Tenis

Milan Zarić

15. 05. 2022. 17:39 7

POKORIO RIM Novak preko Cicipasa do prvog trofeja u 2022!

Najbolji svetski teniser Novak Đoković osvojio je prvi trofej u 2022. godini! Bio je najbolji na mastersu u Rimu, koji je osvojio pobedom protiv Stefanosa Cicipasa u finalu - 6:0, 7:6 (7:5).

Novak Đoković je do titule u "večnom gradu" došao posle sat i 38 minuta borbe. Meč su obeležila dva potpuno različita seta - u prvom je Srbin dominirao, dok je u drugom morao da se muči, jurio je zaostatak, međutim uspeo je da nadoknadi minus i bio je najbolji kada je to najpotrebnije, pa je bez izgubljenog seta došao do titule.

Novak je blistao u prvom setu, u kom nije prepustio niti jedan gem Cicipasu, što je Grku prvi put na šljaci da nije osvojio ni gem u jednom setu. Ali, situacija se u drugom setu promenila - grčki teniser je počeo bolje, napravio je brejk i poveo sa 4:1, nakon čega je imao brejk loptu za 5:1.

Ali, nije je iskoristio, Novak je uspeo da se vrati i da u poslednjem trenutku napravi brejk, što mu je omogućilo da dođe do 5:5, a zatim i da se izbori za taj-brejk. U odlučujućem gemu je bio bolji, igrao je kvalitetnije u presudnim momentima, te je sa 7:5 u taj-brejku došao do velike pobede i 38. masters trofeja u karijeri.

Prvi set: Nole razbio Stefanosa, Đoković - Cicipas 6:0

1:0 - KAKAV START! Novak je odmah napravio brejk. Izvršio je pritisak na grčkog tenisera, naterao ga da greši i došao do tri brejk lopte. I prvu je odmah iskoristio, pa je sa nulom "brejknuo" Cicipasa.

2:0 - Početak iz snova! Đoković pokazuje sa koliko samopouzdanja igra, pa je rivalu dozvolio samo jedan poen u dva gema. 

3:0 - JOŠ JEDAN BREJK! Rasplamsala se borba u trećem gemu, za razliku od prva dva. Imao je Stefanos 40:15 i dve šanse da se upiše na semafor, ali... Nije se dao Đoković, uspeo je da izjednači, zatim dođe do nove brejk lopte koju koristi. Ništa ne polazi za rukom Cicipasu, dok je Novaku samopouzdanje na "maks".

4:0 - Ponovo Novak Cicipasu prepušta samo jedan poen. Bez mnogo drame uspeva da materijalizuje još jedan brejk i sigurno gazi ka osvajanju prvog seta.

5:0 - Očekivala se drama, ali za sada imamo "jednosmernu ulicu"! Cicipas ne može da se sastavi, ne uspeva ni iz trećeg puta da uzme gem na svoj servis, pa je Novak za tili čas došao do situacije da servira za set.

6:0 - SA NULOM! Novak je furiozno priveo kraju prvi set i na silovit način ga osvojio. Igra sa puno samopouzdanja, sve pogađa, dok je Grk neprepoznatljiv.

Drugi set: KRAJ! Novak osvojio masters u Rimu, Đoković - Cicipas 7:6 (7:5)

0:1 - I to se dogodilo... Cicipas se upisao na semafor, i to tek posle više od pola sata igre. Publika u Rimu aplaudira, budući da želi da se borba u nastavku rasplamsa.

1:1 - Novak vraća egal. Sigurno je servirao naš as, pa nije dopustio rivalu ni promil šanse, jer je ovaj gem okončao sa "nulom".

1:2 - Podigao je nivo igre Cicipas u drugom setu, nije ni bilo realno da ceo meč odigra onako loše. Proradio mu je servis volej, koji mu je doneo šest od osam poena u drugom setu.

1:3 - Grk je došao do prve šanse na meču da Novaku oduzme servis i nije je propustio. Došao je do 15:40, u čemu mu je Novak pomogao greškama, da bi zatim jedan forhend Srbin poslao u mrežu, pa je Cicipas došao do brejka.

1:4 - Potvrdio je Cicipas prednost brejka, Đokoviću je samo prepustio jedan poen i došao do 4:1. Moraće Novak da se u nastavku seta restartuje ako želi sve da završi u dva seta. U suprotnom - loše mu se piše u drugom delu igre.

2:4 - Bio je Novak u novim problemima. Jer, Cicipas je imao brejk loptu, ali je naš as uspeo da se izvuče. Vezao je tri poena kada se sve lomilo, pa je zaustavio seriju gemova protivnika.

2:5 - Pokušao je Đoković da izvrši pritisak i nekako zakomplikuje ovaj drugi set, ali... Došao je do 30:30, bila je to potencijalno teška situacija za Cicipasa, no Grk je iz defanzivnog forhenda uspeo da se izvuče, vezao je dva poena i došao na korak do izjednačenja u setovima.

3:5 - Servirao je Novak za ostanak u meču i odgovorio je izazovu. Ali, sada ga čeka mnogo teži posao, jer će morati da napadne servis Cicipasa kako bi produžio set.

4:5 - MA, BRAVO! Đoković je bio najbolji onda kada je to bilo najpotrebnije, pa je napravio brejk u poslednjem trenutku. Testirao je udarce Cicipasa, a kako Grk nije bio siguran, došao je dve šanse za brejk loptu. Prvu je već iskoristio i potpuno se vratio u set.

5:5 - Novak je u potpunosti preuzeo incijativu. Uspeo je da potpuno uhvati priključak šetajući rivala po terenu, pa je sada, čini se, momentum na strani prvog reketa sveta.

5:6 - Prekida Cicipas Noletovu seriju, osvaja gem sa nulom, čime ponovo tera Srbina da servira za ostanak u setu.

6:6 - TAKO JE! Novak bez greške servira, imao je tri servis vinera i jedan as, pa sigurnom igrom izborio taj-brejk.

7:6 - Novak rešava taj-brejk u svoju korist. Od starta je krenuo da dominira, došao do je do mini brejka, poveo sa 4:2, zatim je došao do 5:3, nakon čega je Cicipas vezao dva poena i poravnao na 5:5. Međutim, kada se sve lomilo, Nole je bio najbolji i sa dva uzastopna poena je došao do konačnih 7:5.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati