Društvo i ekonomija

13. 11. 2019. 11:21 0

Mihajlović potpisala Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi evropske železnice

Strateški interesi Vlade Srbije jesu razvoj i ulaganje u železnički saobraćaj i unapređenje bezbednosti saobraćaja, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na IPA samitu u Privrednoj komori Srbije potpisala Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi evropske železnice i istakla da pre sedam-osam godina situacija u srpskim železnicama nije bila ni blizu minimalnih uslova rada i bezbednosti. Deklaraciju su potpislai i IPA menadžer projekta iz Evropske agencije za železnicu Piter Mim i vršilac dužnosti direktora Direkcije za železnice Lazar Mosurović.

- Regionalno povezivanje je suština budućeg razvoja i zato je važno što su danas sa nama prijatelji iz svih zemalja regiona. Razmenićemo iskustva, ali i razgovarati o unapređenju zakonodavnog okvira. Naš cilj je da vratimo putnike u železnički saobraćaj i povećamo efikasnost karga - rekla je ministarka.

Dodala je da Srbija treba da iskoristi svoj potencijal i da, kao što je nezaobilazna ruta između istoka i zapada u drumskom saobraćaju, tako treba i železnicu da vrati na mapu evropskih železnica.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabric rekao je da Unija veliki značaj pridaje bezbednosti i povezivanju, te čestitao Vladi Srbije i Evropskoj agenciji za železnice na današnjem potpisivanju Deklaracije o bezbednosnoj kulturi.

- Povezivanje je suštinski važan element za bezbednost u saobraćaju. Železnice predstavljaju zeleniji način transporta i doprinose bezbednosti i efikasnosti saobraćaja. U prethodnih par godina EU je uložila više od milijardu evra u Srbiju u oblasti transporta i nastavićemo da pružamo podršku. Pozdravljam i čestitam Vladi Srbije završetak poslednje deonice na Кoridoru 10, na auto-putu za Bugarsku - rekao je Fabrici.

Vršilac dužnosti direktora Direkcije za železnice Lazar Mosurović je rekao da železnice Srbije postaju deo velike evropske železničke porodice.

- Bezbednost saobraćaja briga je svih železnica Evrope i u interesu svih je da nastavimo da radimo na tome. Direkcija za železnice poštuje procedure EU i usklađuje svoje propise sa evropskim. Danas će Deklaraciju o bezbednosnoj kulturi potpisati više od 35 institucija iz zemlje i regiona - rekao je Mosurović.

Mihajlović je na pitanje novinara da prokomentariše različite stavove o regionalnoj inicijativi "Mali Šengen" o slobodnom protoku ljudi, kapitala i robe rekla da je cilj te inicijative ekonomsko povezivanje u regionu.

- Prošlost ne možemo da vratimo, ali treba da mislimo na budućnost, a to je bolji život naših građana - ocenila je ona.

Ukazala je da nijedna zemlja u regionu nema veći interes od toga da obezbedi da građani ostanu u svojim državama i da žive bolje i kvalitetnije.

- Važno je da obezbedimo brži protok robe i ljudi i da granične prelaze učinimo bržim i efikasnijim. Nije dovoljno da ulažemo u auto-puteve, železničke i vodne koridore ako nam prelazi nisu bolje organizovani. Ministarstvo koje vodim radiće sa kolegama iz drugih zemalja na uspostavljanju regionalnog taga za brzi prolaz vozila na auto-putevima u regionu, a daćemo doprinos da prelazak na graničnim prelazima bude brži - rekla je Mihajlović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati