Društvo i ekonomija

[ Izvor: radiokim.net ]

29. 10. 2019. 18:01 0

Vladika Atanasije: U crkvi nema vlasti, nego Sabora

Episkop bački se vidno lakta da bude patrijarh, Vladika Maksim je pohvala pravoslavlja, a napad na medije nije stav SPC. Srbi na Kosovu su zastupnici kosovskog zaveta, moraju da ostanu i opstanu, smatra episkop Atanasije Jevtić.

Komentarišući proslavu 800 godina autokefalnosti SPC episkop Atanasije, u intervjuu za RTV Kim je izjavio:

- Moglo je biti i bolje, ali to je organizovao Sinod. Ovaj Sinod, sa ovim patrijarhom nije, da kažem iskreno, nije pravi odraz i izraz naše jerarhije - dodajući da je još od ranije episkop bački (Irinej) nametnuo svoj način rada i da je proslava u Žiči bila saborna. Proslava je nastavljena u Peći, ali na nju nije došla polovna vladika SPC. Episkop Atanasije smatra „da je bolje bilo da je to pretvoreno u jedan Sabor, da se nastavi Saborom iz Žiče i da se napravi Arhijerejski sabor.

- Posle su u Žiči arhijereji pokrenuli inicijativu da se održi Sabor sada, jer po kanonima imaju dva Sabora, jedan prolećni, a jedan jesenji. Kod blaženopočivšeg patrijarha Pavla se to poštovalo. Ovo sada, ja ne mogu da shvatim. Mogu da kažem gospodin episkop bački (Irinej) je taj koji ne dozvoljava da ja budem na Saboru, iako je bila odluka iz vremena patrijarha Pavla da me pozivaju, ali ja se ne osećam zapostavljeno - rekao je episkop.

Sem mitropolita Hrizostoma, niko od članova Sinoda SPC nije prisustvovao proslavi u Peći, a episkop Atanasije tvri da je episkop bački Irinej preuzeo Patrijaršiju u Beogradu.

- Ja sam to rekao patrijarhu (Irineju) i pisao mu, skoro da mu je preuzeo Patrijaršiju - dodavši da se episkop bački "vidno lakta da bude patrijarh".

On je u osudio nezakonito uklanjanje episkopa zapadno-američkog Maksima i profesora Marka Vilotića sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, „privatizovanje“ zvaničnog sajta SPC i činjenicu da mu se ne dozvoljava objavljivanje tekstova u "Pravoslavlju", glasilu SPC.

- Vladika Maksim je pismen, učen i čestit čovek, ali po svaku cenu hoće da ga proteraju. Tobož, nije u nekim istupima pravoslavan, ali Amfilohije i ja napravili smo jedan referat, da je čovek potpuno pravoslavan. To što je on pomenuo indijsku filozofiju, to je i Nikolaj (Velimirović) pominjao - navodi episkop Atanasije.

Komentarišući zvanično saopštenje na sajtu SPC u kom se, povodom pisanja o neregularnostima oko smene profesora na Bogoslovskom fakultetu, napadaju dva dnevna lista "Blic" i "Danas" za anticrkvenu harangu, on smatra da to nije zvanična osuda Srpske pravoslavne crkve.

- To nije stav SPC, to je stav dotičnog gospodina (episkopa Irineja), pa neka se on s njima raspravlja, s time nema veze Sabor arhijereja. Uglavnom, neće to proći i ne može proći takva bruka da smeni vladiku Maksima koji je pohvala pravoslavlja celoga.

Vladika Atansije podseća da u crkvi nema vlasti, nego ima sabora, sabornosti i dogovora, kao i "da Duh sveti deluje u crkvi. Hristos Duhom svetim rukovodi u crkvi, mi Duhom svetim dišemo. Otkud bi svetitelji mogli da čuju naše molitve, da nije Duha svetoga."

Govoreći o stanju na Kosovu i Metohiji on smatra da "Srbi treba da opstanu i ostanu. Mi imamo, poslovicu ’kadar biti stići i uteći i na strašnom mestu postojati. Stići kad treba, mi smo sutra svi spremni da idemo na Kosovo."

- Srbi su svedoci toga strašnoga mesta. Naslednici, nosioci i branitelji i zastupnici takve vekovne tradicije živog predanja kosovskog i kosovskog zaveta - kaže episkop Atanasije i dodaje da su Srbi na Kosovu i Metohiji seme između 1500 crkva i manastira.

- Treba da ih posećujemo jer im tako veliku hrabrost donosimo - zaključio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati