Društvo i ekonomija

Direktno.rs

19. 01. 2020. 11:15 0

"Država saučesnik u eksploataciji strane radne snage"

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju međunarodnu radničku solidarnost sa indijskim radnicima u Surčinu koji su prema pisanju portala “Istinomer.rs“ mesecima žrtve radne eksploatacije radeći na najvećim državnim infrastrukturnim projektima.

U saopštenju za javnost navode da zahtevaju hitnu reakciju Vlade Srbije, jer je, kako kažu, licimerno ako misle da Srbija ima pravo da od drugih država zahteva i traži humane i pravične uslove za rad svojih radnika u inostranstvu, a da pritom dozvoljava ugnjetavanje tuđih i to na poslovima koje ona izvodi kao infrastrukturne i od nacionalnog značaja.- Indijski radnici su brutalne žrtve, borave u nehumanim uslovima, ne isplaćuju im se zarade, pritom su i onemogućeni da se vrate kući, budući da prema ugovoru moraju sami da plate povratnu avionsku kartu, jer poslodavac to nije u obavezi da uradi. To nije samo stvar ugovora o radu, to je ropstvo uslovljeno nemogučnošću da se vratiš u zemlju iz koje si došao jer nemaš novca za povratak kući - stoji u saopštenju sindiakata "Sloga".

Oni pozivaju nadležne institucije da hitno reaguju, oduzmu licence za rad u Srbiji firmama “IDEA Capital LLC” i firmi „Nikolić doo“ iz Kraljeva, a Vladu Srbije da svojim avionom vrati radnike u Indiju, obešteti ih za neisplaćene zarade, s obzirom da rade na državnim infrastrukturnim projektima poput izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su i ranije upozoravali da nesposobni i korumpirani političari urušavaju kompletno domaće zakonodavstvo i institucije. Na žalost, sada vidimo da je ono predato u ruke domaćih i stranih mešetara, koji neometano krše sve moguće zakone i konvencije, neosnovano se i koruptivno bogate bez ikakvih sankcija.

- Iz ovoga se vidi koliko je neophodno da se sprovede ranija inicijativa Udruženih sindikata Srbije “Sloga” da se u Krivični zakon Srbije uvede “Eksploatacija radne snage” kao potpuno novo krivično delo, koje bi se podjednako odnosilo za domaće ali i strane radnike u Srbiji - navodi se u saopštenju. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati