Ostali sportovi

Direktno.rs

24. 07. 2020. 17:25 0

Struka kaže da se vaterpolo igra, pa makar i bez publike!

Direktno.rs sa pažnjom prati vaterpolo zbivanja u Srbiji i danas smo sa našim proverenim vaterpolo imenima, razgovarali o jednoj situaciji koja je čudna skoro kao i koronavirus, a to je da je leto i nema vaterpolo takmičenja, da nema igre čak ni u mlađim kategorijama. Situacija sa virusom jeste komplikovana, ali imamo priliku da vidimo da se mnoge organizacije spremaju za život sa koronom i uz rigorozne mere nastavljaju svoje delatnosti.

Neka takmičenja su započinjana, pa otkazivana, sa razlogom ili ne, ali posle još jedne pauze, konačno su se stekli uslovi da se uz bolju organizaciju i dobru volju takmičenja nastave.

Posmatrajući i druge sportove, čini se da u dobro organizovanim uslovima (limitiran broj ljudi, maske van borilišta, distanciranje itd) sportisti teže oboljevaju ili ne oboljevaju. Pogotovo u uslovima hlorisane vode u bazenu!

U tekstu od 06.07.2020. smo o ovoj temi već pisali, da je istraživanje Ministarstva sporta Italije i CONI pokazalo da je ozbiljno urađeno i da postoje ozbiljni zaključci o bezbednosti vaterpolo sporta u vreme koronavirusa, da naše Ministarstvo omladine i sporta na tom iskustvu izradi pravilne i precizne protokole, proveru i redovno kontrolisanje onih koji dolaze na borilišta, takmičenja, treninge, i da sa precizno ustanovljenim procedurama takmičenja mogu neometano da se održavaju, sa ili bez gledalaca to je pitanje koje treba razmatrati na dnevnom nivou, ali svakako je bolje da u ovim teškim danima nam mladi budu na sportskim takmičenja nego po kafićima i diskotekama pa to makar bilo i do 23 sata!

Čini nam se da je vaterpolo zajednica jasna, zatvaranja bazena za trening u mnogim sredinama, ozbiljno je narušila kontinuitet rada, skoro četiri meseca, uz neka mala popuštanja, naši vaterpolisti su van vode.

Šef struke mlađih kategorija Novog Beograd Nenad Vasilevski u potpunosti podržava ideju takmičenja i objašnjava:

- Naravno, tj. krajnje je vreme za početak takmičenja u svim kategorijama, mladi što pre, uz maksimalno poštovanje svih zdravstvenih mera! Što se tiče seniora, trebalo bi da igraju od polovine septembra. Jer ako mi ne igramo, sve se urušava od klubova pa do same reprezentacije! Naši klubovi su u padu poslednjih godina, bojim se da neadekvatno tretiranje trenažnog procesa u doba ove krize narušiće naš sistem još više! A evo i da podsetim da nijedan naš klub nije pobedio npr. neki francuski klub u evroligaskom takmicenju poslednjih godina!

Jugoslav Vasović, direktor Radničkog iz Kragujevca, možda trenutno našeg najačeg i najorganizovanijeg kluba, nestrpljivo čeka početak takmičenja u svim kategorijama.

- Naravno da jeste bitno da igramo, ako igraju drugi sportovi, ne vidim razlog da bude drugačije. Postoji jedino problem, ko je i koliko trenirao za prošlih mesec dana, ali uz dogovor u našoj vaterpolo zajednici, to je nešto što možemo da rešimo za dan!

Alfa i omega VK Valis Saša Simić je izričit na pitanje da li je za takmičenje:

- Da, naravno, da igramo!

Trener Starog grada, i dugogodišnji trener nacionalnih selekcija, Zoran Mijalkovski smatra, "da se treba igrati bez publike do povoljnijih okolnosti sa virusom, da se poštuju sve mere i protokoli. Ali ako se sport igra i kod nas I u svetu, ne vidim razlog da se ne igra vaterpolo kod nas!"

Aleksandar Splića Nikolić, trener mlađih kategorija VK Partizan se slaže sa svojim kolegama.

- Da, ukoliko se poštuju sve preporuke nadležnih, da igramo! Da vratimo decu na bazen, jer ih tu imamo pod kontrolom, drugo za njihovu psihu je neophodno da se u ovakvim okolnostima bave sportom! Bolje da su pod našim nadzorom u vodi nego na ulici! Rad leti je ključan u motoričkom i tehničkom razvoju mladih igrača i zato smatram da ako ima volje mogu da se obezbede uslovi na bazenu za nesmetan rad sa decom i igranje utakmica!

Protokoli za takmičenje postoje, fudbal kreće, nadamo se ubrzo i vaterpolo jer oni koji taj sport žive svaki dan su apsolutno za to!

Ovo su preporuke Kriznog štaba za organizaciju utakmica u vanrednim okolnostima prouzrokovanim COVID 19 virusom od maja 2020:

• Pojačati kontrolu ulaza i pristupa restriktivnom prostoru;
• Pojačavanje higijenskih mera i nadzora na stadionu, svlačionicama i svim ostalim prostorijama uz obavljanje češćeg pranja i dezinfikovanja opreme, nameštaja, pribora za rad itd.;
• Isticanje obaveštenja – preporuka o svim higijensko-zdravstvenim preventivnim merama zaštite na svim delovima stadiona.
• Klub domaćin obavezan je da obezbedi dodatni nadzor u restriktivnom prostoru i lica kod kojih se mogu primetiti bilo kakvi simptomi koji mogu ukazivati na neku respiratornu infekciju ljubazno zamoliti da napuste isti i obrate se nekoj medicinskoj ustanovi;
• Akreditovani novinari i fotografi oko terena moraju biti postavljeni na pristojnu udaljenost od igrača i službenih lica;
• Tehničko osoblje zaduženo za organizaciju utakmice u restriktivnom prostoru obavestiti o obavezi držanja na pristojnoj udaljenosti od igrača i službenih lica (npr.: sakupljači lopti, redarska služba, medicinsko osoblje, osoblje za čišćenje/održavanje,.. itd.)
• Klub domaćin dužan je da organizuje poseban i namenski ulaz za predstavnike medija koji je posebno odvojen od ulaza igrača, službenih lica i predstavnika dveju ekipa, ukoliko se na stadionu do sada koristio isti ulaz;
• Izlaz za igrače i službena lica na teren mora biti bez dece ili bilo kog drugog osoblja;
• Nema rukovanja između igrača/sudija pre početka utakmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati