Tenis

Direktno.rs [ Izvor: Mozzartsport ]

30. 01. 2023. 10:44 3

Neumoljive brojke! Da li je trka za status G.O.A.T. rešena?

Šta kaže statistika? Ko je teniski G.O.A.T? Čini se da nema dileme, to je Novak Đoković. Srpski as je stigao do 22. grend slem krune, izjednačio se sa Rafaelom Nadalom, pobegao za dva sada već penzioneru Rodžeru Federeru. U mnogim parametrima, Srbin daleko bije Španca i Švajcarca.

Đoković je je 374 nedelja bio prvi teniser sveta, Rodžer Federer 310, a Rafael Nadal „samo“ 209. Novak je sedam puta završio godinu na prvom mestu, dok su ostala dva konkurenta u G.O.A.T. trci pet puta bili najbolji.

Novak je šest puta bio najbolji na završnom Mastersu na kraju sezone, koliko i Federer, dok je zanimljivo Nadal bez ijedne krune. Ima najviše masters titula - 38, dve više od Španca i čak 10 od Švajcarca.

Srpski as ima najveći procenat uspešnosti (odnos pobeda i poraza) – 83,56, dok je na drugom mestu Nadal sa 82,79, a Federer ima 81,98. Prvi reket sveta tuče konkurenciju u trijumfima protiv tenisera iz Top 10, ima skoro 70 odsto uspešnosti, tačnije 69,4, dok su Švajcarac i Španac ispod 65. I kada su u pitanju pobede protiv Top 3 i Top 5 igrača i tu je Novak Đoković broj 1. On je u jednoj sezoni osvojio najviše masters kruna, turnira iz Serije 1.000 – 6, dok Nadal ima pet, a Federer četiri.

Novak je osvojio sve grend slem turnire, sve masterse, ali nema zlato na Olimpijskim igrama, a šansu, verovatno poslednju, imaće naredne godine u Parizu. Tu su rivali uspešniji. Naš as ima samo bronzu iz Pekinga 2008. godine, dok su njegovi rivali uspešniji na najvećem sportskom takmičenju na svetu. Nadal ima zlato, a Federer srebro, dok je Švajcarac u paru sa Stenom Vavrinkom ima i najsjajnije odličje na najvećem sportskom takmičenju na svetu.

Đoković je od danas ponovo na prvom mestu ATP liste, na koje se vratio posle 10. trijumfa na Australijan Openu.

- Tu diskusiju je teško definisati, ali rezultati bi trebalo da budu merilo. Dosta je drugačiji tenis nego ranije, ima tu različitih faktora kada se priča ko je najveći. To što sam deo te priče je ogromna čast. Gde god da se pojavim, pogotovo na slemovima zbog ove trke sa Nadalom, pritisak je ogroman. Ne zna se ko će da dogura više, koliko će to da traje, ali je to sjajno za naš sport - rekao je srpski as o temi G.O.A.T.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati