Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

24. 09. 2019. 18:26 0

"NE OSEĆAM SE BEZBEDNO" Darko Mitrović: Dok tužilaštvo ne obavi posao, ne mogu da budem miran

Novinar i urednik emisije "Mentalno razgibavanje" Darko Mitrović kaže da se ne oseća bezbedno nakon hapšenja osobe koja mu je na društvenim mrežama upućivala pretnje.

 - Ne osećam se bezbedno, ali to ne znači da se plašim - kazao je Mitrović za televiziju N1.

Policija je u ponedeljak uhapsila osobu koja je putem društvenih mreža pretila Mitroviću. Uhapšen je Z.J. (39) iz Beograda i njemu je određeno zadržavanje od 48 sati.

 

- Osećam se isto, ne vidim neku razliku. To zadržavanje na 48 sati, stavljanje inicijala čoveku od 39 godina koji vam upućuje pretnje... Dok tužilaštvo ne obavi svoj posao, ne mogu da budem miran. A ono što je bitno je poslati poruku podrške kolegama koji muče istu muku... Mnogo je pretnji bilo, a malo njih je i procesuirano - kazao je autor "Mentalnog razgibavanja" koje se emituje na Televiziji Nova S.

Mitrović kaže i da je očekivao mnogo bržu reakciju policije.

- Mi ionako živimo u kritičnoj državi, gotovo autokratskoj, policijskoj, te ako živimo u policijskoj državi, očekujem da barem ona reaguje brzo i zaštiti novinare. Mesec dana je prilično dug rok da se otrkrije neko za koga se već zna ko je. Oni su dobili sve dokaze, znali su ko je ta osoba. Bilo je jednostavno proveriti ko stoji iza profila s kojeg se preti - kazao je Mitrović.

 

Na pitanje da li je bitno da se ovakve pretnje prijavljuju, Mitrović kaže da treba prijaviti svaku pretnju i o tome obavestiti javnost.

- Jako je bitno da se digne frka u medijima, da se o tome priča, da bi oni koji misle da to može da im prođe, bili zaustavljeni u startu. To iziskuje mnogo energije. Čujem komentare tipa "taj što preti na mrežama, ne misli ništa ozbiljno". Vi to ne znate. Ja sam čovek koji ima porodicu, bitno je da prijavite. Nisam se nešto naročito uplašio, ali mislim da iza toga nije neka "rendom" pretnja nekog tako slučajnog čoveka. Mislim da je nešto dublje iza toga, ne verujem u priču da je to neki lik kojeg baš nerviram. To je posebna metodologija.

Prema njegovim rečima, pretnje ga neće naterati da radi drugačije.

- Oni na mene ne mogu da utiču, nastaviću da radim kao i do sada. Nije ta metodologija strana ni u drugim zemljama. Pa sam predsednik je pričao o raznim japanskim praćenjima. Ovo je kao opomena, videćemo sledeći put, da li će biti neki udarac...To su neki klišei, ali ne smemo da budemo ravnodušni prema tome.

Dodaje da ovakvo ophođenje prema novinarima ljudi polazi "iz vrha".

 

- Sve polazi od samog vrha. Taj njihov obrazac ponašanja, ta njihova agresija koju ispoljavaju prilikom svakog obraćanja novinarima, pogotovo predsednika države...Pa videli ste kako se on obraća Žaklini Tatalović i svim novinarima N1. On je dao jedan model ljudima kako treba da tretiraju novinare.

 

Podrška koju je dobio od kolega i međunarodnih institucija mu, kaže, mnogo znači.

- To je i mehanizam, ali i lična satisfakcija, kada su Reporteri bez granica recimo, uputili poruku Vučiću sa zahtevom da se otkrije ko stoji iza pretnji meni lično. Znači mi jer negde zapad ipak posmatra stanje u medijima, a u kojima je trenutno katastrofalno stanje. Vučić i njegovi su zauzeli sve medije, znamo šta pokušavaju sa ono malo slobodnih medija. I ne verujem da će se ta retorika promeniti. Potrebna je solidarnost među kolegama. Zahvalan sam onima koji su me podržali, ta podrška je jako bitna.

Mitrović ipak, nije optimista da će se stvari promeniti.

- Sad je otvorena Pandorina kutija, bojim se da ništa ne može da promeni, čak i kada bi vlast ublažila retoriku i počela da se ponaša normalno. To stalno etiketiranje političkih protivnika i novinara...ne bi se stvari bitno promenile - kaže Mitrović, koji je istakao da je emisija koju uređuje jedna od najgledanijih na televiziji Nova S, da može slobodno da radi bez pritisaka, te je najavio dolazak eminentnih gostiju.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati