Ostali sportovi

Milan Zarić

11. 03. 2020. 10:36 4

ALARM Nismo više svetska sila u vaterpolu!

Srbija više nije svetska sila u vaterpolu! Ova rečenica je do pre samo godinu dana bila nezamisliva, jer su "delfini" redom delili lekcije, međutim sada najrealnije opisuje stanje u našem trofejnom sportu. Jer, nismo više svetski i evropski prvaci i u našem vlasništvu je još samo titula sa Olimpijskih igara, koju ćemo braniti u Tokiju.

Iz ruku izabranika Dejana Savića najpre je prošlog leta izmaklo svetsko zlato, ali tada su iz Saveza uveravali da nema mesta panici, jer smo u Južnoj Koreji igrali sa podmlađenim sastavom.

Ali, onda je usledio novi šamar. U januaru su "delfini" ostali i bez evropskog trona, i tada su, baš kao i na planetarnom šampionatu, ispali u četvrtfinalu, što je upalilo crvenu lampicu. Već tada je bilo jasno da više nismo svetska sila, da nas se više protivnici ne boje, a dokaz toga je to što na dva velika takmičenja nismo bili ni među četiri najbolje ekipe u Evropi, odnosno na svetu.

Činilo se da je to prolazna slabost, ali nas je novi poraz od Španije, ovoga puta u četvrtfinalu Svetske lige, otreznio, te su naši momci i u ovom takmičenju ostali bez šanse da se bore za medalju. Dakle, moraće nešto drastično da se promeni kako ne bismo i na Olimpijskim igrama u Tokiju doživeli novi potop.

A šta se to u međuvremenu promenilo u našem vaterpolu, pa smo od svetske velesile došli do reprezentacije koja nije u situaciji da se bori ni za medalju? Obećanja, lažni privid mira u kući, a na dve važne politčke pozicije u državi i Beogradu su bivši vaterpolisti, Vanja Udovičić i Slavko Gak. Prvi ministar sporta i omladine, drugi gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Međutim, ni njihova "podrška" klubovima i Savezu, koji takođe predvodi bivši vaterpolo as Viktor Jelenić, nije bila garancija dobrih rezultata.

A i kako bi, kada je do sada bilo puno neispunjenih obećanja našim vaterpolistima... Svakako najveće je ono da će "delfini" dobiti nacionalni centar. Te 2016. godine je ministar sporta Vanja Udovičić smelo obećao da će montažni bazen iz "Arene" biti prebačen u Vrnjačku Banju, gde će biti dom vaterpolista Srbije. Kasnije je postavljen i kamen temeljac i... to bi bilo to od nacionalnog centra.

Sada je na mestu gde je trebalo da bude bazen namenjen vaterpolistima pustoš i ruina, "delfini" i dalje moraju da lutaju i traže idealno mesto za trening, zbog čega su u poslednje vreme ispaštali rezultati.

Veliki problem je i maćehinski odnos prema klubovima, kao i odnos Saveza prema domaćoj ligi, jer je fokus stavljen na regionalnu ligu, dok se šampionat Srbije stavlja u drugi plan. I zbog takvog pristupa državi vaterpolu dolazi do masovnog prelaska dece na druge sportove, pa se onda pitamo zašto nemamo uspeha u mlađim kategorijama. Ali, čini se da je ključ svega razvaljivanje škole Vaterpolo kluba Partizan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati