Društvo i ekonomija

[ Izvor: IN4S ]

22. 01. 2020. 22:41 1

"Neistiniti navodi o razgovorima Crkve i vlasti CG"

Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori danas je u Nikšiću održao sednicu kojoj su prisustvovali i članovi pravnog tima za izradu inicijative za ocenu ustavnosti diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Konstatovano je da je tekst inicijative doveden u završni fazu nakon što su obavljene ozbiljne konsultacije sa najširim krugom pravnih stručnjaka. Razmatrano je i preduzimanje drugih pravnih mera koje bi predupredile i otklonile štetne posledice ovog zakona, ne samo po Crkvu, nego po sveukupno crnogorsko društvo.

Episkopski savjet se upoznao i sa pravnim aktivnostima koje su dosad Patrijaršija i Sveti Sinod pomesne Crkve preduzeli u cilju pravnog osporavanja zakona.

- Zbog velikog interesovanja javnosti u pogledu razloga zbog kojih inicijativa još nije podnesena Ustavnom sudu od strane Crkve, slobodni smo da javnost obavestimo da u skladu sa odredbom člana 36 tačke 3 Zakonom o Ustavnom sudu, taj sudski organ, može i sam pokrenuti postupak ocene ustavnosti pravnih akata, naročito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona, i to, pre svega, onih koji se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i verskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine. Kako je najavljeno, inicijativa će biti podnesena u najskorije vreme - navodi Episkopski savet.

Takođe se dodaje da su neistinite spekulacije koje su se prethodnih dana pojavljivale u medijima.

- Žalimo zbog grubih manipulacija koje su u medijima ovih dana iznosili najviši državni zvaničnici, odbijajući pritom svaku optužbu da se iza aktivnosti naše Crkve kriju bilo kakvi i bilo čiji politički ili ideološki interesi. Ovom prilikom nećemo odgovarati na njihove navode u kojima je bilo još niz istorijskih i činjeničnih netačnosti o Crkvi u Crnoj Gori.

- Sa punom odgovornošću obaveštavamo javnost da su neistiniti medijski natpisi o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom, što je, u svom jutrošnjem intervjuu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Marković, rekavši da poziv za dijalog Crkvi tek treba da bude poslan od strane Vlade. Ni oni razgovori, o kojima je javnost već obaviještena, a koji su obavljani prije donošenja Zakona, nisu bili institucionalni, inkluzivni i istinski dijalog. Kao i dosad, Episkopski savet i ovog puta iskazuje svoju punu spremnost da se o Zakonu razgovara, ali na način koji će potpuno uvažavati obe strane u dijalogu. Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rešenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primeni Zakona - sa pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade. Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja verskih sloboda i pravnog položaja verskih zajednica - navodi se.

Uz blagodarnost svim pravoslavnim vernicima i drugim građanima Crne Gore i šire, koji se u nezapamćenom broju okupljaju na ulicama svojih gradova, i ovom prilikom šaljemo jasnu poruku da naši molebani i litije nisu, kako se pogrešno tvrdi i sa najviših državnih adresa, usmereni protiv države Crne Gore. Upravo je suprotno - sve to činimo za njen napredak. Naše molitve su samo protiv bezakonja. Što bude manje bezakonja, naša zemlja će biti bolja, a budućnost svih njenih građana izvesnija i svetlija. Uzdajući se u Božiju pravdu, ali i u ljudsku odgovornost, kako onih na vlasti, tako i svih građana Crne Gore, pozivamo na umnoženje ljubavi, mira i sloge, kojima će se pobediti svaka bratomržnja i netrpeljivost - zaključuje Episkopski savet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati