pet godina porastao na čak 32. Rast od 16 puta za pet godina je pravo čudo. Čudo postaje jasnije kada se vidi da je glavni klijent g. Jeremića upravo EPS odnosno direktor Milorad Grčić. Zašto očitavanje brojila ne radi EPS sam, nikad nije niti će biti objašnjeno. Kao što neće ni ovaj naredni posao, ako se realizuje, a koji je još besmisleniji.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da firma koja dobija posao to ne radi sama nego angažuje podizvođače. Podizvođača je veliki broj. U Novom Sadu taj posao u stvari radi firma "Monttop", čiji je vlasnik mladi biznismen iz Novog Sada Marko Bosanac, koji uživa veliki ugled kod novosadskih naprednjaka. Iako mlad čovek, jedva nešto stariji od 25 godina, g. Bosanac je napravio ozbiljan poslovni uspeh, pa kada on napravi novogodišnji koktel u hotelu "Šeraton", kod njega dođe čak i sam gradonačelnik Miloš Vučević.

Inače, firma "Monttop" je osnovana 2017. godine, a već 2018. je imala prihod od 5,5 miliona evra. Osmišljavanje posla bez rada je izum koji je patentiran u Srbiji u poslednjih osam godina od dolaska na vlast SNS-a. Već smo pisali o firmama Slaviše Kokeze i njihovom rastu sa 150.000 na 52 miliona evra u oblasti IT biznisa. Takođe je glavni partner bio EPS. Kada pogledate budžet Srbije vidite da u odnosu na 2011, na kupovinu roba i usluga se potroši više od čak 700 miliona evra! Šta se to kupuje nikad se ne sazna, osim kad se otkrije neka afera kao što su ove.

Kad se sve to sagleda, nije ni čudo što je EPS od kompanije čija je dobit iznosila 200 miliona evra - postao gubitaš.

O tome kakvo je stanje danas u najvećoj srpskoj kompaniji čitajte narednih dana na Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati