Ostali sportovi

Direktno.rs

29. 09. 2020. 20:38 0

Strategija razvoja Fakulteta za sport - znanje u službi sporta

Za osam godina postojanja Fakultet za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" iz Beograda pozicinirao se kao prestižna visokoobrazovna ustanova koja je u potpunosti u službi sportista i sporta. Najbolji dokaz za to su partnerski odnosi i potpisani ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji sa preko 80 nacionalnih granskih sportskih saveza, sportskih organizacija i klubova, kao i veliki broj aktivnih sportista koji su, prepoznavši izuzetno kvalitetne studijske programe prilagođene njihovim trenažno-takmičarskim obavezama, izabrali upravo Fakultet za sport, da tu stiču svoje zvanje i obrazovanje.

U sklopu priprema za novu školsku godinu, na Fakultetu za sport na Novom Beogradu mnogo je noviteta kojima će biti podignut kvalitet pedagoško-obrazovnog rada. O svemu tome, ali i planovima za budućnost i daljoj strategiji razvoja govorio je osnivač i predsednik Saveta Fakulteta za sport, gospodin Bojan Sekulić.

Ono što najpre predstoji je reakreditacija ustanove i svih studijskih programa:

- Do decembra tekuće godine imamo rok da predamo potrebnu dokumentaciju i prijavimo se za proces reakreditacije ustanove i studijskih programa. Uporedo sa tim, predaćemo i zahtev za akreditaciju naučno istraživačkog rada, što je ujedno i preduslov za akreditaciju doktorskih studija. Nadamo se da ćemo do početka naredne školske godine imati uspešno obavljen posao reakreditacije ustanove, svih studijskih programa i naučno istraživačkog rada. Takođe, očekujemo da kroz našu naučno-istraživačku laboratoriju, koja polako počinje sa radom, damo svoj naučni doprinos u oblastidijagnostike u sportu i uopšte nauke o sportu - sa ponosom u uvodnom izlaganju ističe Sekulić.

Pomenuta laboratorija je izuzetno ambiciozan projekat Fakulteta za sport koji je nedavno realizovan u sklopu dugoročne strategije razvoja fakulteta i njegove politike kvaliteta. Naučno – istraživačka laboratorija Fakulteta za sport odvaja se od drugih i ima svoju specifičnost:

- Sva nabavljena oprema je verifikovana za naučna istraživanja, pa su podaci koji se dobijaju našim testiranjima naučno validni za istraživače iz celog sveta. Laboratorija je opremljena najsavremenijom opremom koju smo nabavljali širom Evrope - kratko je zastao Sekulić i potom dodao:

- Želim da naglasim da suština rada naučne laboratorije nije toliko u opremi, koliko u ljudima koji vrše testiranja, njihovoj sposobnosti da iz dobijenih podataka izvuku pravilne zaključke na osnovu kojih mogu da naprave adekvatan plan treninga testiranim sportistima, ili njihovim trenerima signilaziraju na koje karakteristike bi trebalo da obrate pažnju, kako da im unaprede performanse, da naredni trenažni ciklus u potpunosti bude prilagođen zacrtanom cilju i individualno prilagođen svakom pojedincu i njegovim potrebama. To je svrha naše laboratorije, da se bavi primenjenim istraživanjima, odnosno da sve što uradimo nađe primenu u sportskoj praksi, a smatramo da je naš stručni kada ponajbolji u regionu i da u tom segmentu može da pruži izuzetan doprinos.

Društveno-odgovorno poslovanje i altruistički pristup Fakulteta za sport, koji kao privatna visokoobrazovna ustanova na godišnjem nivou stipendira preko 40mladih sportista i sportskih stručnjaka, ogledaće se i kroz rad naučno-istraživačke laboratorije:

- Naša laboratorija biće otvorena za sve, nije namenjena samo istraživačima sa Fakulteta za sport. Zato pozivamo naučne radnike sa drugih fakulteta i iz drugih ustanova, da dođu na Fakultet za sport, na raspolaganju će imati sve resusre neophodne za realizaciju planiranih istraživanja. Jer, svrha laboratorije je da doprinese nauci. Zato naša strategija ne sme da bude zatvorena, već da bude dopstupna, da omogućimo da se razmenjuju iskustva i znanja, sa posebnim osvrtom na što veće uključivanje mladih istraživača koji će moći da rade svoje doktorske teze uz mentorstvo i pomoć iskuskunih profesora i naučnih radnika - istakao je Sekulić.

Drugi upisni rok na Fakultetu za sport trajaće do 2. oktobra, a epidemiološka situacija neće uticati na sprovođenje nastave , kao što to nije bio slučaj ni tokom vanrednog stanja:

- Kompletna situacija sa epidemijom izazvanom virusom Covid-19 SARS-2 je većinu obrazovnih ustanova zatekla i učinila prilično hendikepirano u pogledu realizacije nastave. Međutim, mi nismo imali taj problem, jer smo od starta projektovali i gradili vlastite kapacitete, da budemo nezavisni u smislu IT podrške, tako da imamo kompletno svoju IT infrastrukturu neophodnu za realizaciju nastave na daljinu. To je iskustvo koje smo stekli primenom on-line nastave za naše studente koji su aktivni sportisti i koji zbog svojih sportskih obaveza nisu u mogućnosti da redovno prate nastavu. Sada te platforme, u situacijama kada nastava ne može da se sprovodi u amfiteatrima i učionicama, koriste svi naši studenti - objasnio je Sekulić.

Kao jedinstven obrazovni sistem, uz Fakultet za sport, pod istim krovom funkcioniše i privatna sportska gimnazija Sportium, a sve je koncipirano tako da se isprate potrebe obrazovanja mladih sportista.

- Primenili smo efikasan sistem obrazovanja u kome ne trpi ni školovanje ni bavljenje sportom. Potvrda svega toga je da naši učenici i studenti beleže vrhunske rezultate na sportskim borilištima, ali i u školskim klupama. Samo obrazovan mlad čovek može postati vrhunski sportista. Za mlade ljude je pogubno da ne završe redovno školovanje. Uzeli smo ono što je bilo moguće implementirati iz američkog sistema školovanja aktivnih sportista, omogućili smo dostupnost profesora, dodatnu nastavu kojom se prolazi gradivo koje je zbog sportskih obaveza preskočeno. Pored toga, raspored nastave je usklađen sa trenažno-takmičarskim obavezama svakog đaka i studenta. Takođe, komuniciramo i sa njihovim trenerima, pružamo aktivnu podršku u razvoju njihove karijere. Najbolji pokazatelj uspešnosti svega toga što radimo je činjenica da smo u predupisnom roku popunili sva mesta u sportskoj gimnaziji Sportium, a da je i broj studenata Fakulteta za sport iz godine u godinu sve veći - ističe Sekulić.

Decenijama unazad kao mantra se ponavlja da su srpski sportisti naši najbolji ambasadori u svetu. Ipak, shodno prirodnoj selekciji i činjenici da ne uspeju svi u nameri da se na profesionalnom nivou bave vrhunskim sportom, Sekulić ističe neophodnost i važnost postojanja obrazovnog sistema kakav čine Sportska gimnazija Sportium i Fakultet za sport.

- Iskustvo nam govori da većina sportista kada pređe seniorski prag završava svoje karijere i okreće se obrazovanju. Međutim, većini je u prethodnim godinama, dok su maštali o svojim vrhunskim sportskim dometima i vrednim finansijskim ugovorima, škola bila na poslednjem mestu prioriteta, pa je i taj povratak njoj veoma težak. Jasno je da daleko značajniji broj mladih sportista nema mogućnost da bavljenjem sportom sebi obezbedi egzistenciju i zato je veoma važno omogućiti im da ostanu u sportu kojim su se bavili kroz detinjstvo i ranu mladosti, da se ostvare u tom sportu i daju mu doprinos na neki drugi način. Studiranjem na našem fakultetu mogu da izaberu jedan od tri studijska programa četvorogodišnjih osnovnih akademskih studija čijim okončanjem će se profilisati u stručnjaka za jednu od tri ključne uloge u sportu. Prvi je stručni rad kao tereneri, drugi deo je onaj koji se tiče organizacionih poslova u sportu gde su nosioci i realizatori menadžeri u sportu. Treći deo je onaj kojim se sve to prezentuje javnosti i široj publici, a to je posao sportskih novinara - rekao je Sekulić i potom napravio malu digresiju:

- Sport je jedna ozbiljna privreda grana koja se, nažalost, u našoj zemlji ne tretira na pravi način. Kada bi se njegova ekonomska moć sagledala na pravi način, odnosno kada bismo precizno izračunali koliko novca zarađenog u inostranstvu u Srbiju donesu naši sprotisti, to bi bez svake sumnje bila najuspešnija izvozna grana srpske privrede. Svima treba da bude jasno da novac uložen u sport nije bačen, jer se vraća na razne načine. Ipak, ono što je još važnije istaći je da jedan dinar uložen u sport su četiri dinara manje potrošnje u zdravstvu. Mi smo uvek za tu matematiku, ali farmaceuti nisu.

O planovima za budućnost Sekulić je rekao:

- Permanentno projektujemo ideje kako bismo voleli da izgledamo u budućnosti, kako da poboljšamo naučni, obrazovni i pedagoški rad, da podignemo nivo nastave i da svima u procesu rada poboljšamo uslove. Želja je da u narednom petogodišnjem periodu značajno proširimo prostor u kom funkcionišemo, iako je i ovaj dovljno velik, ali ne i u meri za sadržaje koje želimo da ostvarimo i koji nisu obavezujući po postojećoj zakonskoj regulativi. Plan je da izgradimo sopstvenu sportsku dvoranu, sa svim pratećim sadržajima, da akreditujemo dodatne studijske programe na osnovnim i master akademskim studijama, kao i doktorske studije, i da sopstveni nastavni kadar podržimo još značajnije i učinimo međunarodno priznatim i kompetitivnim. Kompeltna strategija razvoja Fakulteta za sport i sportske gimnazije Sportium, odnosno tog našeg jedinstvenog obrazovnog sistema, je koncipirana tako da se iz godine u godinu podižu standardi, poboljšavaju uslovi i kvalitet, koji će biti na zadovoljstvo svih, počevši od đaka, studeneta i profesora, i na kraju osnivača - zaključio je Sekulić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati