Tenis

[ Izvor: Telegraf.rs ]

20. 05. 2022. 20:04 0

ATP neće dodeljivati poene na Vimbldonu

ATP je doneo odluku da ne dodeljuje poene na Vimbldonu 2022. godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu ATP-a. Razlog zbog kog je doneta takva odluka je onemogućivanje učešća ruskim i beloruskim teniserima na trećem Grend Slemu sezone.

Čelni ljudi Vimbldona doneli su ranije odluku da se ruski i beloruski teniseri ne mogu takmičiti iako nastupaju pod neutralnom zastavom i ne predstavljaju svoju zemlju.

Takva odluka trećeg Grend Slema u sezoni dovela je do velikih polemika i do teške odluke koju je doneo ATP.

- Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja. Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022.

Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini. Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja.

Veoma cenimo naše dugogodišnje odnose sa Vimbldonom i LTA i ne potcenjujemo teške odluke sa kojima se suočavamo u odgovoru na nedavne smernice Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, primećujemo da je ovo bilo neformalno uputstvo, a ne mandat, koji je ponudio alternativnu opciju koja bi prepustila odluku u rukama pojedinačnih igrača koji se takmiče kao neutralni sportisti putem potpisane deklaracije.

Naši interni razgovori sa pogođenim igračima su nas zapravo doveli do zaključka da bi ovo bila prihvatljivija opcija za Tur. I dalje se nadamo da će dalji razgovori sa Vimbldonom dovesti do prihvatljivog ishoda za sve zainteresovane. U širem smislu, verujemo da ovo pitanje ponovo naglašava potrebu za jedinstvenom strukturom upravljanja u profesionalnom tenisu kako bi se odluke ove prirode mogle donositi na zajednički način - navedeno je u saopštenju ATP.

Saopštenje je donelo još informacije da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire koji će se održavati u Velikoj Britaniji, kao što su Kvins, Istborn i čelendžeri u toj zemlji, a na kojima takođe neće moći da učestvuju ruski i beloruski sportisti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati