Košarka

[ Izvor: Sportske.net ]

16. 09. 2022. 08:25 2

Nikad luđi Evrobasket!

Pre početka Evrobasketa svi su pričali o Nikoli Jokiću, Janisu Adetokumbu, Luki Dončiću kao najvećim zvezdama ovog takmičenja, odnosno o Srbiji, Grčkoj, Sloveniji kao favoritima za evropsko zlato, ali niko od njih nije stigao ni do polufinala. U sredu uveče dobili smo konačan rasplet četvrtfinala i ponovo je bilo velikih iznenađenja. Epilog je da ćemo u petak gledati polufinalne parove Nemačka – Španija (20.30h) i Francuska – Poljska (17.15h), nešto što niko nije mogao da očekuje pre početka šampionata.

Kako pišu Sportske.net, nažalost, za reprezentaciju Srbije ovaj šampionat je završen već u osmini finala gde je ''orlove'' zaustavila inspirisana Italija pod vođstvom temperamentnog selektora Đanmarka Poceka, pa je bilo zanimljivo videti kako će Italijani proći u četvrtfinalu protiv Francuske. Razvoj događaja u tom meču je bio sličan onome što smo videli u duelu Italije i Srbije.

''Azuri'' su u prvom poluvremenu bili u rezultatskom zaostatku, ali su u trećoj četvrtini napravili preokret i vodili tokom poslednje deonice. Ipak, za razliku od Srbije, ''trikolori'' su uspeli da u finišu meča stignu do izjednačenja i izbore produžetak u kom su predvođeni raspoloženim Ertelom prelomili meč u svoju korist i ostavili Italiju bez medalje na ovom šampionatu.

Bez De Koloa, Francuzi nisu bili u najužem krugu favorita za titulu, ali su i dalje kvalitetna ekipa u kojoj glavne uloge imaju iskusni i odavno uigrani Rudi Gober, Evan Furnije i Tomas Ertel koji su pokazali ono što je neophodno za uspeh na ovakvim takmičenjima, da najbolje igraju u nokaut fazi i da svoje protivnike iskusno ''lome'' u dramatičnim završnicama. Podsetimo, oni su u grupi završili tek na trećem mestu iza Slovenije i Nemačke, ali su u osmini finala dobili dramatičan meč protiv Turske posle produžetka, pa na isti način i Italiju.

Kada je napravljen ''kostur'' takmičenja po završetku grupne faze, procene su bile da će ovaj polufinalni par činiti Srbija i Slovenija, ali umesto Srbije gledaćemo Francuze, a umesto Dončića i ekipe, do polufinala su stigli - Poljaci!

Poljaci su definitivno najprijatnije iznenađenje Evrobasketa. Nije tako izgledalo uoči osmine finala, jer su u grupi doživeli ubedljive poraze od Finske i Srbije. Nokaut fazu takmičenja počeli su pobedom nad Ukrajinom koja i nije bila toliko neočekivana, ali teško da je bilo ko osim samih Poljaka mogao da predvidi njihovu pobedu nad Slovenijom u četvrtfinalu. Prvo poluvreme su odigrali kao u transu, vodili sa 19 poena razlike, ali su Slovenci uspeli to da anuliraju već u trećem kvartalu kada je selekcija Poljske upisala samo šest poena. Jesu Poljaci tada bili uzdrmani, ali su u poslednjem kvartalu uspeli da zaustave nalet rivala i da sve nervoznijeg Dončiča opterete faulovima, pa je najbolji slovenački košarkaš morao van terena zbog pet prekršaja nekoliko minuta pre kraja.

Ponitka i Sloter su u tim trenucima bili nerešiva enigma za slovenačku odbranu i ključni igrači u ovom iznenađujućem trijumfu. Posle ove utakmice Poljake više niko ne sme da potceni, pa ako su uspeli da izađu na kraj sa Slovencima, zašto ne bi i sa sada već prilično umornim Francuzima koji su igrali produžetke u prethodna dva meča. Sada su puni samopouzdanja i ako u polufinalu ponove igru iz većeg dela četvrtfinalnog meča, finale će im biti nadohvat ruke.

Poput Poljaka, veliki podvig u četvrtfinalu su ostvarili i Nemci koji su u najboljoj utakmici od početka šampionata savladali favorizovanu Grčku, uz čak 107 postignutih poena. Bio je to impresivan meč, Nemci su pogotovo tokom prvog poluvremena nemilosrdno pogađali za tri poena, a posebno su se šuterski isticali Vagner, Obst, Šreder, dok je Tajs dominirao i u skoku. Bila je to prava ''atomska'' košarka, pa su Nemci sada favoriti i u polufinalnom meču protiv Španije, pogotovo što opet igraju pred svojim navijačima u Berlinu. Španci više nemaju po imenima toliko autoritativan tim kao do pre par godina, ali to se na njihovim rezultatima od početka Evrobasketa ne primećuje.

Jedini poraz, i to bezbolan, doživeli su u grupi protiv Belgije, sve ostale mečeve su dobili, a u nokaut fazi su bili i veoma efikasni protiv Litvanije i Finske kada su stizali do 100 postignutih poena. Vili Ernangomez u kontinuitetu pruža odlične igre, efikasan je, a prazninu koju su Španci pre šampionata imali u organizaciji igre popunio je Lorenco Braun koji se vrlo brzo uklopio u ovaj sastav. Ali, ''furiji'' mnogo znači i ogromno iskustvo Rudija Fernandeza koji je bio ključni čovek u finišu meča sa Fincima u četvrtfinalu, pogađao je kada je bilo najvažnije i to se od njega očekuje i protiv Nemaca. Najveća iznenađenja na Evrobasketu smo već videli, sada ostaje da vidimo ko će to najbolje iskoristiti...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati