Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nadlanu.com ]

15. 01. 2020. 15:31 1

Šta je s aferom "Fly Fly Travel", Zorane, Malog i Čadeža?

U junu će se navršiti dve godine od bankrotstva i zatvaranja turističke agencije "Fly Fly Travel", agencije čije su poslovnice otvarali najviši državni funkcioneri: ministarka Zorana Mihajlović, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Agencija "Fly Fly Travel" je nakon bankrota i zatvaranja ojadila više hiljada žitelja Srbije koji su kupili preko njih avionske karte, a govori se o cifri između 500.000 i 700.000 evra, piše portal nadlanu.com. Nacionalni avio-prevoznik Air Serbia ostao je kratak za 3.5 miliona evra, a ništa bolje nisu prošli ni menadžeri kompanije. Naime, tri dana uoči bankrota i zatvaranja - vlasnici agencije tražili su od menadžera da podignu na svoje plate kredite u banci i donesu keš u agenciju. Osim dvoje koji su se pobunili i odmah dobili otkaz - ostali su pristali, podigli kredite u iznosu od po 2.000.000 dinara - i keš doneli u agenciju uz obećanje vlasnika da će im iznos rate dodavati na platu. Tri dana kasnije, agencija je zatvorena i ovi ljudi još uvek otplaćuju kredit koji su lakoverno podigli.

Posebno je zanimljiv slučaj jedne medijske kuće koja je svoj travel-portal "prodala" agenciji "Fly Fly Travel". Tačnije, verovali su da su ga prodali, pošto nisu dobili keš za dogovorenu cifru od 50.000 evra - prihvatili su u tom iznosu avio-karte za biznis-klasu za timbilding u Njujorku tog leta. Kada su se menadžeri te medijske kuće pojavili na aerodromu, čekao ih je "hladan tuš": "Gospodo, vaše avio-karte ne postoje!".

Kako se desilo da ova agencija "šapatom" nestane, da zavije u crno toliki broj putnika iz cele Srbije. Nije, naime, prvi put da se neka agencija u Srbiji ugasi i ostavi svoje putnike na nekom aerodromu, parkingu ili pred recepcijom hotela. Međutim, nikada se nije desilo da poslovnice takve agencije otvaraju najviši državni zvaničnici. Beogradski mediji su izvestili kako je kompanija "Fly Fly Travel" otvorila je 6. maja 2016. novu poslovnicu, treću na teritoriji Evropske unije, ovoga puta u Beču na Međunarodnom aerodromu "Švehat".

Poslovnicu su otvorili Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Igor Vujović Nađ, predsednik "Fly Fly grupe" uz prisustvo velikog broja medija.

Mesec dana kasnije, 21. juna 2016. poslovnicu agencije "Fly Fly Travel" otvorila je Zorana Mihajlović, ministarska saobraćaja u Vladi Republike Srbije.

"Fly Fly Travel World Travel Center" otvoren je u Beogradu 19. septembra 2017. Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali, kao i bitni činioci srpske privrede i predstavnici vlade Republike Srbije!" Sunovrat počinje pre tačno dve godine, u kada je zbog neizmirenih dugovanja izbačena iz Međunarodnog sistema za kupovinu avio-karata BSP. 

Početkom juna 2018, samo dan nakon posete Turističke i Tržišne inspekcije, svih sedam poslovnica agencije "Fly Fly travel" u Beogradu je zatvoreno. Ova firma, koja je mesec dana ranije promenila ime u "Kofer turs", prestala je da prodaje avio-karte, pisala je tada "Politika". Na zvaničnom sajtu kompanije navodilo se da agencija iz tehničkih razloga neće raditi nekoliko dana, a putnicima koji su "propustili letove" sugerisano je da pošalju "mejl agenciji i ulože reklamaciju kako bi im nastali troškovi bili refundirani", pisala je "Politika".

Kako je tada pisao "Danas", nekoliko meseci ranije (22. februara 2018.) ova agencija bila je u najužoj konkurenciji za prestižnu nagradu svetski poznate revizorsko konsultantske kompanije "Ernst&Young".

 Dve godine kasnije, javnost Srbije i hiljade oštećenih i dalje nemaju odgovor na pitanje: Čija je zapravo bila agencija "Fly Fly Travel" kojoj su poslovnice otvarali najveći državni funkcioneri i zašto je ovoliki skandal medijski zataškan?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati