Košarka

Direktno.rs

24. 06. 2021. 19:40 2

Devojke, izvucite pouke, i zlato je tu, naše!

Srbija je pobedila Španiju uz mnogo truda, borbe i sreće. Da je Ouvina pogodila drugo poklonjeno bacanje danas bi mi pričali o sudijskoj krađi neviđenih razmera što svako jeste bio slučaj jer osnova za dva bacanja nije bilo. A u polufinalu bila desetkovana Španija koja je vodila veći deo utakmice protiv kompletne Srbije. Ali srećom se to nije desilo, prvi put je pobeđena Španija i naše devojke su u polufinalu. Da bi se otišlo korak dalje moraju se iz ovog meča izvući pouke koje očigledno nismo iz mečeva sa Italijom i Crnom Gorom.

Španija je na ovom prvenstu bez četiri igračiče iz prve petorke - Alba Torens, Nikols, Martza Šargaj, Kruz... To je kao da je Srbija došla na EP bez Sonje, Jelene, Ane, Nevene... Realno ne bi imali nikakvih šansi. I pored toga i pored u većem delu sjajne srpske odbrane Španija je u toku utakmice vodila više od 30 minuta, naše devojke manje od pet u regularnom delu. Španija je imala više skokova, više asistencija. Ipak naš kvalitet i strah od pobede Španije, uz ruku koja se skratila Ouvine doneli su nam pobedu. Naravno, i sjajna odbrana i odluka Maljkovićeve da odustane od presinga i udvajanja po celom terenu što bi dovelo do toga da uđemo u trku sa Špankinjama gde ne bismo imali nikakve šanse.

Sada je već jasno da Marina Maljković nije krila akcije sa Anom Dabović i Aleksandrom Crvendakić u grupnoj fazi, već je odlučila da igra bez ove dve igračice. Ana očigledno nije na nivou igara od pre dve godine kada je pokazala zašto je 2015. proglašena najboljom igračicom Evrope. Na žalost, slomljena ruka na utakmici protiv Švedske ju je tada sprečila da da svoj doprinos na utakmici protiv Španije koju smo izgubili. I pored toga jasno je da je ona jedini pravi plejmejker u ovoj ekipi koji može da razigra ostale igračice, ali i da koristeći glavu omogući krađu 4-5 lopti na svakoj utakmici. Maljković joj je namenila epizodnu ulogu. Ukoliko Srbija osvoji zlato, njena odluka će se pokazati ispravnom. Ukoliko ne, svako će imati pravo da postavi pitanje o ostavljanju u Beogradu Dragane Stanković i realnog zapostavljanja Dabovićeve i Crvendakić.

Aleksandre Crvendakić, koja je je jedna od pet najboljih igračica Evrope ove godine. Zahvaljući tim igrama potpisala je za francuske uslove rekordan ugovor i to baš za klub koji je nekad bez velikog uspeha vodila Marina Maljković. Ni za nju nije bilo mesta čak ni na kraju treće četvrtine kada su svoju rolu od 2:33 sekunde dobile iskusna Butulija i mlada, premlada Dugalić.

Marina je tako odlučila i dobila utakmicu. Sve ostalo će se zaboraviti. Od toga da je Španija daleko slabija u ovom sastavu od nas pa do srećno promašenog bacanja u poslednjoj sekundi. Ali ako se ponove greške kao protiv Italije i Španije biće jako teško preskočiti sjajnu Belgiju koju predvode neverovatna Meseman, ženski Nikola Jokić, i odlična Alemand.

Očigledno je da je kada je Maljkovićeva odlučila da dovede Ivon Anderson, koju je trenirala u Galatasaraju, u stvari donela odluku da promeni igru naše ekipe. Jer Anderson je bek šuter mnogo više nego plej. Ona ne razigrava saigračice, usmerena je stalno ka košu i na svakoj utakmici šutne najveći broj puta. Naravno, to znači da nema dovoljno lopti u napadu za ostale igračice poput Jelene Bruks. A baš je Jelena sinoć skokom u napadu minut pre kraja dala šansu Anderson da pogodi trojku. Jasno je da to Maljkovićeva od nje traži jer posle svakog tajm auta Anderson kreće da igra jedan na jedan u sledećem napadu što je očigledno nalog koji je došao sa klupe. I daće Anderson uvek 15-ak poena, ali i potrošiti ogroman broj lopti. Protiv Španije je nije išao šut, pa je pogodila samo šest puta iz 21 pokušaja.

Uz to Maljkovićeva mora da joj objasni da pik ne može da brani iznad nego ispod jer kako je juče na taj način ispala nekoliko puta protiv Ouvine, tako će biti i protiv Alemand. Mora da priđe bliže igračici koje čuva da se ne bi ponovile sinoćne poslednje četriri sekunde kada je ostala daleko pd Ouvine i nije napravila faul na vreme što je rezultiralo faulom na tom lažnom dvokoraku što je Španiji donelo šansu za pobedu.

Sonja Vasić igra sjajno prvenstvo i velika je šteta što njeno telo traži da se povuče posle Olimpijade kako je to i najavila. Tina Krajišnik, koju je Marina dugo pratila i na kraju je uvrstila u tim pre nekoliko godina, igra odlično na ovom prvenstvu. Neće joj biti lako protiv jakih i visokih Belgijanki, posebno što nema ni Nikoline Milić, ni Dragane Stanković, ali je pokazala da u nju treba verovati. Nevena Jovanović je sa 17 poena u drugom poluvremenu i deset skokova odigrala utakmicu života protiv Španije i nadmašila sebe iz utakmice protiv Turske na Svetskom prvenstvu 2014. kada je sa četiri trojke iz četiri pokušaja briljirala. Kapiten Jelena Bruks se podredila timu, mada je velika šteta što nema organizovanih napada koje ona završava trojkom ili sigurnom dugom dvojkom. Čađo standardna, agresivna u odbrani sa mekom rukom koju premalo koristi. Maja Škorić manje primetna, ali sa realno velikim učinkom.

Sve u svemu kompaktna ekipa čiji su deo i iskusna Butulija koja igra za reprezentaciju iako već dve godina ne igra košarku tokom godine jer ne nastupa ni za jedan klub i Mlade Janković i Dugalić koje su u Španiji da malo osete atmosferu.

Ostaje da se vidi da li ćemo podići nivo igre protiv prvog velikog protivnika koji nas čeka na ovom prvenstvu. Ostaje nam da verujemo u devojke i da se nadamo. Kao što se nadamo da će polufinale prenositi Petar Denda, a ne duo Šarenac&Anđelić koji znaju puno o košarci, ali koji pričaju kao da su u Šarenici, a ne da komentarišu utakmicu.

I na kraju, kako to obično biva, kada previše pričate, ne primetite najvažniju stvar na utakmici, a to je da su na 18,4 sekunde do kraja na pola koša za Srbiju našoj ekipi ostala još tri mala faula. Takva mogućnost je garantovala bar 90% pobedu Srbije i da nije bilo sudijske greške lagano bi priveli utakmicu kraju u regularnom delu. Svi su to videli osim onih čiji je posao bio da vide i kažu gledaocima koji možda manje znaju košarku. Zato u nauk - manje priče, a više koncentracije i svima će biti bolje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati