Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

12. 11. 2019. 15:11 0

Podnete još dve žalbe na doktorat Siniše Malog

Profesor Biološkog fakulteta u Beogradu Predrag Simonović i naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Aleksej Tarasjev podneli su pojedinačne žalbe na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, prenosi Danas.

Pre te dve žalbe Univerzitetu u Beogradu je upućena takozvana "velika" žalba, koju je pored profesora Saobraćajnog fakulteta Dušana Teodorovića potpisalo oko 300 profesora UB.

Profesor Simonović kaže da zajednička žalba ima mnogo veću težinu, ali da, pošto je često odsutan iz Beograda, nije mogao da čeka njeno potpisivanja i dodaje da ne voli zaklanjanje iza grupne odgovornosti za individualne stavove.

- Kolektivna svest nesumnjivo je značajna, ali doktorati i akademstvo su prvo individualne kategorije - kaže Simonović, koji je, kao i Tarasjev, podneo žalbu i na raniju prvostepenu odluku FON-a o doktoratu Malog.

Simonovićeva žalba se odnosi i na formulaciju koju je u svojoj odluci iznelo Nastavno naučno veće FON-a, kojom je izneta osuda za neetičko ponašanje Malog prilikom izrade doktorata.

- Iako je time čin plagiranja okarakterisan strože nego što je to Etička komisija FON-a učinila i time je, moguće, stvoren osnov za izricanje odgovarajućih mera na Senatu Univerziteta u Beogradu, Nastavno-naučno veće FON nije specifikovalo oblik i težinu neakademskog ponašanja - navodi se u Simonovićevoj žalbi.

Dodaje se da time nije nedvosmisleno dat potreban osnov Senatu Univerziteta za donošenje primerene mere koja se odnose na plagiranje.

Tarasjev je u svojoj žalbi ukazao da ni Stručna, ni Etička komisija FON-a nisu eksplicitno ocenile da li je u doktorskoj disertaciji ministra finansija bilo plagiranja, što je tražio Odbor za profesionalnu etiku UB. Sutra ističe rok do kada rektorka Univerzitetu treba da priloži sve pristigle žalbe, a Odbor za profesionalnu etiku će do 22. novembra doneti konačnu odluku o spornom doktoratu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati