Društvo i ekonomija

[ Izvor: RTS/MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA ]

26. 01. 2020. 11:41 0

"Nisam na čelu opozicije, već Crkve Božije"

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije odbacio je kao neosnovane tvrdnje da se nalazi na čelu crnogorske opozicije, i istakao da je "na čelu Crkve Božije, koja je opozicija bila od kada postoji".

- Jesam opozicija, pripadam i dok budem disao pripadaću toj opoziciji - rekao je mitropolit Amfilohije posle molebna u manastiru Morača, koji je održan juče.

Mitropolit je poručio crnogorskom predsedniku i premijeru da "ako hoće da budu zapamćeni kao ljudi, kao istinski vladari Crne Gore, prvo što treba da urade jeste da Njegoša izbave iz tamnice i da ga vrate u njegovu crkvicu na Lovćenu i ukinu bezakonje koje su doneli (sporni Zakon o slobodi veroispovesti) i koje je izavalo takav otpor u narodu".

- Ovde je vaskrsao narod! Ja ne znam da li se pamti da je narod ovako vaskrsao u Crnoj Gori!? I vi ste se sabrali ovde u znak otpora protiv tog bezakonja koje je proglašeno za zakon i koji se nameće Crnoj Gori, jedinstveno takvoga tipa u Evropi. Ja se nadam u Boga da će ti ljudi shvatiti i odbaciti to bezakonje, kao i to da će to biti njihova pobeda, pobeda čovečnosti, ljudskosti, istinske državnosti - rekao je Amfilohije.

Podsetio je da moračka lavra, manastir Morača, koji je 1252. godine podigao Stefan Nemanjić, unuk Stefana Nemanje, pripada Crnoj Gori 200 godina, od oslobođenja posle bitke na Morači 1820, do kada je bila Stara Hercegovina.

- Zna se kome ova svetinja pripada, ko je gradio i branio, ko je ugrađivao svoje kosti, živote i veru u nju. Zato bi bilo dobro da ovi koje je vreme izbacilo da budu na čelu Crne Gore danas, ponište to bezakonje koje su proglasili u tri sata poslije ponoći, u mraku. I to neće biti ničiji poraz. To će biti pobeda pravde i istine Božije, bratske ljubavi. To je ono za šta se i mi molimo i večeras ovde i širom Crne Gore - rekao je Amfilohije.

Kako je rekao, molebni su poziv na bratoljublje i bogoljublje.

- To je vraćanje naroda Božijega sebi samome, svojim svetinjama, svojim istinama i priziv svima onima koji su možda zalutali, da se vrate sebi i svojim precima. Nema tu borbe druge vrste - istakao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati