Košarka

Milan Zarić

20. 06. 2021. 13:48 0

SJAJNO Košarkašice Srbije u četvrtfinalu EP!

Košarkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto su u poslednjem kolu grupe B u Valensiji savladale Crnu Goru sa 87:75.

 Izabranice Marine Maljković su tokom većeg dela meča kontrolisale stanje na parketu, osim u prvoj četvrtini, u kojoj je viđena nešto slabija igra u odbrani, što su protivnice iskoristile da steknu prednost.

Ali, kada su naše devojke "zategle" odbranu, sve je mnogo lakše išlo i u napadu, pa su vrlo brzo došle do preokreta. Koliko su zapravo košarkašice Srbije bile moćne, svedoči to što su časkom otišle i na 12 poena prednosti.

Međutim, Crnogorke su do kraja poluvremena uspele da priđu, kao da su želele da pokažu da se neće predati. I jurile su prednost naših devojaka tokom celog drugog poluvremena, nekada su uspevale i da im "dišu za vratom", ali bi uvek usledila neka serija, kojom bi bronzane sa prošlog EP pokazale ko je glavni na terenu.

Na kraju su takvom igrom došle do pobede, slavile su sa 87:75 za prvo mesto u grupi B i direktan plasman u četvrtfinale.

Prva četvrtina: Loša odbrana naših košarkašica, rivalke bolje, Crna Gora - Srbija 24:19

Otvoren je meč poenima naše selekcije, ali je nakon toga krenula furiozna serija Crnogorki. Vezale su devet poena, povele sa 9:2, nakon čega je reagovala Marina Maljković tajm-autom, nezadovoljna igrom naših devojaka.

Nije pauza uspela da prekine seriju protivnica, koje su trojkom došle do najvećih 12:2. Na sreću, tu seriju je prekinula Sonja Vasić, koja je vratila trojku i spustila na 12:5.

Ne uspevaju naše devojke da se pokrenu na startu... Uspele su da smanje na minus pet, a onda je usledila mini serija protivnica za devet poena prednosti. Ipak, usledio je odgovor na to, jer je Jelena Bruks pogodila trojku sa 16:10.

Sve rade košarkašice Srbije da stignu prednost Crnogorki, međutim protivnice ne daju prednost. Sve što naše devojke uspevaju jeste da priđu na minus pet, ali je problem što uvek usledi odgovor rivalki. U finišu je Tina Krajišnik pogodila, pa je Srbija sa pet poena zaostatka (24:19) ušla u drugu četvrtinu.

Druga četvrtina: Veliki preokret, naše devojke imale i plus 12, Crna Gora - Srbija 39:45

Ovo je već mnogo bolje! Mnogo su jače zaigrale naše košarkašice u odbrani, pa protivnice nisu dolazile do tako lakih poena, kao što je to bio slučaj u prvom kvartalu. To je dovelo do toga ne samo da se smanji zaostatak, već i da se dođe do izjednačenja - 26:26.

Kakva igra naših devojaka! Čim su zategle odbranu, sve je mnogo lakše i lepše išlo u napadu. Sve je to doprinelo nestvarnoj seriji Srbije, koja je za tili čas došla do plus sedam - 26:33.

Ušle su u pravi ritam naše košarkašice i nemaju nameru da stanu. Melju protivnice, dolazte do lakih pozicija, pa su došli do dvocifrene prednosti - 33:45. Uspele su Crnogorke da se u finišu poluvremena trgnu, vezale su šest poena i došle do 39:45 na kraju prvog dela meča.

Treća četvrtina: Naše košarkašice sigurne, četvrtfinale je tako blizu, Crna Gora - Srbija 58:66

Držale su košarkašice Crne Gore onaj priključak, koji su uhvatile krajem prvog poluvremena. Uspele su da priđu i na minus dva, međutim kompletan preokret naše devojke nisu dozvolile. Znale su da uzvrate, pa su dobrim potezima Anderson uspele da odu na 45:51.

Kako je vreme u ovom delu igre odmicalo, tako su i košarkašice Srbije bile sve bolje. Strpljivo u napadu, birale su dobra rešenja, pa je prednost ponovo rasla. Došle su izabranice Marine Maljković na plus devet, nakon čega su Crnogorke uspele da smanje, ali je naša selekcija košem Maje Škorić otišla na 54:62.

Uspela je naša reprezentacija da zadrži ovu prednost, pa je u završnih 10 minuta ušla sa velikih osam poena viška - 58:66, Četvrtfinale Evrobasketa je sve bliže.

Četvrta četvrtina: Idemo u četvrfinal! Crna Gora - Srbija 75:87

Počela je dobro poslednja četvrtina za košarkašice Srbije, koje su otišle na dvocifrenu prednost - 62:72. Međutim, onda su Crnogorke nanizale pet poena, smanjile na minus pet, te su tako pokazale da se neće predati do samog kraja.

Prekinule su seriju Crnogorki naše devojke, sa četiri vezana poene su otišle na devet razlike, da bi protivnice na to odgovorile poenom pod košem za 69:76.

Sonja Vasić je u finišu, na 70-ak sekundi pre kraja definitivno "ubila" nadu košarkašica Crne Gore da mogu do preokreta. Pogodila je za 71:80, te je dovela naše devojke na korak do velike pobede, treće na šampionatu. Tu prednost ne samo da su naše devojke zadržale, već su i uvećale, pa su na kraju slavile sa 75:87!

CRNA GORA - SRBIJA 75:87 (24:19, 15:26, 19:21, 17:21)

Dvorana: "Pabeljon Munisipal Fuente de San Luis" u Valensiji. Sudije: Martin Horozov (Bugarska), Ozlem Jalman (Turska), Gert Džejkobs (Belgija).

CRNA GORA: Jakšić, Lazarević, Leković 4, Mujović 10, Raković 2, Aleksić 5, Dubljević 10, Getling 22, Jovanović 9, Kovačević 9, Pašić 4, Živković.

SRBIJA: Anderson 14, Bruks 13, Butulija 4, Čađo 6, Krajišnik 20, Crvendakić, Dabović 4, Dugalić, Janković, Jovanović 11, Škorić 3, Vasić 12.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati