Košarka

Milan Zarić

02. 12. 2022. 19:49 0

Zvezda ređa pobede: Dobrić i Vildoza srušili Virtus

Košarkaši Crvene zvezde nastavili su da ređaju pobede u Evroligi, pošto su u 11. kolu elitnog takmičenja kod kuće savladali Virtus sa 83:74.

 

Nije bilo lako, posebno u prvom poluvremenu, ali igrači Crvene zvezde bili su tu, uz rivala, a onda pokrenuli mašinu koja je satkana od šuterske magije, staloženosti, borbenosti i timskog rada. Ista ta mašina razbila je Virtus u komade za četvrtu uzastopnu pobedu tima Duška Ivanovića u Evroligi.

Inicijalnih nekoliko napada Crvene zvezde išlo je na Bena Bentila koji je sa visokim samopouzdanjem ušao u ovaj duel. Virtus je krenuo savršeno, bez promašaja, što je odmah povećalo pritisak na domaćina. Tim Serđa Skariola je pronalazio rešenja za svaku odbranu Crvene zvezde, koja, ruku na srce, nije bila dobra i Virtus je rano stekao finu prednost (4:11). Očekivano, Ivanović je reagovao tajm-autom, a kako to od njegovog dolaska biva - ekipa obično odgovori i odbrana se poboljšala. Čovek koji je uneo novu energiju bio je Luka Vildoza i to na oba kraja parketa.

Vratila se Zvezda ekspresno, ali Virtus je odbio napad za preokret izuzetnom odbranom koja je iznudila nekoliko nerezonskih šuteva regionalnog prvaka. Pritom, italijanski šampion primio je prvih 15 poena sa samo dva načinjena faula. Uprkos prednosti rivala, sam finiš bio je optimističan za nastavak. Filip Petrušev je iskoristio sjajnu loptu Markovića iz auta dotakavši je tako da ona završi u obruču pre isteka vremena.

Jeste Virtus po početku drugog kvartala dospeo do 10 poena viška, ali Zvezda se vrlo brzo vratila serijom 5:0. Kažnjavao je gost sve Zvezdine promašaje, pa je tako sve vreme bio u prednosti uprkos izvanrednoj šuterskoj klinici Luke Vildoze koji je držao svoj tim uz protivnika pogađavši 4/4 za tri u prvom poluvremenu. Stigli su tada momenti u korist crveno-belih. Prvi put od uvodnih momenata utakmice su poveli i to preko Dobrićeve minijature, a zatim su uvećali prednost zahvaljujući iskustvu Bentila. I, nakon što je isteklo prvih 20 minuta, jedan poen delio je dva tima i to u korist Crvene zvezde, a pritom ne treba zaboraviti da su zaostajali dvocifrenom razlikom.

Nastavak je produžio Zvezdinu odličnu šutersku utakmicu, dok smo nešto manje gledali Nemanju Nedovića budući da je imao tri faula iz prvog dela. Odlično je drugi deo počeo Luka Mitrović – odbrana, kreacija, skok i poeni. Sve je radio momak koji je uvek tu u službi tima. Naravno, bilo je i kriznih trenutaka, ali čak i bez tajm-auta, Zvezda je uspela da se konsoliduje, pronađe neke poene iz tranzicije i dođe na izuzetnih +12 za kraj trećeg kvartala! Zapalio se tada "Pionir", onako kako je to bivalo u danima kada su pobede u Evroligi dolazile češće nego li u poslednjih nekoliko sezona.

Tada je Virtus bio prinuđen da traži riskantne šuteve, spoljne pozicije su se vrlo dobro branile, a bilo je i malo sreće kod nekih otvorenih pokušaja protivnika. Zvezda se oslonila na ulaze. Ognjen Dobrić je izgledao nikad sigurnije u takvim napadima pogađavši maltene sve floutere, a briljantnu rolu odrađivao je i Stefan Marković. Razlika je rasla, temperatura u dvorani takođe.

Ognjen Dobrić se razleteo po parketu, inspirisan, spreman da "pogine" za ekipu, zaslužio je aplauze prisutnih na ovoj utakmici, ali i onih koji su je gledali kraj malih ekrana.

Izuzetna igra svakog pojedinca, a posebno treba izdvojiti Dobrića koji je sa 20 poena predvodio svoj tim. Naravno, neizostavan za pomenuti je i Luka Vildoza čije su trojke bile ključne u prvom poluvremenu. Argentinac je ubacio 16 poena, a po 12 su ubacili Luka Mitrović i Ben Bentil. Odlično je izgledao i Stefan Marković sa osam skokova i pet asistencija. Priliku u poslednjih nekoliko sekundi dobio je i Nikola Topić.

Kada je reč o Virtusu, koji je bio bez Toka Šengelije i Miloša Teodosića na ovoj utakmici, Mam Žaite ubacio je 15 poena.

Crvena zvezda dolazi do 10. mesta na tabeli sa skorom 5-6, Duško Ivanović je i dalje perfektan na klupi ovog tima.

CRVENA ZVEZDA - VIRTUS 83:74 (17:23, 25:18, ,25:14, 16:19)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Sudije: Migel Angel Perez, Emin Mogulkoč, Leandro Leskano.

CRVENA ZVEZDA: Holand 5, Vildoza 16, Mitrović 12, Lazić 3, Martin 4, Dobrić 20, Nedović 5, Marković 2, Kuzmić, Petrušev 4, Topić, Bentil 12.

VIRTUS: Kordinije 7, Menion 11, Belineli 4, Pajola 7, Bako 1, Žaite 15, Lundberg 2, Heket 6, Miki 11, Kamara, Vims 10.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati