Tenis

Milan Zarić

28. 01. 2020. 12:32 0

ŠAMPIONSKI Nole razbio Raonića, sa Rodžerom za finale

Da se zna ko je šampion! Najbolji srpski teniser svih vremena Novak Đoković očitao je lekciju Milošu Raoniću u četvrtfinalu Australijan opena, pošto ga je savladao sa 6:4, 6:3, 7:6 i na taj način se plasirao u polufinale, gde ga čeka klasik sa Rodžerom Federerom.

Švajcarac se namučio kako bi ušao među četiri najbolja igrača u Melburnu, morao je da igra pet setova, ali to sa Novakom nije bio slučaj. Jer, Nole je potvrdio zbog čega je najupešniji na prvom grend slemu u sezoni, gde je podigrao već sedam trofeja, a u njegovu moć se najbolje uverio Miloš Raonić.

Nije imao Kanađanin nikakve šanse da izbegne poraz od drugog reketa sveta, koji je protivnika mučio već od prvog gema. Tako je Novak konstantno pretio protivniku, praktično od starta je stvarao brejk lopte, ali ih isprva nije koristio. Imao je gotovo u svakom gemu šansu da rivalu oduzme servis, međutim to nije radio sve do prelomnog 10. gema. Tada je iskoristio osmu brejk loptu, matirao je protivnika i ujedno je osvojio prvi set.

Drugi deo igre je doneo identičan odnos snaga na terenu. Novak je nastavio da briljira i samo je vrebao šansu da ponovo oduzme servis Raoniću. U tome je uspeo u četvrtom gemu, kada je poveo sa 3:1 i to je, ispostavilo se kasnije, bilo prelomno za osvajanje seta. Mirno je priveo Novak posao kraju i došao je na samo set od plasmana u polufinale.

Velika borba se vodila u trećem setu, u kom teniseri nisu odstupali od velike borbe, sve brejk šanse su bile neutralisane, pa je pitanje pobednika moralo da bude odlučeno u taj-brejku. I na samom početku odlučujućeg gema trećeg seta Novak je nametnuo prepoznatljiv ritam, pa jednostavno nije mogao da izgubi.

Brzo je poveo sa 3:0, što je u dobroj meri usmerilo dalji tok taj-brejka. Nije Raonić imao nikakvog rešenja za igru Novaka, koji je za tili čas došao do 6:1 i pet set lopti. Već prvu je iskoristio, slavio je sa 7:1 u taj-brejku i izborio je plasman u polufinale, gde ga čeka duel sa Rodžerom Federerom.

Prvi set: Novak iskoristio četvrtu set loptu, Đoković - Raonić 6:4

Meč je počeo Novakovim servisom i prvi gem se prilično brzo završio. Jer, Nole je bio razigran, za tili čas je osvojio četiri poena i bez izgubljenog je došao do prednosti. Zatim je na servis Raonića osvojio prvi poen, ali se onda i Raonić probudio, pa je bez previše muke došao do poravnanja - 1:1. Igralo se prilično brzo na početku, pa tako Novak u uvodna dva gema u kojima je servirao protivniku nije prepustio niti poen, pa je bez muke došao do 2:1.

Ta sigurnost se prenela i na naredni gem, kada je naš as došao do dve brejk lopte i šanse da dođe do kapitalne prednosti, ali... Raonić je odoleo u najbitnijim trenucima, servisima je razoružavao Novaka, te je izjednačio na 2:2. Sa druge strane, Novak nije protivniku davao ni promil šanse, pa je i treći servis gem okončao bez izgubljenog poena, što mu je donelo vođstvo od 3:2.

Uvodnih pet gemova je bio samo negoveštaj mnogo veće borbe, pa su i Raonić i Đoković sredinom seta imali problema da sačuvaju servis. Oba tenisera su imala po brejk loptu, no nisu ih iskoristila, pa je Novak i dalje vodio - 4:3.

Konstantno je Đoković pretio protivniku, svaki servis gem Raonića je bio šansa za brejk. Tako se Noletu ukazala i peta prilika da dođe do ključne prednosti, međutim ponovo se Kanađanin izvukao, rešio je dug gem posle nekoliko izjednačenja u svoju korist, pa je poravnao na 4:4. Međutim, odgovor je brzo stigao, Nole je bio mnogo sigurniji, pa je sa jednim izgubljenim poenom došao do 5:4, pa je rival morao da servira za ostanak u setu.

I nije to uradio najbolje, jer je Novak nastavio da pritiska protivnika, stvorio je set lopte na servis protivnika, međutim tri je prokockao. To sa četvrtom nije bio slučaj, pa je nakon što je Raonić ispucao lopticu u aut došao do 6:4 i osvajanja prvog seta! Sada ga samo još dva dele od plasmana u polufinale. 

Drugi set: Silni Novak deli lekcije Kanađaninu, Đoković - Raonić 6:3

Početak drugog seta je bio nešto drugačiji od prvog, jer je u njemu Novak na prva dva gema protivniku prepustio po dva poena, dok je Raonić bio mnogo sigurniji kada je servirao, pa je Novak došao do jednog poena. Ipak, šansi za brejk nije bilo, pa je tako naš teniser i u ovom delu igre vodio - sa 2:1.

I to je bio samo uvod u ono što sledi, a to je Đokovićev brejk. Ponovo je, baš kao i u prvom delu igre, napadao protivnika, što mu je donelo nove brejk lopte. Dve šanse da protivniku oduzme servis nije iskoristio, ali treću jeste sjajnom reakcijom na mreži i to je rezultiralo velikom prednošću od 3:1. Stečenu prednost naš teniser je materijalizovao, pa je bez izgubljenog poena došao do ogromnih 4:1. Osvajanje drugog seta je sve bliže!

Nije se Novak dao, iako je protivnik u završnici seta opasno pretio Đokoviću. Posle osvojenog gema u nekoliko navrata je došao do izjednačenja, ali do brejk šanse nije mofao, pa je Srbin došao na samo gem do osvajanja drugog seta - 5:2. Drugi set je i osvojio Novak, jednostavno Raonić nije imao nikakve šanse da dođe do brejka, pa je osvojio samo jedan poen. Zahvaljujući odličnom servis gemu, ali i celom setu, Đoković je sa 6.3 došao do prednosti od 2:0 i samo ga je jedan set delio od pobede.

Treći set: Đoković - Raonić 7:6

Treći set je, za razliku od prethodna dva, počeo Raonićevim servisom. Kanađanin je bio siguran i došao je do početne prednosti, međutim odgovorio mu je Novak odmah. Doduše, suočavao se Srbin sa brejk loptom, ali je uspeo da neutrališe opasnost i da dođe do poravnanja - 1:1. Bili su Raonić i Đoković sigurni na svoj servis i u nastavku meča. Ponovo je nešto lakše gem osvojio rođeni Podgoričanin, dok se Novak mučio. Ipak, Srbin nije dozvolio da ga rival uzdrma, pa je izjednačio na 2:2.

Raonić se nije predavao ni u nastavku meča, bio je sve sigurniji kako je vreme prolazilo u trećem setu, pa je bez izgubljenog poena došao do nove prednosti - 3:2. Vodila se velika borba u trećem setu, čini se mnogo veća nego u prva dva dela igre, te je i to bio razlog zbog kog nijedan teniser nije posustajao. Gemovi su bili sve duži, međutim brejka nije bilo. Osvojili su i Đoković i Raonić po dva poena na protivnički servis, ali je to bilo sve, pa je posle takvog razvoja situacije Kanađanin i dalje vodio, sada sa 4:3.

Odgovorio je Novak na osvojen gem Raonića, pa je ponovo, četvrti put u setu izjednačio. Pokazao je koliko je samo mentalno jak, jer je u završnici seta rivalu prepustio samo poen. I posle tog izjednačenja Đokovićje uzeo medicinski tajm-aut, otišao je u svlačionicu kako bi stavio sočiva, da bi se posle nekoliko minuta vratio na teren.

Nastavak meča nije doneo nikakvu promenu, jer je Raonić ponovo bio siguran, poveo je sa 5.4, pa je sada Novak prvi put na meču morao da servira za ostanak u setu. I uspeo je Novak da odgovori izazovu, pa je uz manje uzbuđenja došao do novog izjednačenja 5:5. Velika borba u trećem setu je nastavljena i u finišu ovog dela igre. Imao je Đoković četiri brejk lopte da dođe do ključne prednosti u ovom delu igre, opasno je napadao Raonića, ali je Kanađanin na sve nalete odgovorio, pa je teškom mukom došao do prednosti od 6:5. 

Novak je još jednom servirao za ostanak u setu, i to je uradio na savršen način, izjednačio je na 6:6 i izborio se za taj-brejk. A u taj-brejku nije bilo nikakve dileme, jer je Novak bio mnogo bolji, poveo je sa 3:0, onda i sa 6:1, čime je došao do pet meč lopti. Već je prvu iskoristio i došao do pobede i plasmana u polufinale, gde ga čeka duel sa Rodžerom Federerom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati