Ostali sportovi

Direktno.rs

24. 11. 2021. 15:10 0

Nikad jača Regionalna liga startuje u Beogradu

Regionalna liga je minulog vikenda, turnirima A1 lige, ušla u 14. godinu postojanja, a približava se početak nadmetanja u najvišem rangu - Premijer ligi.

Ljubitelji vaterpola mogu da se raduju 14. izdanju takmičenja koje okuplja najbolje klubove nekadašnje Jugoslavije. Uživaće u vrhunskim duelima u, po mnogim ocenama, najkvalitetnijeg klupskog vaterpolo takmičenja u svetu ove sezone posle Lige šampiona.

Nikad do sada Regionalna vaterpolo liga nije bila toliko kvalitetna, nikad pre tako veliki broj vaterpolo asova nije igrao u regionalnom takmičenju. Većina favorita za titulu je dovela izuzetna pojačanja tokom leta ili je zadržala nivo iz prošle sezone, što garantuje zanimljive borbe.

Sezona u Premier ligi počinje mečevima prvog kola A grupe u sredu, na bazenu "Vlaho Bata Orlić. Domaćin turnira Novi Beograd će ugostiti tri nekadašnja prvaka Evrope - zagrebačku Mladost, Partizan, dubrovački Jug, zatim Šabac i dva crnogorska tima Jadran iz Herceg Novog i Budvu.

Grupa B u Splitu startuje u četvrtak.

Novi Beograd cilja prvo mesto

Novobeograđani su tokom prelaznog roka napravili "bum" dovođenjem velikih asova, poput Dušana Mandića, Duška Pijetlovića, Angelosa Vlahopulosa… Kako zbog sastava, tako i zbog domaćeg terena, Novi Beograd slovi za glavnog favorita za prvo mesto u grupi, ali možda i za najozbiljnijeg kandidata za titulu.

U klubu ne kriju visoke ambicije, ali ističu da je i pred njima veliki izazov.

- Naš cilj je jasan - prvo mesto - poručio je na konferenciji za medije pomoćni trener Novog Beograda, doskorašnji kapiten Đorđe Filipović.

- Jedva čekamo da kvalitet proverimo i u mečevima sa najboljim ekipama iz regiona. Očekuje nas izuzetno naporan turnir, u pet dana odigraćemo šest utakmica. Malo ko je navikao na tako zgusnut raspored. Međutim, svi klubovi su u istoj situaciji i moraju da se prilagode. Ekipama, koje poput nas igraju Ligu šampiona je još teže, jer Novi Beograd i Jug će u rasponu od deset dana odigrati osam utakmica. Ali, znali smo šta nas očekuje i za ovakav raspored smo se i pripremali.

Miroslav Perković, mladi centar Novobeograđana je poručio:

- Veoma smo zadovoljni što ćemo igrati Regionalnu ligu, a domaći teren će nam biti olakšavajuća okolnost na početku takmičenja. Spremni smo, izuzetno motivisani. Želimo da osvojimo titulu. Verujem da će stariji igrači iskustvom, a mi mlađi fizičkom spremom doprineti ostvarenju cilja.

Duel velikana sa Gruža i sa Banjice derbi prvog dana

Filipović je najavio da će najveći rivali Novobeograđana u grupi biti dubrovački Jug, Partizan i Jadran Herceg Novi.

Jug je, kao i Novi Beograd, seriju od osam utakmica u desetak dana otvorio pobedom u gostima. Minulog vikenda, Dubrovčani su savladali Špandau u Berlinu, a Beograđani su bili bolji od Jadrana u Splitu u trećem kolu Lige šampiona. Međutim, Jug na prvi turnir RVL dolazi pritisnut problemima oko sastava. Pred utakmicu u Berlinu, kapiten Loren Fatović i Luka Stahor su bili pozitivni na koronavirus. I bez njih, sa svega 11 igrača u ekipi, Dubrovčani su stigli do bodova u Berlinu. Ali, Fatović i Stahor su morali da ostanu u karantinu u Nemačkoj i neće pomoći saigračima na beogradskom turniru.

Regionalnu ligu Jug otvara derbijem prvog kola. Danas će se sastati sa starim znancem, sedmostrukim prvakom Starog kontinenta Partizanom. U poslednjih nekoliko godina, dueli crno-belih i Dubrovčana nisu bili derbi mečevi, jer Jug je imao daleko kvalitetniji i iskusniji sastav od Beograđana.

Ove sezone situacija je drugačija. Jug, najuspešniji klub u istoriji Regionalne lige, osvajač četiri titule, tokom leta je ostao bez nekoliko ključnih igrača. Ipak, zadržao je visok kvalitet. U klub se vratio jedan od najboljih levorukih igrača sveta Maro Joković. Pojačanja su i Grci Konstantinos Kakaris, centar koji je blistao u meču u Berlinu, Stilijanos Argiropulos.

S druge strane, Partizan je uspeo da se izvuče iz dugogodišnje krize i vrati na pravi put. Na Banjicu su se vratili odlični igrači poput olimpijskih prvaka Milana Aleksića, Stefana Mitrovića, zatim Filip Radojević, Dimitrije Risitčević, stigao je i Amerikanac Aleks Boven….

Crno-beli su, izuzimajući bolan poraz od Novog Beograda (6:20), dosta dobro počeli sezonu na domaćoj sceni, trenutno su drugi na tabeli Superlige Srbije. Danas ćemo videti da li je obnovljeni Partizan dostigao nivo kome teži i da li će dueli crno-belih i Juga ponovo biti praznici kvalitetnog vaterpola.

Jadran HN željan dokazivanja

Prvak Crne Gore Jadran iz Herceg Novog je u kvalifikacijama za Ligu šampiona pokazao da može da bude ravnopravan rival najboljim evropskim klubovima. Novljani se nisu plasirali u plej-of, ali ostavili su dosta dobar utisak. U međuvremenu su podigli formu, zabeležili tri pobede u Kupu Crne Gore. Mladi tim iz Herceg Novog, predvođen sa nekoliko iskusnijih igrača, u Beograd stiže željan dokazivanja i sa ambicijama da se bori za mesto u vrhu tabele.

Mladost i Šabac vrebaju šansu iz drugog plana

Šampion Hrvatske zagrebačka Mladost je pretrpela velike promene tokom leta. Klub je napustilo mnogo igrača. Ove sezone Mladost ne pripada najužem krugu favorita za pehar koji je osvojila 2019. i 2020, ali dosadašnjim rezultatima, "žapci" su pokazali da nisu ni autsajderi. Evropsku sezonu su završili u četvrtfinalu Kupa Evrope, trenutno su treći u hrvatskoj ligi.

Tokom ovogodišnjeg prelaznog roka bilo je dosta odlazaka iz Šapca, ali i dolazaka u klub. Šapčani u svojim redovima imaju jedinog predstavnika mađarske vaterpolo škole u Regionalnoj ligi, Simona Vogela, u klubu je i nekoliko potencijalnih reprezentativaca Srbije. Šabac je na evropskoj sceni stigao do druge runde Kupa Evrope. Čini se da je bivši prvak Srbije u sličnoj poziciji kao i Mladost - nije favorit, ali ima sastav koji niko ne sme da potceni.

Budva najveća nepoznanica

Budva i njene trenutne mogućnosti su najveća nepoznanica beogradskog turnira. Od početka sezone odigrala je samo tri zvanične utakmice - u Kupu Crne Gore je ubedljivo poražena od Jadrana i Primorca, a minimalnom razlikom savladala Kataro. Sudeći po dosadašnjim rezultatima, Budvani u Beograd ne dolaze sa velikim šansama. Ipak, nema sumnje da su minulih 15-tak dana, između prvog turnira Kupa Crne Gore i prvog Regionalne lige, dosta radili na popravljanju forme i uigravanju sastava. Prvi test Budvana u Beogradu biće duel sa Mladošću.

REGIONALNA VATERPOLO LIGA, GRUPA A

SREDA

17.00 Novi Beograd - Šabac
18.50 Jug - Partizan
20.40 Budva - Mladost

ČETVRTAK

10.00 Šabac - Jug
11.50 Mladost - Novi Beograd
13.40 Jadran - Budva
17.00 Partizan - Šabac
18.50 Novi Beograd - Jadran
20.40 Jug - Mladost

PETAK

17.00 Mladost - Partizan
18.50 Jadran - Jug
20.40 Budva - Novi Beograd

SUBOTA

10.00 Jug - Budva
11.50 Partizan - Jadran
13.40 Šabac - Mladost
17.00 Budva - Partizan
18.50 Jadran - Šabac
20.40 Novi Beograd - Jug

NEDELJA

10.00 Šabac - Budva
11.50 Mladost - Jadran
13.40 Partizan - Novi Beograd

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati