Ostali sportovi

Direktno.rs

21. 10. 2022. 10:15 2

Zorana ponos srpskog sporta

Trofejna strelkinja Zorana Arunović pvi je srpski sportista koja je obezbedila učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Do plasmana na najveću svetsku smotru sporta koja se za dve godine održava u glavnom gradu Francuske, stigla je osvajanjem bronzane medalje na SP u disciplini vazdušni pištolj koje je nedavno završeno u Egiptu.

Zorana je pucala na izuzetno visokom nivou. Sa 590 krugova oborila je svetski rekord koji je nedugo zatim, u nastavku takmičenja, za jedan krug nadmašila neverovatna Kineskinja Lu Kaiman, nova svetska prvakinja. Bronza u Kairu bila je 51. odličje za Zoranu Arunović u karijeri u olimpijskim disciplinama, a zanimljivo je da je ona bila i prva srpska takmičarka koja je obezbedila normu i za minule Igre u Tokiju.

- Priču o zaista odličnom rezultatu u Egiptu moram da počnem izvanrednim pripremama koje sam imala pred ovo takmičenje. Odlukom mog trenera, moje sestre Jelene, završnu fazu priprema sprovele smo u Francuskoj. Tamo smo praktično bile u nekoj vrsti karantina. Iako to do sada nismo praktikovale, Jelena je čvrsto verovala da je to ispravno i ispostavilo se da je ponovo bila u pravu. Tamo smo imale vrhunske uslove za rad, ali i neophodnu mirnoću pred veliko takmičenje - počinje priču Zorana Arunović.

Osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu, i to kao jedini srpski strelac u olimpijskim disciplinama, Zorana je na najbolji mogući način zaokružila izuzetno trofejnu godinu. U 2022. Zorana se na Evropskom prvenstvu u Hamaru okitila srebrom u pojedinačnoj konkurenciji, brozom u miksu i ekipnim zlatom. Na svetskim kupovima osvojila je četiri zlata i bronzu, a na Mediteranskim igrama bronzu u individualnoj konkurenciji i zlato u miksu.

- Nadam se da sam svojim ostvarenjima ove takmičarske godine dala još jedan podsticaj deci koja se bave ovim sportom. O svemu tome je bilo mnogo reči i na Medvedniku, u kampu koji je uz moju podršku organizovala i uspešno realizovala moja sestra Jelena, a u kome je učestvovalo preko 40 strelaca, trenera i različitih stručnjaka u sportu. Jelena je zaista vrhunski stručnjak i tim svojim projektom je još jednom pokazala da ispravan pristup pomaže prevazilaženju mnogih naizgled nesavladivih prepreka i da rezultati ne dolaze slučajno - konstatovala je Zorana Arunović i posebno se osvrnula na pozitivnu atmosferu koja postoji tokom zajedničkih treninga sa Damirom Mikecom koji je njen dugogodišnji partner u miksu:

- Ti treninzi koje nama organizuju Jelena i Damirov trener Goran Mikec, su zaista dragoceni. Oni nam mnogo pomažu da oboje budemo mnogo bolji u našim individualnim nastupima. O tome svedoči i podatak da je Damir trenutno vodeći na svetskoj rang listi, a ja zauzimam drugu poziciju.

Ona naglašava da oko sebe ima izvanredan tim stručnjaka sa kojima sarađuje, u koje ma beskrajno poverenje i koji joj ulivaju dodatnu sigurnost:

- Streljaštvo nije samo pucanje, kad se izađe na vatrenu liniju i to svima treba da bude jasno. Tu postoji i ozbiljna kondiciona i psihološka priprema, rad na preventivi od povreda, treninzi sa sparing partnerima, velika je uloga analitačara treninga i takmičenja, ali pre svega tu je glavni trener koji ceo taj trenažni proces stalno usavršava, prilagođava i prati trendove kako bih mogla da budem konkurentna među zaista vrhunskim strelcima. Svi ovi rezultati nisu plod sreće, već posledica kontinuiranog stručnog rada u kome nauka zauzima značajno mesto.

Iako je već više od decenije u samom svetskom vrhu, Zorani Arunović ne nedostaje motiva za buduće izazove:

- Ono što bih najviše volela je da u dogledno vreme realizujemo zamisao da naš klub Olimpik 011 ima svoj dom, adekvatan prostor, kao dugoročno rešenje za svakodnevni rad i dalje sportsko usavršavanje, ne samo moje, već onih koji će doći nakon mene i nastaviti tradiciju da srpski strelci pištoljem redovno sa velikih takmičenja donose odličja. To smatram svojom misijom i činom odgovornosti ka mlađima koji treba da dođu iza mene - zaključila je Zorana Arunović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati