Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 10. 2019. 19:52 0

Novinar BIRN-a: Žena direktora Krušika gradi Beograd na vodi i Koridor 11

Kompanija u vlasništvu supruge Mladena Petkovića, nekadašnjeg direktora fabrike Krušika, a sada Zastava Oružje, angažovana je bila na izgradnji Koridora 11, to jest auto-puta Miloš Veliki, kao i na projektu Beograd na vodi, rekao je u "Danu uživo" novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

On je dodao da je kompanija za dve godine uvećala profit hiljadu puta, a da je porodica Petković kupila stan na Vračaru u vrednosti od 400.000 evra.

Govoreći u "Danu uživo" o uzbunjivaču iz Krušika, Aleksandru Obradoviću, koji je obavestio javnost o poslovanju fabrike iz Valjeva sa kompanijom povezanom sa ocem ministra Nebojše Stefanovića, novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević napominje da je važno da se zna širi kontekst.

On kaže da je Mladen Petković kadar Srpske napredne stranke i podseća da je na mesto direktora Krušika došao 2014. godine bez iskustva u namenskoj industriji ili u velikim korporacijama.

- Posle njegovog dolaska pojavljuje se jedna nova kompanija, GIM, koja postaje jedan od većih i vodećih trgovaca oružjem i koja iz Krušika nabavlja oružje po nižim cenama od konkurencije. Iza GIM-a ne stoji niko drugi do Branko Stefanović, iako se na papiru on ne vidi ni kao vlasnik, ni kao zastupnik. Iz dokumenata iz Krušika se vidi da direktno on pregovara o prodaji oružja. Za sve to vreme GIM dobija poslove preko 40 miliona dolara za kupoprodaju mina, a prethodna kompanija je imala mizerne prihode i nije se bavila oružjem - podseća Đorđević na slučaj za koji je javnost saznala pre više meseci zahvaljujući Aleksandru Obradoviću.

S druge strane, tvrdi Đorđević, je kompanija Petkovićeve supruge koja takođe za godinu dana neverovatno uvećava profit.

- Kompanija u vlasništvu žene direktora Krušika, koja se bavi građebinskim poslovima i radi na izgranji Koridora 11, to jest Miloš Veliki i Beograda na vodi, ta firma za 1.000 puta uvećava svoj profit za dve godine. Za svega godinu dana kupi stan na Vračaru za 400. 000 evra, stan od 170 kvadrata - kaže gost Dana uživo i dodaje da se imovina drastično uvećala.

On ističe da dva člana SNS, odnosno bliska SNS, za kratko vreme postaju enormno bogati dok je, s druge strane Aleksandar Obradović, koji je u Krušiku radio i pre dolaska SNS na vlast.

Obradović, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, je privremeno udaljen s posla, a Aleksandar Đorđević objašnjava da je to zakonska procedura koja uzbunjivaču donekle ide u korist, jer za to vreme ne može da primi otkaz. Međutim, dok traje mera privremenog udaljenja s posla on prima samo četvrtinu svoje zarade.

Obradović se tereti za objavljivanje poslovne tajne, a novinar BIRN-a kaže da su u pitanju obični komercijalni ugovori u kojima piše ko, šta, koliko i za koji novac kupuje i dodaje da nema razloga zašto bi nosili oznaku tajnosti.

- GIM i Krušik su mimo zakonskih osnova odlučili da na to stave oznaku tajnosti - ukazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, zabrinjava to što tužilaštvo i sudstvo nasedaju na spinove, i dodaje da kada bi se bavili trgovinom uticajem ministgra Stefanovića i poslovanjem njegovog oca, onda Aleksandar Obradović ne bi bio tema.

- Meni deluje da tužilaštvo u ovom slučaju pod direktnim političkim uticajem sprovodi slučaj protiv Obradovića - rekao je Đorđević u Danu uživo.

Ocenjuje da je hapšenjem uzbunjivača iz Krušika, režim skrenuo pažnju na sebe i otvorio Pandorinu kutiju, za koju kaže da će biti teško zatvoriti je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati