Tenis

Direktno.rs

05. 01. 2021. 14:37 1

Đoković bio i ostao šampion humanosti

Novak Đoković je veliki teniski šampion, jedan od najvećih sportista planete i to već duže od decenije, ali je svetu pokazao u 2020. godini da je Srbin po rođenju, ali kosmopolita u srcu.

Sportisti širom planete su u vreme pandemije 2020. donirali velika sredstva, ali niko nije pomagao van svoje zemlje kao Novak. Posle milion evra datih sa respiratore i medicinsku opremu u Srbiji, prvi reket sveta je donirao istu tu sumu bolnici u Bergamu, a sa Rafaelom Nadalom obezbedio je značajna sredstva blizu pomenutim sumama za ugrožene ljude u Španiji.

- Dobili smo značajne donacije iz inostranstva i to me je zadivilo. Ono što me je impresioniralo je Novak Đoković. Dao je milion evra Srbiji, svojoj zemlji, a kad je ćuo vest od Bergamu mislio je i na nas. On je sjajan čovek, nadam se da ću moći da ga zagrlim - na televiziji "Rai 1" izjavio je direktor bolnice u Bergamu Peter Asembergs.

Pandemija je u Srbiji bila proglašena 15. marta, Fondacija Novaka i Jelene Đoković je reagovali ekspresno.

- Naša donacija je milion evra za kupovinu respiratora i dodatne medicinske robe. Respiratori su trenutno najneophodnija medicinska oprema za spasavanje života. Sudeći po trenutnom stanju u bolnicama oni su već danas potrebni - rekao je u martu Đoković.

Gde god je bilo potrebno, u Novom Pazaru, Kosovksoj Mitrovici, Kraljevu, Ćupriji, Nišu, Vranju učestvovao je i Nole. Brzo, snažnim forhendima išao je novac na račune najugroženijih, nabavljala se oprema preko ličnih veza iz inostranstva i sve to po željama samih lekara. Njegova Fondacija je pri kraju godine donirala u KBC "Dragiša Mišović" najsavremeniji skener, aparat vredan 210.000 evra, koji će pomoći bržoj dijagnostici kovid pacijenata, da bi godinu završila sa donacijama dečijim bolnicama. O ostalim akcijama Fondacije da i ne govorimo jer stoji činjenica da su Đokovići u poslednje tri godine donirali preko devet miliona dolara.

Pamtiće Novak i sam godinu po koroni, po Adrija Turu koji se iz najboljih namera pretvorio u fijasko. Trpeo je velike kritike i zbog stava o vakcinisanju, neke je, kako kaže, zaslužio, ali nije pomišljao da stane. Borio se svojski za bolji status igrača, zaratio sa ATP, osnovao drugi Sindikat tenisera "PTPA" samo da bi omogućio bolje uslove za one slabije rangirane koji nisu mogli ni da treniraju u veme pandemije zbog nedostatka sredstava.

Novak Đoković na terenu je imao fantastičnu godinu do prekida sezone jer je osvojio i ATP kup i Australijan open. Ona eliminacija sa US Opena je baš zabolela, poraz u Parizu od Nadala nije mu ugrozio prvo mesto i šestu titulu najboljeg tenisera godine. U 2021. godini ciljevi su mu da po broju nedelja prestigne Rodžera Federera (310) i to bi trebalo da učini 8. marta, da osvoji što više Grend slem turnira jer i po tome želi da pretkne Rodžera i Rafaela Nadala i da Sindikat igrata PTPA dobije svoj status u ATP.

Novak Đoković je bio i ostao šampion. I na terenu i u humanosti. Dela govore umesto njega...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati