Društvo i ekonomija

[ Izvor: Peščanik ]

21. 11. 2019. 21:18 0

Karapandža: Odluka o plagijatu Malog pobeda nad političkim uticajem

Profesor Raša Karapandža, koji je prvi ukazao na to da je Siniša Mali 2013. godine prepisao deo doktorske disertacije bez navođenja izvora, istakao je posle odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je ministar plagirao doktorat, da su akademski standardi i autonomija univerziteta odneli pobedu nad političkim uticajem.

- Ceo proces, koji je nažalost trajao više od pet godina, suštinski je unapredio Univerzitet u Beogradu. Univerzitet je u međuvremenu uveo obavezu objavljivanja svih doktorskih teza na web sajtu univerziteta, a provera plagijata pre odbrane sada se vrši centralno, a ne na fakultetima. Sve ovo su mali koraci koji celu instituciju vode u (nadajmo se) svetliju budućnost - istakao je Karapandža za Peščanik.

Sa druge strane, ceo ovaj slučaj pokazao je i veliku podeljenost u društvu koje nije u stanju da se složi ni oko najočiglednijih vrednosti.

- Ako kao društvo nismo u stanju da postignemo konsenzus oko odgovora na etički nedvosmisleno pitanje da li je kopiranje teksta bez citiranja plagijat i da li je takav vid ponašanja društveno prihvatljiv, kako možemo očekivati slaganje društva o bilo kojoj temi, a pogotovo onim osetljivim koje zavise od nečijih ličnih opredeljenja ili vrednosnog sistema pojedinca - dodao je profesor.

Tokom svih ovih pet godina, otkako je otkrio da u doktorskoj disertaciji sadašnjeg ministra finansija ima "nečasnih radnji", Karapandža je bio izložen raznim napadima, uvredama, klevetama...

- Iako nemam baš nikakve političke ambicije niti sam javna ličnost, bio sam izložen tabloidnim napadima, pretnjama i zahtevima za otkazom. Medijski aparat je pokušao da moju borbu protiv plagijata i akademskog beščašća, koja je u suštini borba za pravdu i budućnost Univerziteta u Beogradu, predstavi kao neku ličnu osvetu, iako se ni u jednom od slučajeva koje sam analizirao, a bilo ih je nekoliko, moji bilo poslovni bilo privatni putevi nisu ukrstili sa autorima spornih radova - kazao je.

Sudbina Univerziteta u Beogradu, kaže, u velikoj meri zavisiće od toga kako ćemo se kao društvo odnositi prema njegovoj nezavisnosti.

- Sudbina naše najstarije, najveće i najbolje visokoobrazovne ustanove treba da ostane u rukama njenih profesora i studenata, a van domašaja politike. Srbija je zemlja u kojoj sada stasavaju čitave generacije mladih i talentovanih ljudi. Da bi taj talenat ostvario svoj puni potencijal, akademska čestitost i nezavisnost univerziteta moraju biti sačuvani - zaključuje Karapandža.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati