Košarka

Direktno.rs

01. 09. 2022. 06:51 0

Kreće Evrobasket: Pregršt zvezda na jednom mestu

Mečom Španije i Bugarske sutra počinje nikad zanimljiviji Evrobasket. Na njemu će učestvovati čak 38 NBA zvezda. Srbiju predvodi Nikola Jokić u pohodu na medalju. Ko će prijatno iznenaditi, a ko razočarati?

Sistem takmičenja: Domaćini grupne faze su Italija, Nemačka, Češka i Gruzija. Igraće se u Kelnu, Milanu, Pragu i Tbilisiju. Završnica je planirana u Berlinu. U osminu finala će se plasirati po četiri selekcije iz sve četiri grupe. Tada se ukrštaju A i B, odnosno C i D grupe. Potom se u od četvrtfinala očekuju još uzbudljivije partije.

Srbija je u grupi D sa Izraelom, Poljskom, Finskom, Holandijom i jednim od domaćina Češkom. Rival "orlovima" u osmini finala biće neko iz grupe C, gde se nalaze Ukrajina, Velika Britanija, Grčka, Hrvatska, Estonija i Italija. Od rezultata u drugoj polovini žreba zavisi ko bi bio protivnik u četvrtfinalu.

Grupa A: Takmičenje se ovde igra u Gruziji. Prvi favorit je svakako Španija u konkurenciji još i Bugarske, Belgije, Crne Gore i Turske. U timu Serđa Skariola nema istaknutih zvezda kao prethodnih godina. Za "furiju" će nastupati Rudija Fernandez, a od od zvučnijih imena tu su još i braća Ernangomez. Umesto iskustva su se odlučili za mladost. Pokušaće da na ovom šampionatu objedine svetsku i evropsku titulu.

Teško je predvideti ko bi iz ove grupe mogao do osmine finala, pošto su sve ostale selekcije ujednačenog kvaliteta. Turci su doživeli poraze od Letonije i Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket. Ipak, predvođeni su Šejnom Larkinom i sa još nekoliko NBA igrača. Crna Gora ne bi trebalo da se otpiše jer su veoma blizu plasmana na SP. Belgijanci su oba puta iznenadili Srbiju u mečevima za plasman na Mundobasket. Iako predvođena sa asom Olimpijakosa Sašom Vezenkovim, čini se da Bugarska ima najmanje šanse za nokaut fazu. Domaćin Gruzija je ostao bez Toka Šengelije što će im biti veliki hendikep.

Grupa B: Ova grupa se sa pravom može smatrati kao "grupa smrti". Tu igra aktuelni evropski šampion Slovenija. Konkurencija za prvo mesto su im Francuska, Litvanija i domaćin Nemačka. "Zmajčeke" predvode prve zvezde Luka Dončić i Goran Dragić. Francuzi su iznenađujuće poraženi upravo od BiH u kvalifikacijama za Mundobasket, ali u sastavu imaju člana najbolje defanzivne petorke NBA Rudija Gobera.

Uz Bosance u grupi su i Mađari, a ta dva tima po odnosu snaga će najverovatnije ostati bez osmine finala. Nemci su ubedljivo poraženi na svom terenu od Srbije u finalu Superkupa u Hamburgu. Može da ih raduje što su pre nekoliko dana ubedljivo slavili baš protiv Slovenije. Litvanci su vezali devet mečeva bez poraza a na čelu ekipe su Jonas Valančijunas i Domantas Sabonis. Sudeći po formi, od njih se može očekivati da budu jedni od favorita iz senke za zlato.

Grupa C: Takmičenje C grupe se igra u Milanu, gde je Italija domaćin. "Azuri" su ostali bez velike zvezde Danila Galinarija koji zbog povrede propušta Evrobasket. U njegovom odsustvu tu su Nikolo Meli, sve bolji Simone Fontekio i Luiđi Datome. Imaju respektabilan sastav sa kojim se očekuje da bez trzavica uđu u osminu finala.

Glavni rival za prvo mesto trebalo bi da im bude veoma jak tim Grčke predvođen Janisom Adetokumbom. Iako su nedavno poraženi od Srbije, on se pokazao kao lider tima prepunog igrača evroligaškog kova poput Nika Kalatesa, Kostasa Slukasa, Kostasa Papanikolaua ili novog igrača Partizana Janisa Papapetrua.

Hrvati su sada pojačani NBA igračima i mogli bi biti prava "nagazna mina". Tu su Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac i šampion Evrope sa Efesom Krunoslav Simon. Ostali timovi Ukrajine, Estonije i Velike Britanije boriće se za četvrto mesto u osmini finala.

Grupa D: Izabranici Svetislava Pešića prvi su favoriti za osvajanje grupe u Pragu. Naš tim predvodi dvostruki uzastopni NBA MVP Nikola Jokić. "Orlovi" su ušli u seriju pobeda, uključujući i one nad Grčkom i Turskom u kvalifikacijama za Mundobasket. To daje navijačima za pravo da od njih mogu očekivati da napadnu najviši plasman. Dobra vest je oporavak Vasilija Micića. Njegova saradnja sa Jokićem biće ključna u pohodu na zlato.

Očekuju nas dueli sa domaćinom Češkom koja će možda nastupiti bez Tomaša Satoranskog. Srbija je ovog rivala već pobedila u borbi za peto mesto na SP u Kini pre tri godine. Unutar poljskog tima bukti rat između braće Ponitka, a Izrael će svakako biti težak rival predvođen sve boljim Jamom Madarom, košarkašem Partizana. Tu su još igrač Vašingtona Deni Avdija i bivši Zvezdin plej Gal Mekel. Za njih uglavnom će nastupati i igrači Makabi Tel Aviva.

Finsku predvodi NBA centar Klivlenda Lauri Markanen. Uz njega tu su i još dva zvučna imena. Igraće bivši plejmejker Barselone Peteri Koponen kao i odličan šuter za tri poena Sasu Salin. Najlakši rival bi trebalo da bude Holandija koja je potpuna nepoznanica. Jedino poznatije ime je Šarlon Klof, plej koji je svojevremeno igrao za skopski MZT. Potom je igrao u Španiji i Turskoj a sada je u Portugalu. Janik Franke u minuloj sezoni je igrao za polufinalistu Evrokupa Andoru. Selektor im je iskusni Italijan Mauricio Buskalja.

Predstojeći šampionat Evrope doneće nam mnogo uzbuđenja. Svi će navijati Srbiju u pohodu na zlato poslednji put osvojeno pre više od 20 godina. Ako je za utehu, i tada je Pešić bio selektor. Mnoštvo NBA zvezda će nastupati, a bilo je i otkaza. Sve počinje sa prvim podbacivanjem lopte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati