Društvo i ekonomija

Klix.ba

23. 10. 2019. 19:44 0

Klix.ba: Vučić obmanuo javnost da je Srbija prestigla BiH po visini prosečne plate

Neznanje ili namera? S ciljem stvaranja privida o tome da je ekonomska situacija u Srbiji bolja od stvarne, Aleksandar Vučić juče je ponovo izneo tezu o tome da je Republika Srbija "po prosečnim platama prestigla Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu te da će uskoro prestići i Crnu Goru", piše sarajevski portal klix.ba.

Vučić je, kako kaže autor teksta Ervin Mušinović, od sredine 2018. godine do danas čak četiri puta izneo identičnu tezu koja se svaki put do sada pokazala netačnom.

- Ovim povodom uporedili smo zvanične podatke državnih institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a koje se bave prikupljanjem informacija o prosečnim platama isplaćenim u obe zemlje. Zavod za statistiku Republike Srbije raspolaže podacima o prosečnim platama isplaćenim u Srbiji za juli 2019. godine i ona iznosi bruto 640 evra, dok je prosečna neto plata bila 463. Na drugoj strani, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u istom periodu, dakle julu 2019. godine, prosečna isplaćena bruto plata iznosila je 734 evra, dok je prosečna neto plata iznosila 475 evra. Dakle, zvanični podaci govore kako je ipak u Bosni i Hercegovini prosečna bruto plata veća za 94,5 evra, dok je prosečna neto plata isplaćena veća za 12,7 evra u odnosu na Srbiju - piše na sajtu klix.ba.

Lažne tvrdnje o prosečnoj plati predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je i u julu 2018. godine kada je takođe tvrdio da je Srbija prestigla Bosnu i Hercegovinu. I tada su statistički podaci pokazali da Vučić iznosi neistine s obzirom na to da je i u tom trenutku prosečna isplaćena neto plata u Srbiji iznosila 415 evra, a u Bosni i Hercegovini 449 evra, navodi se u tekstu.

Mesec posle, odnosno u avgustu 2018. godine, nastavlja klix.ba, predsednik Srbije ponovo je pokušao da prikaže da je Bosna i Hercegovina u gorem položaju u odnosu na Srbiju. Vučić je tada tvrdio, verovatno računajući da je javnost zaboravila na njegovu julsku izjavu, kako je "Srbija prvi put prestigla BiH po prosečnoj plati". I ti navodi pokazali su se neistinitim, jer je i tada prosečna plata u BiH bila veća za 30,6 evra u odnosu na Srbiju.

Što se tiče ove godine, predsednik Srbije se i u februaru 2019. godine pohvalio da je Srbija uspešnija od BiH kada je reč o prosečnim platama. Ipak, statističke agencije obe zemlje pokazale su da je prosečna neto plata u februaru u BiH iznosila 456 evra, a u Srbiji 441, dok je prosečna bruto plata u BiH iznosila 703 evra, a u Srbiji 609.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati