Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 01. 2020. 13:51 2

Zašto Srbi Filipa doživljavaju kao "narodnog princa"

Van "dvorske raskoši", daleko od euforične pompe, na svom radnom mestu, a potom i sa suprugom Danicom i sinom Stefanom u Londonu, svoj 38. rođendan danas proslavio je princ Filip Karađorđević.

Na današnji dan 1982. godine u Ferfeksu, Sjedinjenim Američkim Državama, Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova tadašnja supruga brazilska princeza Marija de Gloria postali su roditelji blizanaca - Filipa i Aleksandra.

Filip, koji je u domaćoj javnosti prepoznat kao narodni princ, drugorođeni je sin krunskog princa Srbije. Veću pažnju javnosti skrenuo je venčanjem sa srpskom umetnicom Danicom Marinković koja nakon njihovog venčanja u oktobru 2017. godine udajom postaje princeza Danica Karađorđević.

Po Filipovoj želji, par se venčao u beogradskoj Sabornoj crkvi, na istom mestu na kom su se 1922. godine venčali njegovi pradeda i prabaka, Kralj Aleksandar I i Kraljica Marija. Da simbolika bude veća, Filip i Danica su tokom venčanja u Sabornoj Crkvi stajali na istom ćilimu na kom su na svom venčanju stajali i njihovi preci a venčao ih je Patrijarh srpski Irinej. Kumovi na venčanju bili su Filipov stariji brat Petar i buduća kraljica Švedske, prestolonaslednica Viktorija.

Već naredne godine, Filip i Danica su dobili naslednika. Rođenje princa Stefana po blagoslovu Patrijarha Irineja oglasila su sva zvona Svetosavskog Hrama na Vračaru ali i zvona Manastira Žiča. Filipov naslednik, mali princ Stefan, prvi je Karađorđević koji je nakon više decenija od izgnanstva Kraljevske porodice, rođen na tlu Srbije.

Iako se Filipov otac, Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom vratio u Srbiju 2001. godine i nastanili se u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, Filip je svoj život nastavio u Londonu gde je nastavio školovanje na Londonskom Univerzitetu na odseku za društvene nauke i posle toga je radio za Landsbanki u London Sitiju. Završio je i École hôtelière de Lausanne (EHL) u Švajcarskoj i radio u hotelu Ric u Londonu a nakon toga i za IKOS, renomirani globalni hedž fond, na Kipru. Trenutno u Londonu, gde živi sa suprugom i sinom, radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima.

Pažnju javnosti skrenuo je pre par meseci kada se javnost bavila aferom spora oko umetnina između Narodnog muzeja i Dvorskog kompleksa na Dedinju kada je izjavio da smatra da ”dinastija treba da služi narodu a ne narod dinastiji, te da sve ono što pripada dinastiji treba da bude u službi naroda”.

U svom božićnom intervjuu princ Filip je izjavio da će ispuniti obećanje koje je dao Patrijarhu Irineju prilikom njihovog nedavnog susreta, i da tokom 2020. godine planira da se sa porodicom preseli u Srbiju gde će nastaviti da se bavi svojim poslom.

- Veoma je važno da naglasim da se u Srbiju ne vraćam da bih se politički angažovao ili se bavio politikom. Nemam takvih ambicija i ne bih voleo da me iko posmatra kroz prizmu političara. Kao što ne bih voleo da moje ime bilo ko koristi u dnevno političke svrhe ili nekakvu ličnu promociju. Naš Ustav kaže da je Srbija republika i poštujem Ustav svoje zemlje. Ukoliko narod nekada bude želeo da promeni državno uređenje, procedure su jasne i zakonom predviđene. Karađorđevići su uvek poštovali narodnu volju, poštovali svoju otadžbinu i tako će biti u budućnosti - izjavio je tom prilikom princ Filip koji se kasnije oglašavao putem svoje zvaniče fejsbuk stranice pružajući podršku SPC i narodu u Crnoj Gori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati