Tenis

Milan Zarić

18. 02. 2020. 17:09 0

Nole: Idem u Tokio po medalju za Srbiju

Naš najbolji teniser svih vremena Novak Đoković doputovao je u Beograd gde je imao određene aktivnosti u radu svoje fondacije, a sada se po prvi put obratio naciji na konferenciji koja je organizovana na teniskim terenima "Novak".

Nakon što je i novinarima odgovorio, Nole je odgovorio i srpskim sportistima koji su imali zanimljivih pitanja. Najpre, pričao je o osvajanju ATP kupa sa reprezentacijom Srbije.

- Hvala što ste došli u ovolikom broju, prvi put se družim sa medijima na teniskom terenu. Zadovoljstvo je ponovo biti u Srbiji, posle uspeha na ATP kupu koji je prvi put organizovan. To je drugi rešrezentativni događaj posle Dejvis kupa, ali su na ATP kupu bili vrhunski igrači u svim ekipama. Imali smo sjajnu atmosferu, ti drugarski odnosi su nam omogućili da osvojimo, svi smo dostigli neki vrhunac - započeo je obraćanje Novak. 

On je istakao da će dugo pantiti taj trofej na ATP kupu, jer je osvajanje Dejvis kupa 2010. svima pomoglo.

- Sezonu nakon toga sam beležio vrhunske rezultate. Meni je uspeh na ATP kupu pomogao da osvojim Australijan open. Svi ti igrači koji su bili na ATP kupu su u neverovatnoj formi, lepo se piše našem tenisu - istakao je Đoković.

Najbolji teniser planete je potom pričao o svom omiljenom turniru, na čijem je tronu bio osam puta.

- Аustralijan open je moj omiljeni turnir i dobro je što sam počeo sezonu trijumfom, kako bi se po jutru dan poznao. Lepo se osećam u Australiji, uvek sam tamo pružao maksimum, uvek su bili uzbudljivi mečevi tamo, a najuzbudljiviji je bio onaj protiv Nadala 2012.

Kada su u pitanju planovi i očekivanja, Novak je bio eksplicitno jasan.

- Motivisan sam da imam najbolju sezonu u karijeri, pogotovo što je ovo olimpijska godina. CIljevi su Grend slemovi i Olimpijske igre. Osvojio sam bronzu u Pekingu, nadam se da je vreme za još jednu medalju. 

Olimpijske igre su najznačajniji događaj kojem je prisustvovao, rekao je Novak.

- Imao sam 2008. godine priliku da nosim zastavu, kasnije nisam mogao da budem na otvaranju. Voleo bih da ne propustim otvaranje ove godine. Sve ću uraditi da osvojim medalju. Sa druge strane, doživeću olimpijsku atmosferu i olimpijsko selo, biću sa našim olimpijcima i ostalim najboljim igračima sveta. Radujem se što ću biti deo tog takmičenja. To je nešto što je unikatno i svakako će to biti najvažnije takmičenje ove godine.

Dodao je da se raduje učešću na turniru u Dubaiju, te da ove godine veoma pažljivo bira turnire. 

Potom su naši sportisti Novaku postavljali pitanje. 

Plivač Velimir Stjepanović: Sve čestitke za uspeh u Australiji. Kako si prevazišao to što si pobedio posle preokreta? Kako to psihički prevaziđeš? Kada ćemo da se trkamo u vodi?

- Veliki pozdrav za Vrlju, mi smo se pre 10 godina upoznali u Dubaiju. Videćemo se uskoro. Interesantno je kada možete da učestvujete na takvom događaju gde možete da se družite sa ostalim sportistuma. Svaki sport je drugačiji i poseban na svoj način, ali postoje neke univerzalne stvari gde sportista može da se prepozna. Kada je rezultat na strani protivnika trudim se da ostanem u sadašnjem trenutku, a to se stiče iskustvom radom, upoznavanju sebe.

- Svako od nas je drugačiji, a jedna od najefektnijih tehnika za mene da prevaziđemo teške trenutke je svesno disanje. Kada imate mnogo stvari koje se vrte po glavu, ja zatvorim oči osetim to svesno disanje, smirim puls i sve radim da bih se pripremio za narednu udarac. To je ono što je u našoj moći. Nekoga motiviše pehar, nekoga motiviše mišljenje na familiju, mene sve to osposobi da odigram najbolje. Iskustvo je tu presudno, tada poznajete sebe, situacije, protivnika i važno je dobro se pripremiti za meč, tada znate kako da odreagujete u tim situacijama. Normalno je da ima izliva besa, ja na neke svoje reakcije nisam ponosan, na razbijanje reketa, cviljenje, ali je najbitnije koliko mo treba da se vratim u normalu. Za to je potrebno dosta vremena i posvećenosti, treba da postoji kontinuitet, kada se nešto ponavlja to postaje navika. Osetio sam to na svoji koži, primenjuje tehnike i vežbe, pa kada dođem u situaciju u kojima deluje da nema izlaza, onda nađem prostora da se vratim - odgovorio je Đoković.

Košarkašica Sonja Petrović: Kao neko ko dolazi iz ekipnog sporta interesuje me, kako uspevaš u teškim situacijama da ostaneš u momentu i verujep u sebe. Ima li neka taktika i tehnika, jesi li radio na tome ili se sa time rodiš?

- Veliki pozrav sa Sonju i čestitke košarkašicama na svemu što su uradile. Najjednostavnija stvar je svesno disanje, ne ono nesvesno. Postoje razne tehnike disanja, koje smiruju um i omogućavaju da budeš jak i usresređen na naredni trenutak. Druga stvar je vizuelizacija, kada osmislite sliku u vašem umu, stvarate uslove da se nešto dogodi u stvarnosti. Imam veru u sebe u slike koje prezentujem u glavi. Kada se te slike ponavljaju i postaju sve realnije, i tako sve dok ne postaju realnost. Treća stvar je zamišljanje nekog člana porodice. Vašeg cilja, sna, vera u Boga, višu silu koja će vam dati snagu da se nešto što je neostarivo dogodi. To je teško objašnjivo, ali tako realnom verujem da nas anđeli nadgledaju i da je su uz nas kada radimo kako treba i radimo na karakternim stvarima. Verujem da se to stvari kada nam je zaista potrebno. 

Noletu su pitanja postavili još Nevena Ignjatović, Zorana Arunović, Dušan Domović Bulut, Milica Starović, Dejan Tomašević, Ivana Maksimović, Aleksandar Kukolj...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati