Ostali sportovi

[ Izvor: Sportklub ]

28. 11. 2021. 17:31 0

Preminuo osnivač Vilijamsa

Osnivač Vilijamsa, jednog od najtrofejnijih timova u istoriji Formule 1, ser Frenk Vilijams preminuo je u nedelju u 80. godini. Vilijams, koji je do septembra prošle godine bio na čelu britanskog tima, u petak je primljen u bolnicu, gde je preminuo dva dana kasnije, okružen porodicom.

- Danas odajemo počast neverovatno voljenoj i inspirativnoj ličnosti. Frenk će svima jako nedostajati. Molimo sve prijatelje i kolege da poštuju želje porodice Vilijams da joj se omogući privatnost u ovim trenucima. A one koji žele da odaju počast, molimo da se upute donacije Asocijaciji za povrede kičmene moždine, a podržaćemo ostavljanje cveća ispred sedišta tima u Grouvu. Detalji o komemoraciji će biti objavljeni naknadno - stoji u saopštenju Vilijamsa.

Vilijams je više od pola veka radio u Formuli 1 kao šef ekipe, što ga čini najdugovečnijim funkcionerom u istoriji šampionata. U tom periodu je vodio dva tima, a drugi koji se i dalje takmiči pod imenom Vilijams pod njegovim vođstvom je osvojio sedam titula u konkurenciji vozača, kao i devet među konstruktorima.

Ser Frenk je, inače, 1986. godine doživeo teške povrede kičmene moždine u saobraćajnoj nesreći, zbog čega je ostatak života proveo u invalidskim kolicima, ali ga to nije odvojilo od Formule 1. Tek pre devet godina je vođenje timom predao svojoj ćerki Kler, koja je imala ulogu zamenice šefa tima, dok je on zadržao funkciju prvog čoveka Vilijamsa. Porodica Vilijams prošle godine je odlučila da proda tim i napusti Formulu 1 posle niza finansijskih problema poslednjih sezona, a novi glasnik investiciona kompanija Dorilton Kapital odlučila je da zadrži legendarno ime.

Najveće uspehe Vilijams je ostvario osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a titule su mu doneli redom Alan Džons, Keke Rozberg, Nelson Pike, Najdžel Mensel, Alen Prost, Dejmon Hil i Žak Vilnev. Vozači britanskog tima ostvarili su ukupno 114 pobeda – poslednju je Vilijamsu doneo Pastor Maldonado na Velikoj nagradi Španije 2012. godine, a 313 puta su se našli na podijumu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Saudijske Arabije, uz direktne prenose na Sport Klubu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati