Tenis

Milan Zarić

13. 06. 2021. 19:16 13

Hvala ti što postojiš! Nole osvojio Rolan Garos

To može samo Novak Đoković! Nema za njega izgubljenog meča, ma koliko situacija bila teška. A ona u finalu Rolan Garosa je bila zaista teška. Imao je Nole dva seta zaostatka, ali je na kraju uspeo da napravi preokret i da pobedom protiv Stefanosa Cicipasa (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4) dođe do titule u Parizu! Druge na "Kupu musketara", a 19. grend slem trofeja u karijeri!

Sve je izdržao Novak na ovogodišnjem Rolan Garosu. Morao je da juri prednost protivnika (0:2 u osmini finala), morao je da izađe na kraj sa Rafaelom Nadalom u polufinalu, ali je i morao da juri dva seta zaostatka u finalu protiv Cicipasa. I sa svime je izašao na kraj, što je nagrađeno titulom u Parizu.

Imao je Novak velikih problema protiv Cicipasa, koji je igrao kao u transu u prva dva seta, koja je i osvojio. Doduše, u prvom je Novak imao šansu, budući da je pri rezultatu 6:5 servirao za meč, ali je prokockao šanse, da bi nakon toga "pao" u taj-brejku.

Nošen tom igrom u prvom setu, Cicipas je bio razigran i u drugom delu igre, pa je sa 6:2 duplirao prednost u setovima, te je došao na korak do prve titule na grend slem turnirima u karijeri.

Međutim, kada se našao pribijen uza zid, Novak je probudio zver u sebi i krenuo da razbija protivnika. Vratio se u meč u trećem setu, u kom je uspeo da oduzme servis protivniku, da bi u četvrtom sa dva brejka došao do poravnanja u setovima.

Novak se potpuno vratio, pa je pobednika odlučivao peti set. Viđena je izjednačena borba u prva tri gema, a onda je Nole zadao udarac protivniku. Iskoristio je prvu brejk loptu u ovom setu, poveo je sa 2:1, kasnije i sa 3:1, čime je napravio ključni korak ka tituli.

Tu prednost je sačuvao do kraja, slavio je sa 3:2 protiv Cicipasa i došao je do druge titule na Rolan Garosu. Ujedno, Nole je osvojio 19. grend slem trofej, ali je i postao jedini igrač u Open eri koji je svaki grend slem osvajao barem dva puta.

Prvi set: Nole servirao za prednost, pa pao u taj-brejku, Đoković - Cicipas 6:7

0:1 - Imao je Nole veliku šansu da protivniku nanese udarac već na startu finala. Imao je dve brejk lopte, međutim Cicipas je uspeo da se izvuče sjajnim servisima, te je tako došao do početne prednosti.

1:1 - MA, SJAJNO! Nije se Novak obazirao na to što je propustio brejk lopte, već je u narednom gemu sa četiri sigurna servisa i bez izgubljenog poena došao do egala.

1:2 - Nije imao problema ni Cicipas, sigurno je servirao, pa je sa jednim izgubljenim poenom došao do nove prednosti.

2:2 - Đoković ne dopušta protivniku ni promil šanse, i drugi servis gem osvaja bez izgubljenog poena.

2:3 - Siguran je Cicipas, nije dozvolio da mu se ponovi prvi gem, kada je Novak imao dve brejk lopte. Sada je prvom reketu sveta prepustio dva poena, ne više od toga, pa je zadržao prednost.

3:3 - Ponovo sa nulom! Grk nema nikakve šanse kada Novak servira.

3:4 - Đoković je doživeo peh, proklizao je kod jednog poena, posle čega je na kratko otišao do klupe. Kada se vratio, nije uspeo da dođe do šanse za oduzimanje servisa, jer je Cicipas iskoristio prvu gem loptu i ponovo poveo.

4:4 - Tek u četvrtom servis gemu Nole je prepustio protivniku koji poen, budući da je Cicipas uzeo dva, ali nije došao do šanse da oduzme servis.

4:5 - Cicipas ne greši, sa nulom uzima gem i doveo je našeg asa u situaciju da sevira za ostanak u setu.

5:5 - Imao je Cicipas set loptu, ali nije uspeo da je iskoristi. Posle dugog poena naš as je naterao rivala na grešku, da bi onda sa još dva poena sprečio Grka da povede.

6:5 - Strepeli smo u prošlom gemu, kada je Cicipas mogao sve da reši, ali se već u narednom sve promenilo. Nole je bio taj koji je oduzeo servis, pa će servirati za set!

6:6 - NE, NE, NE! Imao je šansu Nole da sve reši u 12. gemu, međutim bio je znatno ispod potrebnog nivoa, dao je Cicipasu šansu da napravi brejk, stvorio je dve šanse, drugu je iskoristio i izborio se za taj-brejk.

6:7 - Novak je izgubio prvi set u taj-brejku. Loše je počeo taj-brejk po Noleta, budući da je Grk poveo sa 0:4, ali je naš as uspeo da se vrati, prišao na ne 4:5, a onda došao do set lopte - 6:5. Međutim, tada se razmahao Cicipas, osvojio je tri vezana poena i sa 6:8 osvojio prvi set.

Drugi set: Nole pred šokantnim porazom, Đoković - Cicipas 2:6

0:1 - Nastavlja Novak da posrće, izgubio je prvi set, a onda i prvi gem u drugom setu. Grešio je Novak, imao je Cicipas jedan direktan poen i ta kombinacija je bila dovoljna da peti teniser planete povede u drugom setu.

0:2 - Potvrdio je brejk Cicipas, iako je Novak uspeo da dođe do izjednačenja. Ipak, grčki teniser je bio taj koji je tada preuzeo stvari u svoje ruke i rešio ovaj gem u svoju korist.

1:2 - Uspeo je Nole da se trgne, pa je posle četiri izgubljena gema prekinuo seriju. Značiće mu to za nastavak meča, u kom mora da dođe do preokreta ako želi trofej.

2:4 - Novak je uspeo da se malo konsoliduje, ali i dalje nema rešenja kako da oduzme servis Cicipasu, koji ne greši.

2:5 - I taman kada se pomislio da će Nole nastaviti da osvaja gemove na svoj servis i vrši pritisak na rivala, desilo se potpuno obratno, Izgubio je naš as servis, drugi put u ovom setu, pa je sada na korak do gubitka drugog seta.

2:6 - Kao da se Nole pomirio da je sve gotovo, nije viđen neki otpor, pa je Cicipas osvojio set i došao na korak do prve grend slem titule.

Treći set: Đoković - Cicipas 6:3

1:0 - Mora naš as da zaboravi sve ono što je bilo u prethodna dva seta i da se trgne. Na osnovu prvog gema trećeg seta čini se da je u tome uspeo, pa je bez mnogo muke uzeo gem.

1:1 - Probao je Novak nešto da uradi u prvom servis gemu Grka u trećem setu, osvojio je dva poena, međutim Cicipas odličnim servisima nije dozvolio brejk.

3:1 - KONAČNO BREJK! Posle lakog osvojenog gema, Nole je izvršio pritisak na Cicipasa, i to kakav! Dolazio je do brejk lopti, imao je čak četiri prilike da uzme brejk, međutim Grk se uvek vraćao, da bi zatim imao šansu da izjednači. Ali, nije se Đoković predavao, već je došao do pete brejk lopte, koja je bila srećna za njega, budući da ju je iskoristio i poveo sa 3:1.

4:1 - To je pravi Novak! Posle napornog gema uspeo je da lako materijalizuje brejk, pa je sa samo jednim izgubljenim poenom došao do velike prednosti.

4:2 - Uspeo je Cicipas da prekine seriju Đokovića, čime je zadržao šansu da, ipak, slavi u drugom setu. Hoće li u tome i uspeti, ponajviše zavisi od Novaka i njegove igre.

5:2 - TAKO JE! Pretio je Cicipas, pokušao da izvrši pritisak, a onda je viđen trenutak magije Novaka. Na 30:30 odigrao je sjajan drop šot, da bi zatim još jednim silovitim poenom došao na korak do 1:2 u setovima.

5:3 - Produžio je treći set Cicipas. ali sada je sve na Novaku. Ima priliku da servisima odvede meč u četvrti set i napravi prvi od potrebna tri koraka do preokreta.

6:3 - BRAVO! Novak je osvojio treći set, napravio je prvi korak ka preokretu i sada su mu još dva potrebna za titulu!

Četvrti set: Đoković - Cicipas 6:2

1:0 - IDEMO, NOLE! Razigran je Đoković, dok je Cicipas posle medicinskog-tajm auta prilično grešio. Znao je to Novak da iskoristi, došao je do dve brejk lopte, već je prvu iskoristio i poveo.

2:0 - Kao da je Novaku bilo potrebno da izgubi dva seta, kako bi se razigrao. Sve stiže Đoković, svaki udarac mu je savršen, pa je uz samo jedan prepušten poen materijalizovao brejk.

3:0 - JOŠ JEDAN BREJK! Novak ne staje, već je rešen da što pre odvede meč u peti set. Za sad mu dobro ide, jer je drugim brejkom doveo Cicipasa u stanje beznađa.

5:1 - Uzeo je Cicipas jedan gem, ali nije ni blizu da ugrozi Novaka. Naš as igra odlično i na korak je do osvajanja četvrtog seta.

5:2 - Produžio je Cicipas set, uspeo da spreči Novaka da mu treći put oduzme servis u četvrtom setu, međutim sada je Nole na potezu i serviraće za taj-brejk.

6:2 - TO MOŽE SAMO NOLE! Izvukao se iz teške situacije, stigao je deficit od 0:2, pa će šampiona Rolan Garosa da odluči peti set.

Peti set: NOVAK POKORIO ROLAN GAROS, Đoković Cicipas 6:4

1:1 - Nema dugih razmena u uvodnim gemovima petog seta, teniseri se trude da se štede, pa da iskoriste šansu za brejk, ako se ukaže. Za sada oduzimanja servisa nije bilo, pa je rezultat u egalu.

2:1 - MA, TAKO JE! Novak je strpljivo čekao šansu, gradio je poene i došao do šanse da napravi brejk. Nije je propustio, došao je do vođstva od 2:1 i na pravom je putu da uzme titulu u Parizu.

3:1 - Novak znalački potvrđuje brejk, nije dozvolio Cicipasu ni promil šanse da se ponada, pa je došao do velike prednosti u trenucima kada se meč lomi.

3:2 - Ne da se Cicipas. Pokušao je Novak da pritisne protivnika i u petom gemu, međutim Grk je uspeo da se ičšupa iz teške pozicije, te je smanjio zaostatak. 

4:2 - Cicipasu curi vreme, ali se ne obazire mnogo na to Novak. Zasmetalo mu je što je reflektor u Parizu uključen iako se i dalje vidi, međutim i od toga je bio jači, nije dozvolio Grku da zapreti, pa je došao na dva koraka do trofeja na Rolan Garosu.

4:3 - ŠTETA! Imao je Novak dve brejk šanse i priliku da zada i konačni udarac Cicipasu, ali... Grk se izvukao dobrim servisima i preciznim udarcima sa osnovne linije, pa je zadržao neizvesnost u meču.

5:3 - SA NULOM! Nole nije dopustio rivalu ni da se ponada, pa je sa četiri vezana poena došao na korak do titule.

5:4 - Odbranio je servis Stefanos Cicipas i produžio borbu na stadionu "Filip Šatrije". Ali, Novak je taj koji sve drži u svojim rukama i ima prilikom da servisima reši sve.

6:4 - KRAJ, GOTOVO JE! Novak je novi vladar Pariza!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati