Društvo i ekonomija

Direktno.rs

13. 12. 2019. 20:00 0

OKONČANA BLOKADA RTS Opozicija: Otvorite Javni servis

Aktivisti opozicionih političkih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju (SzS) danas su od 12 do 20 sati blokirali ulaze u zgradu Radio-televizije Srbije, čime su na simboličan način tokom ovih osam časova želeli da pokažu da u prethodnih osam godina istina nije mogla da uđe u Javni servis.

Predsedavajući SzS, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, ukazao je na brojne probleme koji nisu mogli da se čuju na RTS-u.

- U prethodnih osam godina Javni seris ne radi svoj posao, ne obaveštava javnost o onome što se danas dešava. Ne možete mi reći da ne postoji medijska zainteresovanost, da ne postoji zainteresovanost građana za ono što ima da kažu Aleksandar Obradović iz "Krušika", Marija Lukić koja je preživela tešku traumu na radnom mestu... Ne možete mi reći da nema interesovanja građana Srbije za to kako je moguće da se službenici ove države, agenti BIA nalaze na listi američkih sankcija zbog međunarodne korupcije i nelegalne trgovine oružjem - istakao je Jeremić ispred RTS i dodao:

- Upućujemo apel svim zaposlenima u Javnom servisu da profesionalno obavljaju posao, ogroman broj u ovoj kući zna da se stvari ne rade na pravi način i da Javni servis treba da funkcioniše drugačije. Ovo je naše ohrabrenje njima da počnu da profesionalno obavljaju posao - rekao je jedan od lidera SzS i konstatovao da je današnji RTS u mnogo goroj situaciji od one u kojoj se ova medijska kuća nalazila 90-tih godina.

- Onaj RTS, Miloševićev RTS, bio je BBC u odnosu na ovaj danas na čijem čelu se nalazi gospodin Bujošević - zaključio je Jeremić.

Nakon Jeremića, okupljenima se obratio predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

- Današnja blokada je od 12 do 20, motivi su više nego jasni. Ova zgrada blokirala je mogućnost da u nju uđu istina i pravda, blokirala je mogućnost da građani čuju Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić, Milana Jovanovića, građani ne mogu da čuju ništa o mnogim lošim stvarima koje se dešavaju. Ne mogu da čuju Miodraga Majića, akademika Teodorovića, da čuju ono što je normalna stvar ne samo političara i naš odgovor je na to da ako bar jedna istina ne može da uđe u ovu zgradu, onda bar osam sati u ovu zgradu neka ne uđe niko drugi - rekao je Đilas, dodavši da je najveći problem u ovoj zemlji to što građani žive loše.

- Trenutno u Srbiji se mnogo toga dešava, svaki dan su nove afere, ali čak ni to nije najgora stvar. Najgora stvar je to što građani ovde žive loše i zbog toga odlaze iz ove zemlje. Neophodno je proimeniti ne samo vlast nego i ceo sistem, da od ove zemlje napravimo mesto na kom može pristojno da se živi. Ne mogu ljudi da slušaju neke priče kako sa platom od 32.000 dinara treba da budu srećni. Shvataju da za nekoliko godina neće imati ko da im da injekciju u domu zdravlja.

Jeremić je rekao da je "blokada Radio-televizije Srbije protekla mirno, bez ijednog incidenta, te je naveo da će uvek biti tako kad opozicija protestuje osim onda kada, kako je rekao, vlast pošalje batinaše".

On je naveo da policija nije dala dozvolu za održavanje skupa, kao i da se u obrazloženju navodi da skup nije uredno prijavljen, odnosno nije prijavljen minimalno pet dana pre održavanja.

Jeremić je zbog toga upitao da li su "spontani protesti" građana protiv opozicije bili prijavljeni.

Kako je javio naš reporter sa lica mesta, svi ulazi u RTS su bili blokirani i na svakom od njih među prisutnima našli su se i lideri opozicije. Janko Veselinović, Zoran Lutovac i Nikola Jovanović su bili na prvom ulazu u zgradu RTS, Boško Obradović se našao na drugom, dok su Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović blokirali treći ulaz. 

Na vrata zgrade RTS-a građani i predstavnici Saveza za Srbiju nalepili su papir na kojem piše "RTS blokira istinu, ali i za šta je sve RTS dužan da "otvori vrata". 

Đilas: Zastava je kod mene, sada je sve pod kontrolom

Lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa naš reporter je zatekao sa zastavom naše zemlje u ruci. Đilas se u jednom momentu našalio i prokomentarisao da je zastava na sigurnom.

- Uzeli smo zastavu Bošku Obradoviću, sada je sve pod kontrolom - rekao je jedan od osnivača Saveza za Srbiju, aludirajući na optužbe na račun lidera Dveri Boška Obradovića, koji je, prema navodima, zastavom udarao u vrata Skupštine na poslednje održanim protestima "Jedan od pet miliona".

Vučić: Neće biti nikakve primene sile

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom blokade ulaza Radio-televizije Srbije (RTS) koju je organizovao Savez za Srbiju (SZS) da neće biti nikakve primene sile, kao ni one za koju postoji zakonsko pravo.

- Nemojte da se sekirate. Garantujem da niko neće biti ugrožen - kazao je Vučić.

MUP: Skup ispred RTS-a nije uredno prijavljen

Načelnik Policijske uprave za Beograd Milan Stanić izjavio je da Savez za Srbiju nije "uredno", niti blagovremeno prijavio današnji skup ispred zgrade RTS-a i da prilikom prijavljivanja organizatori nisu poštovali Zakon o javnom okupljanju.

Naveo je da je predsednik Izvršnog odbora Pokreta za preokret Milorad Bjedov 11. decembra Policijskoj stanici Palilula podneo prijavu za javno okupljanje aktivista Saveza za Srbiju 13. decembra ispred zgrade RTS, ispred sva tri ulaza, od 12 do 20 časova, ali da je policijska stanica istog dana uručila obaveštenje da prijava nije blagovremena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati