Ostali sportovi

Direktno.rs

23. 10. 2021. 07:00 14

Šta ćemo sa bokserima Kosova na Svetskom prvenstvu u Beogradu?

Naša zemlja će posle 43 godine biti domaćin Svetskog prvenstva u boksu, čija bi organizacija mogla da ima poteškoće. Jer, najavljen je dolazak trojice boksera sa Kosova, koje je, nažalost, priznala Svetska bokserska federacija, pa ostaje da se vidi kako će na to odgovoriti ljudi koji vode ovaj sport u Srbiji. Nenad Borovčanin, predsednik BSS, ističe da još nije poznato ko će učestvovati, budući da će finalne liste izaći u ponedeljak.

Na Svetskom prvenstvu u Beogradu, koje počinje u ponedeljak, okupiće oko 650 takmičara, ali je za samu organizaciju prvenstva, čini se, najveći problem taj što će učestvovati tri predstavnika takozvanog Kosova. Sada je na Organizacionom odboru prvenstva, čiji je predsednik Aleksandar Vučić, da sve ovo reši, kao i da odgovori na niz pitanja.

Kako je najavio generalni sekretar Bokserske federacije Kosova Ljatif Demoli, u Beogradu će da učestvuje tri takmičara, te je naveo da će tražiti isti tretman kao ostali takmičari.

- Pre par dana imao sam poziv od predstavnika AIBE oko smeštaja i dolaska, tako da je za sada sve u redu. Mi tražimo samo isti tretman sa svim ostalim učesnicima i reprezentacijama, jer smo članovi AIBE od 2013. godine. U slučaju da tako ne bude, nećemo učestvovati na šampionatu u Beogradu. S druge strane, ne verujem da će Bokserski savez Srbije doći u situaciju da zbog nekih problema koji nemaju veze sa sportom snosi bilo kakve posledice - naglasio je Demoli za RTK2.

Ovim povodom kontaktirali smo Nenada Borovčanina, predsednika Bokserskog saveza Srbije, koji je za Direktno.rs rekao da još nije poznata konačna lista učesnika.

- Mi još ne znamo ko će učestvovati na Svetskom prvenstvu, pošto će finalne liste izaći u ponedeljak. Ako na prvenstvu budu učestvovali takmičari Kosova, postupaćemo po preporuci Vlade Srbije i štitićemo interese naše zemlje - rekao je Borovčanin, da bi zatim i dodao:

- Ali, ne možemo da prejudiciramo i da unapred donosimo rešenja, jer prosto ne znamo hoće li se takmičari Kosova prijaviti. Ako to budu uradili, onda ćemo izneti stavove. Prvenstvo traje 15 dana, još ima vremena i prostora da se saopšte konačne liste učesnika. Sve će biti poznato u ponedeljak - naglasio je za naš portal prvi čovek srpskog boksa.

Međutim, ako se predstavnici Kosova, kao što je to rekao generalni sekretar Bokserske federacije, pojave u Beogradu, Srbija će biti na velikom ispitu kada je reč o samoj organizaciji. Pod čijom bi zastavom i himnom u tom slučaju nastupili ti takmičari, kao i da li bi pored njihovog imena stajala zvezdica, što je slučaj sa zemljama koje ne priznaju Kosovo? Kako će se ponašati naši sportisti ako slučajno ukrste rukavice sa predstavnicima naše južne pokrajine? Da li će napustiti ring ili će, pak, da se bore?

Podsetimo i to, ovo nije prvi slučaj mogućeg susreta na sportskim borilištima predstavnika Srbije i Kosova. Još se pamti onaj odloženi meč ženskih rukometnih selekcija 2018. godine u Kovilovu, kada je RSS otkazao duel, nakon čega su naše juniorke diskvalifikovane iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

A četiri godine ranije juniorke Srbije i Kosova su odligrale meč u kvalifikacijama za EP, tada u Rumuniji, ali nije bilo isticanja nacionalnih simbola.

Drame je bilo 2018. godine i kada je u pitanju karate takmičenje. Jer, bilo je nagoveštaja da će karatisti Kosova da učestvuju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, međutim na kraju je takmičarima iz južne srpske pokrajine zabranjen ulazak u Srbiju.

Šta će se sada dogoditi, da li će bokseri Kosova da učestvuju na planetarnom šampionatu u Srbiji i kako će postupiti Srbija, dani pred nama daće odgovor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati