Košarka

Igor Velimirović

15. 07. 2022. 21:01 6

Doleteti, kao Kinđe, do samoga Sunca

Da ga šezdesetih godina prošlog veka nisu oterali s tenisa, možda bivša Jugoslavija i Evropa ne bi imali jednog od najboljih košarkaša svih vremena - Mirzu Delibašića. Igračina. Ljudina, šarmer, maestro, jednom rečju Kinđe.

Ovo je priča o njemu, i ma kakva bila, malo je reči opisati harizmu, šarm i majstorstvo sa loptom legende Bosne, Reala i naše košarke.

Dok stojim na platou sarajevske Skenderije iza mene je spomenik velikanu - Mirzi Delibašiću. Nedavno podignut. Najbolji košarkaš ikad koji se rodio u Bosni i Hercegovini po kome se zove i čuvena dvorana, bio je zaista veliki. U svakom pogledu. Rođeni Tuzlak, teniski šampion, sporta zbog kojeg je napustio i osnovnu školu. Pre polaska na neki turnir u Čehoslovačku uklonjen je s popisa putnika i tada je odustao od tenisa. Rekete koje je dobio kao nagradu vratio je u klub i zakleo se da nikad više neće izići na teniski teren. I nije.

Otišao je na košarku. Srećom. Sloboda, kratko Partizan, pa opet Sloboda i bum - 36 poena Bosni, svom budućem klubu, kasnijem evropskom prvaku čiji je lider tima bio. Za dlaku nije otišao na Svetsko prvenstvo, ali jeste u Srajevo. Osvaja sa Bosnom Kup SFRJ, igra za reprezentaciju i daje 99 poena Lariju Birdu i Medžiku Džonsonu u Veneciji. Nižu se trofeji, priznanja, i poziv Reala! Ne odbija se. Uzeo je 300.000 dolara i te 1980. odigrao sezonu života - osvojio i Olimpijske igre u Moskvi.

Onda je sve krenulo po zlu. Napustila ga je žena, a on je brak završio onako kako je i igrao, brzo i precizno. Na praznoj kutiji cigareta ostavio je poruku ispred njenog stana u Beogradu. "1. Sporazumno se razvodimo. 2. Izdržavaću tebe i Darija", napisao je i vratio se u Madrid. I dalje je dobro igrao, ali nije to bio onaj stari Mirza. Nije to bio Kinđe koji je protivnike bacao na kolena, a publiku u trans.

Nakon problema s alkoholom napustio je Real, otišao je u Italiju i tada su počele muke sa zdravljem. Moždani udar ga je "poslao" na Vojnu medicinsku akademiju u Beogradu. Nije mogao da se kreće, ni govori, a oporavak je dugo trajao. Čitavo vreme imao je sve više problema s alkoholom. Čašica vina pre spavanja pretvorila se u litru vina ujutru. Opet je završio na VMA, ovog puta je bio klinički mrtav, ali Mirza je odlučio drukčije i vratio se među žive.

Usprkos svim tim problemima, košarkaški svet ga nije zaboravio - 1991. godine FIBA ga je proglasila za jednog od najboljih evropskih igrača svih vremena. Rat u Bosni proveo je na mestu selektora košarkaške reprezentacije BiH, ali 1996. se posvađao s čelnim ljudima saveza i otišao je iz košarke. Poslednje godine života proveo je u u jednom kafiću, a tuga, rat i Jugoslavija su ga koštali života.

Umro je u 47. godini, u Sarajevu, 8. decembra 2001. godine.

Doleteti, kao Mirza, do samoga Sunca - i onda se sunovratiti u ponor, to je zaista tragedija dostojna jednog Ikara.

Na kraju, Mirza je bio čovek čistog srca i takvog ćemo ga i pamtiti! Vidimo se kod Kinđeta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati