Košarka

Direktno.rs

20. 09. 2021. 16:45 2

Komemoracija Dudi: "Otišao čovek koji mi je bio sve" (FOTO)

"Otišao je čovek koji je meni bio sve. Mentor, prijatelj, kum. Ostavio je neizbrisiv trag gde god je radio, o čemu govore svi sa kojima je Duda radio. Njegovo nasleđe je bilo ogromno", rekao je Željko Obradović na komemoraciji Dušanu Dudi Ivkoviću, koji je preminuo u četvrtak u 78. godini.

Danas su se u Narodnoj skupštini porodica, prijatelji, saradnici i poštovaoci lika i dela Dušana Ivkovića opristili od legendarnog košarkaškog stručnjaka, koji će sutra od 12 sati biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom grobolju u Beogradu.

Na komemoraciju povodom smrti Dušana Ivkovića stigla je porodica, kao i veliki broj legendi sporta, među kojima su Dragan Kićanović, Željko Obradović, koji je držao govor, a koji je Dudin kum, i Dimitris Itudis, trener CSKA Moskve.

Obradović je naglasio da je Ivković tokom karijere pomogao mnogima da budu bolji u svim aspektima.

- Svi su saglasni da im je Duda pomogao da budu bolji igrači i ljudi. Ja sam sa njim sarađivao 1988. godine, kada me je pozvao u reprezentaciju. Imao je veliko poverenje u mene, već tada me je odvajao na stranu, objašnjavao mi neke stvari, što ja i dan danas pričam svojim igračima. Znao je da me opusti, to je velika škola koju ja kao trener ne zaboravljam - rekao je Obradović i nastavio:

- Imao sam tremu kada sam želeo da mu kažem da prestajem da se bavim košarkom i da ću biti trener. Plašio sam se njegove reakcije, a on mi je postavio samo pitanje da li sam dobro razmislio. Kada sam mu objasnio da je to moja odluka, poželeo mi je sreću. Rekao mi je da imam neverovatnu intuiciju, što je bila neverovatna pohvala od Dušana Ivkovića.

A zatim je podelio i anegdotu vezanu sa legendarnog trenera.

- Ja sam 1992. godine bio trener Partizana, u trećoj utakmici smo izbacili Kinder iz Bolonje i otišli na fajnal-for. Kasno smo se vratili u hotel, a pošto je bar bio zatvoren, rešili smo da odemo u jednu sobu, gde ima mini bar, a kafe koliko hoćeš. Ničim izazvan je Duda ustao i počeo da mi objašnjava rotacije u odbrani. A kada je Duda shvatio o čemu se radi, pitao je predsednika Partizana "Burazeru, znaš ti o čemu se ovde radi?". Tako je radio uvek kada smo imali priliku da pričamo o košarci. On me je 1992. godine pozvao da budem njegov pomoćnik. Bila je to teška godina, jer su nas izbacili na OI. U tri godine zabrane smo se okupljali, pod nekim drugim imenom i zahvaljujuči Dudinom autoritetu u Grčkoj igrali smo mečeve.

Obradović je priznao da je, kada je čuo tužne vesti, bio neutešan i da nije mogao da zaustavi suze.

- Nažalost, prošlog četvrtka njegova supruga Nena me je probudila rečima "Nema više našeg kuma". Bio sam zatečen, pun emocija, a znao sam da moram da radim sa igračima, jer smo imali trening. Setio sam se njegovih reči, kada je rekao da igrači ne smeju da vide na mom licu da nešto nije u redu. Odradio sam trening, okrenuo moju Anju, znao sam da je znala za vest i nisam mogao da zaustavim plač. Otišli smo do Dudine porodice, a moj sin nikad nije bio tužniji. Moja deca su Dudu obožavala. Samo bih želeo još jednom da kažem da me je uvek tretirao kao sebi ravnog, iako je stariji od mene 17 godine.

Tu su i predstavnici Crvene zvezde Filip Sunturlić, Nebojša Ilić i Marko Kešelj, predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, bivši predsednik KSS Dragan Đilas, te Nikola Peković, Novica Veličković, Duško Savanović, Mlađan Šilobad…

Od Dude se kroz suze oprostio i Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

- Ovde sam kao predsednik KSS, imam obavezu da naglasim da ovaj Savez ne bi bio to što jeste da nije Ivkovića. Istorija srpske, jugoslovenske i evropske košarke je nezamisliva bez njegovog imena. Mnogi ubiru plodove njegovog poluvekovnog rada. Jednom je naglasio da košarka nije deo njegovog života, nego njegov život. Pošto sam bio Dudin blizak prijatelj, prilično mi je teško ovo palo. Ponosam sam što sam za života njegovog mu rekao da ga volim i poštujem i što ću ga celog života voleti. Skoro svaki drugi dan u poslednjih nekoliko meseci smo se čuli i viđali. Za sve što mi je bilo potrebno, za svaku bitniju odluku sam se prvo sa njim savetovao. Sad teško... On će da bude uvek moj selektor, to je bio, to će ostati - rekao je Danilović.

Da podsetimo, Duda Ivković je preminuo u četvrtak u 78. godini, od posledice vode u plućima i herpesa. Jedan od najuspešnijih stručnjaka svih vremena vodio je reprezentaciju do istorijskih trofeja i uspeha.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati