Košarka

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 01. 2023. 18:11 7

Nedović je primer svim Srbima, nebitno za koga navijate

Nemanja Nedović je sa Crvenom zvezdom savladao Valensiju u 17. Kolu Evrolige i to sa 77:75, ali pažnju javnosti nije zaokupio samo ponašanjem i igrom na terenu. Ubacio je Nedović 19 poena, uz Filipa Petruševa bio najbolji u redovima crveno-belih, ali je za neke mnogo važnije ono što je uradio pre i posle meča.

Svi igrači Zvezde su na zagrevanje izašli sa majicama na kojima je pisalo „Free Facu“ ili na srpskom "Oslobodite Kampaca", što je bila jasna poruka za Evroligu koja je oštro sankcionisala klub zbog finansijskih propusta.- Prvi sam okačio haštag na Tviteru, ne znam ni ja zašto. Ispalo je simpatično, pokrenuo sam revoluciju. Vidimo koliko je teško Kampacu, koji ima našu maksimalnu podršku. Želi da igra, svesni smo koliko bi nam značio. Voleli bismo i na ovaj način malo da poguramo celu priču - rekao je Nedović.

Tužno je što u celoj situaciji najviše ispašta igrač, a lep gest je što su crveno-beli stali uz svog kolegu znajući kakvu želju ima da zaigra na najvećoj evropskoj sceni. Međutim, čak bih i to ostavio sa strane, a u fokus stavio ono što je Nedović imao napisano na leđima. To su bila imena dečaka sa Kosova, koji su na dan utakmice sa Valensijom upucani od strane Albanca.Oni se zovu Stefan i Miloš Stojanović, a Nedović je uz njihovo ime na majici dodao i srce. Retko koji sportista bi se setio da na takav način pokaže empatiju, a hteli mi to da priznamo ili ne, upucavanje Srba na Kosovu i te kako se tiče svakoga od nas.

Srpski bek se tu nije zaustavio, pa se svojom dobrom igrom izborio da na kraju utakmice da izjavu u kojoj je pobedu posvetio upravo pomenutim dečacima.

- Moram da pošaljem podršku Milošu i Stefanu Stojanoviću, ova pobeda je za njih. Oni su upucani u našoj domovini od strane loših ljudi i to na Badnje veče, na Božić, na naš praznik - rekao je Nedović.
Ovo nije prvi put ove sezone da Nedović privlači pažnju na sličan način. Imali su košarkaši Zvezde akciju kada su na zagrevanje izašli u majicama sa likom Siniše Mihajlovića, ali Nedović to nije uradio samo jednom. Ali da se vratimo na gest posvećen dečacima. Retko kada u Srbiji možemo da se pohvalimo sportistima koji se oglašavju baš onda kad treba, baš u nevreme, baš u vreme problema. Teško je tada nekima da izuste bilo šta, svako ima neke svoje razloge, ali Nedović nije jedan od njih i kamo sreće da takvih imamo sve više.

I tu nije bitno za koga navijate, koga više volite ili ko vam je bolji igrač, jednostavno je bitno da neko od srpskih sportista nekad digne glas, pa neka bude i ovakvim nekim gestom – ipak se to čuje daleko. Nedović nije samo naš, on je evropski i svetski igrač, a njegovu poruku prenose i strani mediji. Svi koji prate Evroligu sada znaju kome je Nedović posvetio pobedu, šta je hteo da poruči i za koje vrednosti se zalaže.
Nemanja Nedović je veliki košarkaš, to mu omogućuje da ima glas, da nastupa na najvećoj sceni i pošalje poruke koje želi. U ovom slučaju to je poruka mira, poruka saosećanja, poruka nad kojom i drugi naši sportisti treba da se zapitaju – šta bih ja mogao da poručim?

I potpuno je legitimno ako neko kaže "ja sam samo sportista, radim svoj posao", ali uvek će, bar za mene, biti značajniji oni koji su imali nešto pametno da kažu i poruče. To se između ostalog prenosi i na mlađe generacije. Pored svega ovoga, vredi istaći i to da Nedović zna kako se koriste društvene mreže, te na njegovim profilima nikada nećete videti poruke mržnje, prostačka prepucavanja ili provociranja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati