Društvo i ekonomija

[ Izvor: NIN ]

21. 11. 2019. 18:04 0

"U vreme Vučića rekordni gubici u namenskoj industriji"

U autorskom tekstu za nedeljnik "NIN", uzbunjivač iz "Krušika" Aleksandar Obradović izneo je podatke o tome ko je sve imao uvid u poslovanje "Krušika", kako je na mesto direktora došao Mladen Petković, te kako SDPR nije mogao da dobije cene kakve su dobijali povlašćeni privatni trgovci.

- Ministarstvo odbrane snosi ogromnu odgovornost za situaciju u "Krušiku", jer je bilo upoznato sa svim što se dešavalo preko Nadzornog odbora (NO), koji bi trebalo da štiti državni kapital, definiše poslovnu strategiju i ciljeve i kontroliše njihovo ostvarivanje. Članove NO "Krušika" imenuje Vlada Srbije i to su po pravilu osobe iz Ministarstva odbrane. Svi potpisani ugovori, pa i sa privilegovanom grupom trgovaca oružjem, morali su da dobiju odobrenje i saglasnost NO, koji bira i razrešava generalnog i izvršne direktore fabrike. Oni su raspisali javni konkurs i izabrali Mladena Petkovića za prvog čoveka "Krušika" i pitanje za njih je kojim su se razlozima i regerencama vodili da čoveku bez biografije i iskustva u namenskoj industriji i vođenju velikih i komplikovanih sistema kao što je "Kruišik", omoguće da bude prvi čovek fabrike. Članovi NO i Ministarstvo odbrane dobijali su prethodnih godina bezbroj pisama i informacija o nepravilnostima i zloupotrebama u "Krušiku", anonimno ili od sindikara, ali su ostali nemi.

Uprava za odbrambene tehnologije, unutrašnja jedinica Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane od 2015. na sedmičnom nivou od svih fabrika odbrambene industrije dobija izveštaje i informacije o realizaciji aktuelnih ugovora, potpisanim novim ugovorom i problemima koji se javljaju u poslovanju. Dakle, svi skenirani ugovori sa prodajnim cenama i finansijskim efektima stizali su u Ministarstvo odbrane. Tamo sede neki časni i stručni ljudi, a zbog čega je izostala njihova reakcija možda je pravo pitanje za ministra odbrane, odnosno njegovog v.d. pomoćnika Nenmada Miloradovića, koji je i prvi čovek Sektora za materijalne resurse.

Od 2014. do danas u više od 20 potpisanih ugovora i više od 100 zvaničnih ponuda prodajna cena "Krušika" za SDPR nije bila takva kao za privilegovane trgovce. A porediti značaj, ulogu i odnos "Krušika" i SDPR-a sa jedne i bilo koje privatne firme sa druge strane, besmisleno je iz mnogo razloga. SDPR je javno preduzeće sa 70 godina dugom tradicijom, kome je država Srbija većinski vlasnik, kao i "Krušiku". SDPR je decenijama najznačajniji poslovni partner "Krušika", sa kojim ima i dve velike zajedničke investicije, Kovački centar i Novu kapislanu, koja još nioje puštena u rad. "Krušik", takođe, ima više ogromnih investicionih projekata sa ćerkom firmom SDPR-a, PMC inžinjeringom. Aleksandar Vučić, tada premijer, u prisustvu tadašnjeg načelnika Generalštaba, ministra odbrane i ostalih zvanica, prilikom posete "Krušiku" 14. maja 2016. godine istakao je snažnu vezu ova dva preduzeća, navodeći da SDPR izvozi 70 odsto "Krušikove" prouzvodnje. Dve godine kasnije učešće SDPR-a u izvozu je prepolovljeno.

SDPR-u je dugo godina osnovna uloga bila pronalaženje tržišta za proizvode naše namenske industrije. NIN je u jednom od prethodnih brojeva objavio odgovor "Krušika", kojim odbija molbu SDPR za korekciju cene. Za identične proizvode grupa privilegovanih kupaca, bez ikakvog prigovora, imala je niže cene, koje se četiri godine nisu menjale. SDPR je više puta pozajmicama omogućavao "Krušiku" nastavak proizvodnje, plate zaposlenima, održavanje likvidnosti, posredovao je u problemima koje je imalo rukovodstvo "Krušika", na čelu sa Mladenom Petkovićem, sa menadžmentom iz ostalih fabrika namenske industrije. Posebno je bilo velikih neslaganja sa Radošem Milovanovićem, generalnim direktorom "Milana Blagojevića" iz Lučana, koji nije dozvoljavao da se roba preuzme dok se ne plati. Zato je nezamislivo da pored svega toga od 2014. privatne firme, od kojih su neke osnovane 2017. i 2018. imaju niže prodajne cene i bolji status od SDPR-a.

Sve fabrike namenske industrije dele gotovo identičnu sudbinu i probleme. To je kao sistem spojenih sudova. Najveći poreski dužnici u Srbiji su do 2016. bile fabrike namenske industrije: "Zastava oružje" 8,19 milijardi dinara, "Krušik" 2,55 milijardi, PPT Namenska 2,25 milijardi, "Sloboda" 1,6 milijardi. Ove obaveze prema poreskoj upravi i lokalnim samoupravama rešena su konverzijom potraživanja u kapital preduzeća, sprovođenjem Zaključka Vlade od 9. avgusta 2013. godine. Najgore poslovne rezultate i rekordne gubitke u ovom veku, verovatno i u istoriji, većina fabrika iz odbrambene industrije Srbije imala je 2012. i 2013. godine. Poznato je ko je tada bio ministar odbrane, ali se to namerno prećutkuje. Nažalost, efekti povećane tražnje oružja i vojne opreme u svetu prelili su se povlašćenim privatnim trgovcima, a "Krušik" umesto da je stabilizovao svoje poslovanje i investirao u produktivnije tehnologije, danas se nalazi u izuzetno teškoj situaciji - navodi u autorskom tekstu Aleksandar Obradović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati