Društvo i ekonomija

[ Izvor: Raskrikavanje ]

25. 01. 2020. 08:52 0

A ISTINA? Tabloidi u 2019. najmanje 945 puta slagali građane

Četiri najtiražnija tabloida, Informer, Srpski telegraf, Alo i Kurir - tokom 2019. godine objavili su najmanje 945 lažnih ili neutemeljenih tvrdnji samo na naslovnim stranama, pokazuje analiza "Raskrikavanja". Prednjači Informer sa 317 "uhvaćenih" laži, sledi Alo (259), Srpski telegraf (227) i Kurir (142).

Najviše laži je izrečeno na račun opozicije i njihovih lidera, dok se u isključivo pozitivnom svetlu predstavljao Aleksandar Vučić, ali i ruski predsednik Vladimir Putin.

"Riznica" laži je tokom cele godine bila i spoljna politika - pohvalno se pisalo o Rusiji i saradnji sa njom, dok su dežurni neprijatelji, kao i uvek, bili Albanci, kosovski lideri i NATO. Najave specijalnih ratova protiv Vučića, udari na njega, lažne tvrdnje o špijunskim aferama i aferi Krušik, takođe su bile dominantne teme.

Kao i ranije, tabloidi se nisu libili da objavljuju neutemeljene ili vesti čije je navode nemoguće proveriti, vesti u kojima se izostavljene bitne činjenice za kontekst, kao i vesti u kojima je jedini izvor za tvrdnje - anoniman.

Novinari "Raskrikavanja", kako navode, nisu uzimali u obzir vesti iz šoubiznisa i sporta, pa je sigurno da je broj medijskih manipulacija na naslovnicama veći. Ovi tabloidi, iako objavljuju lažne vesti i redovno krše Kodeks novinara Srbije, redovni su dobitnici novca na konkursima lokalnih samouprava, ali i putem javnih nabavki.


O čemu se najviše lagalo?

Informer je tokom 2019. godine samo na naslovnim stranama objavio najmanje 317 lažnih ili neutemeljenih vesti odnosno vesti koje ne potkrepljuje nijedan dokaz.

"Đilas" i "đilasovci" bili su tokom cele godine najveća opsesija Informera - gotovo da nije bilo dana bez pisanja o njima, i to isključivo u negativnom svetlu. I ko se god tokom godine pojavio sa kritikom vlasti našao se na udaru. Tako je ovaj tabloid tvrdio da reditelj Kokan Mladenović poziva na građanski rat, nazivajući ga pritom "bolesnim žutim hejterom". "Žutim hejterima" Informer je nazivao i nezavisne medije koji su ove godine dobili novac na konkursu Ministarstva informisanja i tvrdio da ih država plaća da pljuju po državi. Međutim, Informer nije spomenuo da je novac namenjen njima činio jedva tri procenta od ukupno dodeljenog iznosa, a da su najveći dobitnici zapravo firme u vlasništvu Radoice Milosavljevića i članova porodice Bratislava Gašića.

Lažnih vesti tokom čitave godine bilo je i u vezi sa Kosovom. Kao i u prvoj polovini godine, Informer je najavljivao da će nam strane sile poput Rusije i Francuske i SAD, "rešiti" problem Kosova, pa su tako Emanuela Makrona nakon njegove posete Srbiji u julu nazvali "Makrone, Srbine" jer je navodno "oduvao Šiptare" stavom da nezavisnost nije gotova stvar. Raskrikavanje je pokazalo da su te tvrdnje bile netačne i da francuski predsednik nijednog momenta nije doveo u pitanje nezavisnost Kosova.

Isto tako je ovaj tabloid tvrdio da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio kako će "Srbi i Rusi braniti Kosovo", ali Lavrov to nikada nije rekao. Takođe su manipulativno interpretirali i analizu objavljenu na sajtu Dojče Velea o poseti novog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, tvrdeći da DW navodi da "Tramp sprema podelu Kosova". Ovo, međutim, nije imalo nikakvog utemeljenja u tekstu nemačkog portala.

Izmišljanje izjava i netačne interpretacije tuđih reči bile su čest manir Informera i 2019. godine, pa se tako ispostavilo kao laž i to da je američki general Ben Hodžis "potvrdio pisanje Informera" da se Srbiji nude avioni, milijarde i brz ulazak u EU ukoliko prizna Kosovo. Izmislili su čak i izjavu predsednika Vučića - na naslovnoj strani su objavili šta je tačno Vučić poručio na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali u momentu kada su izneli tu informaciju, sastanak se nije ni dogodio jer je u međuvremenu odložen.

Sa naslovnica Informera s vremena na vreme vrištala su dramatična upozorenja i otkrića o tome kako su neprijatelji svuda oko nas. Jedna od najvećih manipulacija koje je Raskrikavanje uhvatilo ticala se tvrdnji da NATO naoružava zemlje u susedstvu, iako je istina da su te zemlje članice NATO-a i imaju obavezu da ulažu u naoružanje, a takođe je istina - koju Informer ne spominje - da i Srbija sarađuje sa zemljama članicama alijanse više nego sa Rusijom.

Dežurnih neprijatelja bilo je i u zemlji. Pored Dragana Đilasa i lidera opozicije, nezavisnih medija i drugih kritičara vlasti, na žestokom udaru nekoliko dana bio je i direktor N1 Jugoslav Ćosić za koga su tvrdili da prima novac od albanske mafije. Kako se pokazalo, „izvor” tih „informacija” za koje nije bilo nikakvih dokaza, bio je izvesni Bogoljub Pješčić, čovek koji se dugo predstavljao kao saradnik i novinar američkog sajta Brajtbart. Međutim, za Raskrikavanje su iz ovog portala naveli da Pješčić nema nikakve veze sa njima i da za njega nikad nisu čuli, piše "Raskrikavanje".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati