Društvo i ekonomija

[ Izvor: Beta ]

28. 01. 2020. 18:34 0

Peticija Vladi Srbije: Tužite Crnu Goru Strazburu

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) predali su u Vladi Srbije peticiju sa više od 10.000 potpisa sa zahtevom da Srbija protiv Crne Gore podnese tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Predsednik UZUS-a Savo Manojlović izjavio je da bi tužbu trebalo podneti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, pre svega prava na imovinu i slobodu veroispovesti.

Prema njegovim rečima, to je brže i efikasnije nego da to učini Srpska pravoslavna crkva (SPC), jer bi ona pre toga morala da iscrpi sva pravna sredstva u Crnoj Gori što bi, kako je rekao, moglo da potraje desetak godina.

Podsetio je da Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu "što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori".

Rekao je da zapaljive izjave bude sumnju da su događaji "sinhronizovani između političkih elita, kako bi se sakrili neki problemi" i ocenio da su građani koji protestuju i SPC "pokazali veliku dozu mudrosti i mira".

Prema njegovim rečima, zahtev je predat Vladi u "pet do 12", jer je situacija "zapaljiva".

"Dovoljna je jedna razbijena glava da ona eskalira", rekao je Manojlović i podsetio kako su započeli sukobi na prostoru buvše Jugoslavije.

Naveo je da su potpisi za peticiju prikupljeni onlajn, "brže nego što smo očekivali" i dodao da će se prikupljanjem nastaviti.

Kazao je da će to udruženje ponuditi nacrt tužbe stručnoj javnosti, organizovati javnu raspravu i nakon toga je besplatno dati Vladi Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati